• BIST 9028.09
  • Altın 2295.172
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0468
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

En sağlıklı 10 kış besini

En sağlıklı 10 kış besini
Amerika Sağlık Örgütü, kışın faydalanılması en çok gerekli 10 besini açıkladı.

Her mevsim sağlıklı beslenebilmenin yolu, doğanın zengin besin kaynaklarını iyi bilmek ve tüketmekten geçiyor. Amerika Sağlık Örgütü, kışın faydalanılması en çok gerekli 10 besini açıkladı. İşte en sağlıklı kış besinleri:

1. Kabak: En verimli etkiyi ekim-kasım aralığında gösteriyor. Kabağın en önemli özelliği, her türlü pişirme usulüyle tüketilebilmesi ve etkisini koruması. Beta-karoten ve antioksidan kaynağı olan kabağın, kalp hastalıkları ve yaygın kanser türleriyle savaşabildiği biliniyor.

2. Brüksel lahanası: Lif, K vitamini ve magzenyum deposu. Eylül-şubat ayları arasında taze bulunabiliyor. Günde 4 ile 6 adet tüketmek C vitamini ihtiyacını karşılıyor.

3. Greyfurt:
Likopen ve C vitamini kaynağı olan greyfurtlar, özellikle prostat başta olmak üzere birçok kanser türüne karşı koruyor.

4. Lahana: Yılın her dönemi bulunan ve A, B6, C ve K vitaminleri yönünden zengin lahanaların, özellikle kışın kırmızı çeşitlerini tüketerek de, kalp ve damar hastalıklarına karşı korunmanın mümkün olduğunun altı çiziliyor.

5. Kestane: B vitamini, potasyum, bakır ve magnezyum deposu olarak gribe karşı etkili bir silah görevini üstleniyor.

6. Brokoli: Yılın her mevsimi bulunması mümkün olan brokoli, A, C, K vitaminleri ve kalsiyum, demir ve magnezyum içeren mineralleri sayesinde, mükemmel bir antioksidan kaynağı ve göz dostu.

7. Tatlı patates:
Doğada en taze haliyle kasım-aralık veya nisan-mayıs aylarında bulmak mümkün. Düşük kalorisine rağmen besin değeri hayli yüksek olan patatesler müthiş bir lif deposu.

8. Pırasa: Vitamin ve mineral yönünden en zengin sebze. Kan değerleri düşük kimselere önerilen pırasanın kolon ve prostat kanserine karşı kanıtlanmış etkisi de biliniyor.

9. Turp: Sadece kabuğu bile günlük A ve K vitaminleri ihtiyacını yüzde 100 karşılayan turp, C vitamini, potasyum ve kalsiyum zenginliğiyle en güçlü antioksidanlardan.

10. Sarmısak: Sadece kışın tüketilmese de, kışın yakalanma riski artan enfeksiyon hastalıklarına karşı sarmısak tüm menülerle tüketilmesi önerilen bir mucize besin olarak öneriliyor.

Nezleden saat saat nasıl korunuruz?

Amerikan New York WSCB televizyonunda Dr. Holly Philips’in önerilerine göre, belirtileri baş gösteren nezleye tam olarak yakalanmadan kurtulmak mümkün. Saat saat hayata geçirilen 4 adımla nezle riski ortadan kaldırılabilir.

1’inci saat: Sıvı tüketimi: Boğaz kaşıntısı ve burun akması baş gösterdiği anda bol sıvı tüketin. Sıvı takviyesi yapmak bağışıklık sistemini korumaya yardım ediyor.

2’nci saat: Gargara: Ilık tuzlu suyla yapılacak gargara rahatlatıcı olur. Tuzlu gargara boğaz bölgesinde toplanmaya başlayan virüs ve bakterilerden kurtulmanızı sağlar.

5’inci saat: Burun spreyi: Bu spreyler, hem burunda yayılan bakterilerin gücünü kırmak hem de griple birlikte sinüzitin nüksetmesini önlemek için yardımcı.

7’nci saat: Öksürük için ballı çay: Nezlenin bu evresinde oluşan kas ağrılarına karşı ağrı kesici öneriliyor. Dr. Philips’e göre bu süreçte başgösteren öksürüğü kesmenin en iyi yolu çaya katılan bir kaşık bal. Öksürük şurupları ise reçetesiz önerilmiyor.

24’üncü saat: Doktora gidin: Şayet ateşiniz çıkarsa, baş ağrınız artar veya mide bulantısı sıklaşırsa, bu durumda doktora görünmeniz gerekiyor

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2728 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim