• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 14 °C

Emziren annelere beslenme uyarısı

Emziren annelere beslenme uyarısı
Anne sütü ile beslenen bebeklerin daha hızlı geliştiğini, zekâ düzeylerinin daha ileri olduğunu belirten uzmanlar, emziren annelerin beslenmesine dikkat etmesini tavsiye ediyor.

Kadın ve Doğum Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Kartal, annelerin günde 2-3 litre sıvı almasını, her gün protein içeriği yüksek gıdalar tüketmesini, bol sebze ve meyve yemesi gerektiğini söyledi. Anne sütünün bebeklerin ihtiyacını karşılayan en güzel besin kaynağı olduğunu ifade eden Kartal, “Anne sütü ile beslenen bebekler diğerlerine göre daha hızlı gelişirler, zeka düzeyleri daha ileri olur. Anne sütünün sindirimi diğer mamalara göre daha kolaydır. Bağırsakları çalıştırdığından kabızlık görülmez. Geceleri kesintisiz uyuyan bebeklerde bu dönemde büyüme hormonu daha düzenli salgılanır. Anne sütü, beyindeki hipofiz bezinde üretilen prolaktin hormonu tarafından salgılanır. Bu hormon süt bezlerindeki salgıyı artırarak etki gösterir. Prolaktin hormonunun düzenli olarak salgılanabilmesi için kişinin rahat, stressiz bir ortamda olması, anne ile bebek arasında yakın ilişki kurulması gereklidir. Bebeğin sesi, kokusu ve dokunuşlar anneyi rahatlatır, bebekle arasındaki bağı güçlendirerek süt salgısını arttırır” dedi.

REZENE SÜTÜ ARTIRIYOR
Emziren bir annenin aynı zamanda beslenmesine dikkat etmesi gerektiğine işaret eden Dr. Kartal, “Sebze çorbaları, domates suyu, ve zeytinyağlı yiyecekler beslenme uzmanları tarafından özellikle önerilmektedir. Günlük kalsiyum ihtiyacı, gerek 2-3 bardak süt gerekse peynir veya yoğurt tüketilerek karşılanabilir. Bu konuda gerekirse bir diyet uzmanına danışılabilir. Günde 2 fincan ısırgan çayı ile 4-5 fincan rezene çayı sütün kalitesin ve miktarını artırır. Özellikle vejetaryen annelerin soya fasulyesi ve soya sütlerinden zengin bir diyet ile beslenmesi kendilerine bu yönde büyük avantaj sağlamaktadır” diye konuştu.


BAHARATLARDAN UZAK DURUN
Anne sütünün salgılanmasının azaldığı dönemlerde ya da bebeğin sütünün tam olarak boşaltılamadığı dönemlerde süt pompaları kullanmak gerektiğini anlatan Dr. Elif Kartal şunları söyledi: “Bebeğiniz emdikten sonra kalan sütü pompalar vasıtası ile sağmanız süt bezlerinin tamamen boşaltılmasını sağlayacaktır. Bu bezler ne kadar iyi boşaltılırsa o kadar fazla salgı yaparlar. Ayrıca göğsünüze yapacağınız masaj da süt bezlerini uyaracaktır. Bu yöntemlerin uygulanması ile annelerin çoğunun süt salgısı tatmin edici ölçüde artacaktır. Yapılan çalışmalar ada çayını çok sık tüketen annelerin anne sütü üretiminin azaldığını göstermektedir. Ayrıca emziren annelerin aşırı tüketimden kaçınması gereken diğer baharat ve bitkiler arasında ada çayı, nane-mentol, kekik, maydanoz, kara ceviz, civanperçemi, kuzu kulağı önemli yer tutar. Emziren anneler acı baharatlardan, sigara, kahve, çay ve alkolden uzak durması gerekmektedir. Bu tür maddeler anne sütü yoluyla bebeğinize geçebileceği gibi süt üretimini de olumsuz yönde etkileyecektir”
Dr. Elif Kartal, anne ve bebek için gaz yapan yiyecekleri ise şöyle sıraladı: “Bebeğin yedikleri: Brokoli, lahana, yeşil mercimek. Annenin yediğinde sütle geçip gaz yapanlar: Portakal, mercimek, nohut, lahana.”

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1937 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim