• BIST 9444.25
  • Altın 2498.384
  • Dolar 32.5863
  • Euro 34.7995
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 21 °C

Emzirme odası açmayan işyerlerine 1.134 TL ceza

Emzirme odası açmayan işyerlerine 1.134 TL ceza
Tamamı bekâr bile olsa 100 kadın çalışanın olduğu işyeri emzirme odası açmak zorunda. Açmayan işyerlerine 1.134 TL para cezası var.

OKAN GÜRAY BÜLBÜL

Tamamı bekar bile olsa 100 kadın çalışanın olduğu işyeri emzirme odası açmak zorunda. Açmayan işyerlerine 1.134 TL para cezası var. Cezaya rağmen emzirme odası tahsis etmeyen işyerlerinin kapısına kilit vurulabiiyor.

Yönetmelik uyarınca "yaşları ve medeni halleri ne olursa olsun" 100 kadın çalışanın bulunduğu işyerinde emzirme odası kurulmak zorunda. Yani tamamı bekar 100 kadın çalıştıran işveren bile emzirme odası kuracak. Kurulacak olan emzirme odası işyerinden ayrı bir bölümde olacak ve işyerine en fazla 250 metre uzaklıkta olabilecek. Yönetmeliğin ekinde emzirme odasının taşıması gereken özellikler uzunca sıralanmış. Emzirme odasının yönetmelikteki bu kriterlere uygun olması gerekiyor. Kadın çalışan sayısı 150'nin üzerinde olan işyerlerinde ise hem emzirme odası, hem de yurt kurulacak. Kurulacak yurt yine yönetmelikte belirtilen kriterlerin taşımak zorunda. Fakat yurt konusunda işverenin bir yükümlülüğü daha bulunuyor. İşverenin kurduğu yurt ile işyeri arasındaki mesafe 250 metreden fazlaysa, işveren kadın çalışanını ve çocuğunu kendi sağlayacağı bir taşıtla yurda götürmek zorunda.

ERKEKLER DE DÜŞÜNÜLÜYOR

Kadın çalışan sayısı uyarınca yurt kuran işveren, yurttan kaç kişinin yararlanacağını bilmediği için asgari kriterler üzerinden hareket edecek. Kurulacak yurtta kadın ve velayet hakkına sahip erkek çalışan sayısının en az % 10'u oranında yatak, yeterli sayıda gözlem odası ve bir emzirme yeri bulundurulmak zorunda. Bunun yanında pek çok fiziki şart yönetmelik ekinde ayrıntılı olarak açıklanıyor.

UYGULAMA 1 YILDIR YÜRÜRLÜKTE

İşverenlere emzirme odası ve yurt kurma zorunluluğu getiren yönetmelik aslında bir yıldır uygulamada. Fakat bahsedilen yükümlülük işverenler açısından çok kolay yerine getirilebilecek bir yükümlülük değil. Emzirme odası kurmak çok ciddi bir sorun teşkil etmiyor fakat yurt açma zorunluluğu işverenlere inşaat yapma ve bina kurma zorunluluğu getirebiliyor. Bu nedenle pek çok işveren, bu konuda henüz bir adım atmış değil. Ancak denetimin hızlanması ve idari para cezalarının yüksekliği nedeniyle er ya da geç işverenler bu yükümlülüklerini yerine getirmek zorundalar.

KAPATMADAN ÖNCE 1.134 TL PARA CEZASI

Uygulamadaki yönetmelik uyarınca emzirme odası ve yurt kurmak zorunda olduğu halde bu yükümlülüğünü yerine getirmeyen işveren uymadığı her bir yükümlülük dolayısıyla 1.134 TL idari para cezası öder. Yani emzirme odası kurmayan işveren 1.134 TL, yurt kurmayan işveren yine 1.134 TL idari para cezasıyla karşılaşır. Yurt kurma zorunluluğuna aykırılık idari para cezalarına rağmen devam ederse iş müfettişinin tespiti üzerine gerekli incelemeyi yaparak işyerini kapatabilir.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2301 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim