• BIST 9706.07
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 29 °C
  • İzmir 24 °C

En büyük korkusu kalbini çalmaları...

En büyük korkusu kalbini çalmaları...
Adanalı Mehmet Coşkuner, genç yaşta yakalanmış kalp hastalığına. Şimdi yapay kalbiyle bisiklete bile biniyor. En büyük kâbusu ise kapkaççıların kalbin olduğu çantayı çalması.

Adanalı Mehmet Coşkuner yapay kalbi takılıp hastaneden taburcu olduktan hemen sonra bisiklete binmeye başladı. Oysa hastalığı yüzünden yıllardır tek adım dahi atamıyordu. Henüz 41 yaşında defalarca kalp krizi geçirmişti. Türkiye'de onlarca hastaneye tedavi için başvurmuştu. Şimdi yeni kalbinin tadını adım atamadığı günlerin inadına yürüyerek, koşarak hatta bisiklete binerek çıkartıyor. Öyle ki yoğun bakımdan çıkar çıkmaz beş kat merdiveni çıkmayı denemiş. "Bu kalp çok güçlü" diyor. Yıllardır yürümeye, uyumaya hasret kalan defalarca ölüp ölüp dirilen Coşkuner, "Adana'da bu kalbe sahip olan tek insan benim, şimdi herkes merak ediyor oğlum, annem bile nasıl bir şey diye durmadan soruyorlar" diyor.

'AVCI YELEĞİ YAPTIRACAĞIM'
Ancak onun da yeni kalbine yönelik endişeleri de yok değil genç adamın. Adana'da kapkaç olaylarının çok olduğunu bu nedenle kalbinin çalınabileceğinden endişe ediyor. Coşkuner çanta kalbi ile çok mutlu, "Bunun kalp olduğunu kimse düşünmez. İçinde para var zannederler. Zaten ucuz da değil 200 bin liraymış ben hayatımda hiç bu kadar parayı bir arada görmedim" diyor. Yeni kalbini kapkaçtan korumak için planlar da yapmış. "Adana'ya döner dönmez bir avcı yeleği yaptıracağım, kalbimi onun içine yerleştireceğim, ne olur ne olmaz. Riske atamam" diyor. Mehmet Coşkuner, yeni kalbinin çantasını çok pratik bulduğunu da sözlerine ekliyor.

11489370293.jpg

'ÇİPLİSİNİ DE YAPARLAR'
Deniz Genç 61 yaşında. Tam 17 yıldır kalbi ile ilgili sağlık sorunları yaşıyor. Bir mühendis olarak şimdi çanta kalbinin mekânizmasından ve sağladığı kolaylıklardansa çok memnun. "Yakında bunların çiplileri de çıkar" diyor.

ADI 3 YILDIR LİSTEDE

Bizimle kalbi elektrik şarjına takılıyken konuşuyor, yeni kalbini ilk dönem cep telefonlarına benzetiyor ve teknolojinin ilerleyeceğini ve bir gün kalp hastalığından kimsenin ölmeyeceğine inandığını söylüyor. 3 yıldır kalp nakli bekleme listesinde adı bulunuyor Genç'in. Her çalışında, "Kalp mi bulundu" heyecanıyla koşmuş telefona. Prof. Dr. Ömer Beyazıt bu kalbi teklif ettiğinde çanta kalbin işleyişini inceleyip çok beğendiğini belirten Deniz Genç, "Bir önceki modeller pazar arabası gibi tekerlekle çekiliyordu. O halde dışarı çıkmak imkânsızdı. Ama şimdi bu son derece kullanışlı, rahatlıkla hayatımı sürdürebilirim. Araba bile kullanabilirim" diyor. Genç'in eşi Tuna hanım ile flüt sanatçısı kızı Pelin ve hatta evin kedileri, yeni kalple gelen yeni hayattan çok memnun.

ESKİ KALPLERİ HALA YERİNDE YENİSİ İSE ELLERİNDE...
Siz hiç kimsenin kalbini elinizde tuttunuz mu? Çıplak ellerinizle, bir kalbe dokundunuz mu? Kalp damar cerrahları hariç bu tecrübeyi yaşıyan kişiler çok azdır. SABAH Sağlık Editörü Esra Tüzün, bu şanslı azınlığa dahil oldu. Geçen hafta ameliyattan birkaç saat önce çıkan 2 çocuk babası Ünal Çelik'in (41) kalbini taşıyarak... Çanta kalpler elde de taşınabiliyor, kola da asılabiliyor. Kalpleri durma aşamasında ameliyata giren hastalar yanlarında bir daha hiç ayıramayacakları çanta kalplerle uyanıyorlar. Bu siyah bel çantası büyüklüğündeki yapay kalpler artık onların ayrılmaz parçaları. Uyurken bile yanlarında olması gerekiyor. Üçüncü jenerasyon denilen bu en gelişmiş yapay kalplerin kime takılıp takılmayacağına üniversitede bilimsel kurul karar veriyor. Hastaların başka şansının kalmaması, kalbinin ancak beşte birinin çalışıyor olması şart. Her yaşta hastaya takılabiliyor. Henüz Türkiye'de küçük çocuklara uygulanmadı ama o günler de çok yakın. Çanta kalplerin en büyük avantajı kalbin sökülmesine gerek olmadan takılabilmesi. Kalbin alt tarafına yerleştirilen aparatla kalbin sol tarafını kontrol ediyor. Hem kalp hem de bu destek kalp bir arada çalışıyor. Kalbin tüm fonksiyonlarını üstlenmiyor ancak kalbe destek veriyor ve hasta kalpleri bir sporcu performansına çıkıyor.

İYİLEŞTİRİCİ ETKİSİ DE VAR
Kalbin alt tarafına bağlanan demir küçük bir aparat, çanta kalbin içindeki pompanın kalbe güç vermesini sağlıyor. Karnın hemen sağ tarafında ise küçük bir kataterden vücudun dışına çıkıyor. Hastaların bu bölgeye her gün pansuman yapması gerekiyor. Duş alırken ıslanmaması için yine burası silikon ile kapatılıyor. Buradan çıkan katater vücudun dışından kırk santimlik bir kateter ile çanta kalbe bağlanıyor. Yani yapay kalbin en önemli kısımları vücudun dışında bulunuyor. Enfeksiyon sonucu kalp yetmezliğine giren hastalar için iyileştirici özelliği de var bu yapay kalplerin. Normalde, kalp bulunamadığı takdirde hayatını kaybeden bu hastalar yapay kalple birkaç yıl içinde kalp nakline ihtiyaç kalmadan enfeksiyonu yenerek tamamen iyileşebiliyor.

Esra Tüzün

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3702 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim