• BIST 9105.77
  • Altın 2325.525
  • Dolar 32.3798
  • Euro 35.0195
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

En Çok Antibiyotik ilaçları atılıyor

En Çok Antibiyotik ilaçları atılıyor
İzmir'de gerçekleştirilen bir projeyle, 9 ayda 35 bin kutu atık ilaç toplandı.

‘Atık İlaç Hareketi Projesi' ile toplanan bu ilaçların değeri 500 bin TL'yi buluyor. Bu kadar kısa sürede toplanan atığın boyutunun yanı sıra en çok atılan ilaçların neler olduğu dikkat çekici. Ortaya çıkan tablo akılcı ilaç kullanımıyla birlikte, devletin ilaçta ödeme kurallarını yeniden gözden geçirmesi ihtiyacını da ortaya koydu. Proje Koordinatörü Eczacı Şule İlkkurşunlu, "Bir yandan devletin çok bol keseden ödediği ancak çok atılan ilaçlar, diğer yanda da ödemesinde çok zorluk çıkarılsa da kullanılanlar var. Çalışmanın sonunda bunlar arasında dengeleme yapma ihtiyacı olduğunu gördük" dedi.


İlkkurşunlu, kutusu bile açılmadan atılan ilaçlar içinde en çok payı diyabet, tansiyon gibi raporlu hasta ilaçları ile antibiyotiğin aldığını kaydetti. Devletin ödemesini zorlaştırdığı kemik erimesi ilaçlarına ise pek rastlamadıklarına işaret eden İlkkurşunlu, "İnsanlar bu ilaçları içiyor, atmıyor. Ama devlet bunların ödenmesi için kemik erime oranını giderek yükseltiyor. Halk sağlığı tehlikeye atılırken, burada oluşan kırıkların tedavisine de daha çok ödeniyor" dedi. İlkkurşunlu, raporlu ilaçlar konusunda ise hastalara ilacı atma nedenini sorduklarında yan etki görüldüğü veya doktorun ilacı değiştirdiği yanıt aldıklarını belirtirken, çözüm için reçeteleme kuralında değişiklik önerdi.

Atık toplama sürecek
Bu hastalara rapor ilk kez çıkarılırken ya da ilaçları ilk kez değiştirilirken tek kutu ilaç yazılabileceğini söyleyen İlkkurşunlu, "Yalnız ilk yazımlarda bu sağlanmalı, aksi halde hastaya eziyet olur. Piyasada geniş yer bulan raporlu ilaçlarda atık azalırsa da ilaçta ciddi tasarruf oluşur" dedi.


Referans'ın sorularını yanıtlayan İlkkurşunlu, projeye akılcı ilaç kullanımı, atık ilacın bertarafında insan sağlığı ve çevrenin korunması ile ilaçta tasarruf hedefleriyle başladıklarını ve gelinen noktada da bunlara önemli ölçüde ulaştıklarını belirtti. Bu ilaçların bertarafı noktasında Çevre Bakanlığı'nda ortak komisyon oluşturduklarını söyleyen İlkkurşunlu, illerde bu işi yapacak merkezleri zorunlu tutacak bir yönetmelik çalışması yürütüldüğünü söyledi. İlkkurşunlu, projenin çıktılarının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacıları Birliği (TEB) tarafından paylaşılması gerektiğini söyledi. İlkkurşunlu, "Vatandaşa ‘ilaçları doğaya atmayın, getirin toplayalım' dedik. Şimdi ‘Atın' deme şansımız yok. Buca Belediyesi, bu konuda bize yardımcı olmayı sürdürecek. Ancak ilaç toplamak için araç sıkıntımıza da çözüm arıyoruz" dedi.

Proje nasıl yürütüldü?
Atık İlaç Hareketi Projesi, İzmir Eczacı Odası tarafından TEB ile İzmir Kalkınma Ajansı'nın yaklaşık 200 bin TL'lik ortak desteğiyle sürdürüldü. Sağlık Bakanlığı'nın da katılımcıları arasında yer aldığı projede eczanelere asılan afişler, dağıtılan broşürler ve sağlık danışmanlığıyla vatandaşlar, çocuklar ve gençler konuya ilişkin bilgilendirildi. İzmir'de 190 eczaneye konan atık konteynirlerinda ilaçlar toplandı. Bu aşamada Buca Belediyesi'nin ‘Atık İlaç Toplama ve Ayrıştırma Merkezi' kullanıldı. Yapılan anketlerle de birlikte toplanan ilaçların yüzde 70'inin kullanım süresinin dolduğu, yüzde 45'inin ise ambalajlarının hiç açılmadan atıldığı belirlendi. Ambalajları satılan ilaçlar, doğaya zarar vermeden bertaraf edilecekleri merkezlere gönderilecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2030 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim