• BIST 9028.09
  • Altın 2295.172
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0468
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

En çok hemşireler şiddete uğruyor!

En çok hemşireler şiddete uğruyor!
Selçuk Üniversitesi'nden Yard. Doç. Annagür, son 10 yılın sağlıkta şiddet verilerini derledi.

En çok hemşireler şiddete maruz kalıyor. Sözlü ya da fiziksel şiddete uğrama oranı yüzde 85'i aşıyor.

Tıpta şiddet var, kayıt yok... Konya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümünde öğretim görevlisi Yard. Doç. Dr. Bilge Annagür, 'Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddet: Risk Faktörleri, Etkileri, Değerlendirilmesi ve Önlenmesi' başlığı altında son 10 yılda yurt genelinde yapılan 'sağlıkta şiddet' konulu araştırmaları bir araya topladı. Ortaya çıkan verilere göre; sağlık alanında yaşanan şiddet diğer işyerlerine göre çok daha fazla, ancak kayıt altına girenlerin sayısı oldukça az. Sağlık kurumlarındaki şiddet, yaralanma gibi ciddi olaylar yaşanmadığı sürece yetkililere bildirilmiyor.

Oysa istatistiklere göre sağlık çalışanlarının büyük bir kısmı hemen her gün sözlü şiddete maruz kalıyor. İşte Türkiye'nin dört bir yanından sağlıkçılara yönelik şiddetin bilançosu:

- Eskişehir, Ankara ve Kütahya'da devlet ve üniversite hastanesinde çalışanların yaklaşık yarısı (erkeklerde %48, kadınlarda %52.5) şiddete uğradığını ifade etti.

- Bir başka çalışmaya göre Türkiye'nin batı şehirlerinde son 1 yıl içinde en az 1 kez şiddete maruz kalma oranı %49.5 olarak belirtildi. Kadınlar yüzde 60 oranla erkeklere göre daha çok şiddete maruz kalıyor.

- Meslek gruplarına göre incelendiğinde şiddete en sık uğrayan grup hemşireler. Onları pratisyen hekimler, uzman hekimler ve diğer personel takip ediyor.

- Bolu'da, uzman doktor, hemşire ve diğer çalışanlardan oluşan grubun %87.1'nin şiddet davranışına maruz kaldığı; sözel şiddetin %46.9, saldırgan davranışın %33.5, fiziksel saldırının %19.4 olduğu öğrenildi.

- Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde yapılan çalışmada sağlık görevlilerinin son 1 yıl içerisinde şiddete maruz kalma oranı %85.9 olarak saptandı. Şiddete uğrayanların %59'nun sözel şiddete uğradığı, %26.5'nin fiziksel şiddete uğradığı belirtildi.

- İzmir'de yapılan bir çalışmada katılımcıların %98.5'i sözel şiddete, %19.7'si fiziksel şiddete uğradıklarını, Adana'da acil servislerde yapılan bir çalışmada katılımcıların %100'ü her nöbetlerinde en az bir kez sözel şiddete maruz kaldıklarını belirtti.

- Sağlık çalışanlarının işyerlerinde karşılaştıkları şiddeti çalışma sürecinin kaçınılmaz bir yanı olarak görmeleri nedeniyle pek çok olayın resmi olarak bildirilmediği saptandı.

Melis APAYDIN

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2075 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim