• BIST 9431.86
  • Altın 2495.274
  • Dolar 32.5958
  • Euro 34.7814
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 20 °C

En büyük cinsel organ beyindir

En büyük cinsel organ beyindir
Seks denince boyut, sıklık, haz derecesi gibi rakamlar devreye giriyor. Peki ya bunlardan daha önemlisi var mı?

Beyin Merkezi Yöneticisi Psikiyatr Dr. Sema Bayçın Aytaçlar, beyin fonksiyonlarındaki bozulmanın cinsel istekte, dürtüde, performansta ve tatmin olmada azalmaya da neden olacağını belirtiyor

Beyin-Sinir SistemiCinsel YaşamBeyin Merkezi Yöneticisi Psikiyatr Dr. Sema Bayçın Aytaçlar, beyin fonksiyonlarındaki bozulmanın karar almada zorlanma yarattığı gibi cinsel istekte, dürtüde, performansta ve tatmin olmada azalmaya da neden olacağını belirtiyor

Seks denince boyut, sıklık, haz derecesi gibi rakamlar devreye giriyor. Siz bu konuda ne düşünürsünüz?

Yabancı bir nöroloji uzmanının dediği gibi en büyük cinsel organ beyindir ve boyu da önemlidir. Yaklaşık 1.5 kg olan beynimiz cinsellikle ilgili organlarımız içinde en büyük olanıdır. Aynı zamanda seksüel yaşamda devrede olan organların yönetim kademesidir. Dolayısı ile beynine iyi bakan biri hayatı boyunca faal ve sağlıklı bir seksüel yaşamı garantilemiş olur.

Beyinle seks arasındaki bağı biraz açıklar mısınız?
Beyinde kişiliğimizi, önemsediğimiz şeyleri, hayallerimizi, isteklerimizi ve cinsel yeteneklerimizi ortaya çıkarmak için birlikte çalışan sistemler vardır. Sistemler birlikte hareket ederek etkin ya da etkin olmayan tüm insan davranışlarını üretirler.

Bölümlere ayırırsak beynin arka yarısı dünyayı algılar ve bize neyin cinsel açıdan daha çekici geldiğine karar verir.

Beynin ön yarısı da bu bilgileri birleştirip, analiz eder, ne yapacağına karar verir. Mesela “çıkma teklif edersem kabul eder mi veya çıkma teklif ederse kabul edeyim mi?” gibi sorulara cevap arar.
Ön korteks flört, ilişki ve cinsellik dünyasında bize sabırlı, düşünceli ve hedefçi olmayı, ve partnerimizle empati kurmamıza yardımcı olur. Ön korteksle ilgili sorun varsa cinsel ilişki sırasında dikkat dağınıklığı, partnerine ilgi gösterememe, paylaşım yoksunluğu, tepkisel olma gibi sorunlar yaşayabilir.

Sekse ilgi duymayan kişilerin beyinlerinde bir sorun olabilir mi?
Bazı ön korteks faaliyetleri düşük olan kişilerin seksle ilgisi zayıf olabiliyor ve seksle ilgilenmesi için heyecanlanması gerekebiliyor. Böyle sorunu olanların bir şekilde heyecan sistemini aktive etmek gerekiyor. Yani korku filmi izleme ya da motosikletle dolaşma heyecan sistemini aktive ediyorsa sekse ilgisi de artabiliyor. Böyle bir sorunu olan birisini seminer dinlemeye veya uyutucu bir aktiviteye sokmak seksten daha çok uzaklaşmasına neden olur.

Bazı insanlar çok çekici ve cana yakın oluyorlar. Onların beyinlerinde farklı bir durum mu var?
Beynimizde derin limbik sistem denilen bir bölge var, libidomuzu, bağ kurma isteğimizi ve koku algımızı yönetir ve bunun sağlıklı işlev görmesi halinde insan iyimser, rahat ilişki kuran, neşeli ve cinsel çekici ve tutkulu olabilir. Olumlu tavırlarıyla başkalarını kendine çekmiş olur. Ama bu bölgenin işlevinde bozulması ise olumsuz düşünceler, kötümserlik ve cinsel istekte azalmayla kendini gösterir.
Yani iyimser, neşeli ve çekici kişilerin beyin işlevlerinin sağlıklı olduğunun bir işaretidir. Derin limbik sistemde bir sorun olursa tam tersi durumlar söz konusu olur.

Cinsel fonksiyonların sağlıklı olmasının genel sağlıklı olmayla ilişkisi de var mı?
Cinsel ve beyindeki fonksiyon bozukluklarının altında yatan sebeplerden en büyük olanı kan akımının yetersizliğidir. Kan hücrelere oksijen, şeker ve besin taşır. Kan akımını bozan bir sağlık sorunu organların işleyişini bozar, örneğin yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kas hastalığı, uyuşturucu, sigara kullanımı zehirli maddelere maruz kalmayla cinsel organlardaki kan akımını azalmasına ve cinsel fonksiyonların azalmasına neden olur. Ayni şekilde herhangi bir nedenle beyindeki kan akımının azalması da beyin fonksiyonlarının azalmasına neden olur. Beyin fonksiyonlarındaki bozulma karar almada zorlanma yarattığı gibi cinsel istekte, dürtüde, performansta ve tatmin olmada azalmaya neden olur.

Cinsel sorunları çözmede öncelikle beyne mi yönelmek lazım?
Evet örneğin gelişmiş ülkelerde insanların beyin fonksiyonlarını olabilecek en tatminkar ve sağlıklı hayatı yaşayabilecekleri seviyeye çıkarmak önem kazandı. Son yıllarda önde gelen konu “Beyninize değer verin, hayatınızı değişsin” olmuştur.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5160 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim