• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

En kabullenilmeyen nakil çeşidi

En kabullenilmeyen nakil çeşidi
"İç organları verilirken görülmüyor ama iş kol olunca cenaze sahipleri zorlanıyor."

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun, etik ve bilimsel açıdan kol nakliyle ilgili mevzuat çalışmalarının devam ettiğini belirterek, ''Zannediyorum yakında onunla ilgili düzenlememiz netleşecek'' dedi.

Antalya'da düzenlenen 3. Ulusal Sağlık Kongresi'ne katılan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun, gazetecilerin Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde bir hastaya çift kol nakli yapılmasına ilişkin sorularını yanıtladı.

Kol nakilleri için mevzuatın beklendiğinin hatırlatılması üzerine Tosun, Türkiye'deki ilk çift kol naklinin özel izinle yapıldığını söyleyerek, ''Bu konudaki mevzuat çalışmamız devam ediyor. Bir insan organını verince iç organını alıyoruz, onlar görünmüyor ama kolları alınınca cenaze sahiplerinin kabullenmesi zor oluyor. Bunun psikolojik yönüne de hazırlanıp ona göre çalışma yapıyoruz'' dedi.

Çift kol naklinin Türkiye ve dünyada çok fazla yapılan bir uygulama olmadığına dikkati çeken Tosun, Bu konuda bir mevzuat geliştirmenin kolay olmadığına işaret ederek, ''Yaptığınız şeyi ertesi gün bozacak durumda değilsiniz. Bu çerçevede etik ve bilimsel açıdan kol nakliyle ilgili mevzuat çalışmamız devam ediyor. Zannediyorum yakında onunla ilgili düzenlememiz netleşecek. Diğer organ nakillerinde olduğu gibi iki kol nakline de bir sistem oturtmuş olacağız'' diye konuştu.

-CİHAN TOPAL'IN TEDAVİSİ SÜRÜYOR-

Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen operasyonla çift kol nakli olan Cihan Topal'ın Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ndeki tedavisi sürüyor.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Abdullah Erdoğan, Topal'ı ziyaret ederek moral verdi. Erdoğan, ziyaret sonrasında yaptığı açıklamada, Topal'ın durumunun iyi olmasının kendilerini de sevindirdiğini söyledi.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nin sadece kol naklinde değil, birçok hastalığın tedavisinde ilkleri gerçekleştirdiğine ve bugüne kadar pek çok başarıya imza attığına değinen Erdoğan, ''Hastamıza elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz'' dedi.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Cihan Topal ise son iki yıldır kolları olmadan büyük güçlükler içinde yaşadığını anlatarak, ''Şu ana kadar her şeyin yolunda gitmesi beni de mutlu ediyor'' diye konuştu.

Topal, 3 yaşındaki kızı Necile'yi çok özlediğini, en büyük isteğinin bir an önce kızına kavuşmak olduğunu söyledi.

Aydın'da yaşayan ve 2008'de geçirdiği iş kazası sonucu iki kolu dirsekten kopan Cihan Topal'a Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde başarılı bir operasyonla Türkiye'nin ilk çift kol nakli yapılmıştı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2760 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim