• BIST 9016.2
  • Altın 2295.172
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0468
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Engelli hastaların diş tedavilerini SGK karşılıyor

Engelli hastaların diş tedavilerini SGK karşılıyor
SGK %40 ve üzeri engelli olan vatandaşlarımızın diş tedavi hizmetlerinin asgari ücret tarifesi üzerinden tamamını karşılıyor.

Engelli vatandaşlar sevk aldıkları taktirde istedikleri ağız ve diş sağlığı merkezinde ya da poliklinikte diş tedavilerini yaptırabilirler.

Engelli Hastalarda Diş Bakımı ve Tedavileri

Hospitadent Dental Group Başhekimi Selçuk Özbölük, 'engellilerde genelsağlıksorunları yaşamı etkilediğinden, ağız ve diş sağlığı ikinci planda kalıyor, bu da kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Bu nedenle engelli kişiler ağız ve diş sağlığı bakımından yüksek risk grubunda yer alıyor. Özellikle zihinsel engelli hastalarda en küçük bir diş tedavi hizmeti bile genel anestezi altında ameliyathane ortamında bir ekip ile geçekleştirilmek zorunda olduğu için tedavi oldukça zor ve zaman da hayli pahalı olabiliyor. Hâlbuki koruyucu diş hekimliği uygulamaları dediğimiz koruyucu ve önleyici tedavilerle, bu aşamaya gelmeden önlem alınabiliyor. Bu nedenle koruyucu diş hekimliği uygulamaları engelli bireylerin tedavisinde çok büyük önem taşıyor' dedi.
Engelli bireylerde ağız ve diş sağlığını korumak, sorunlarıyla başa çıkabilmek için özel ilgi ve uzmanlığa ihtiyaç duyulmaktadır. Diş tedavisi için gelen hastalarda görebildiğimiz ağrı ve dişlere yapılacak işlem nedeniyle karşılaşılan huzursuz tavırlar engelli hastalarda da sıklıkla karşılaştığımız bir durum. Bu nedenle diş hekiminin engelli bireylerin diş tedavileri konusunda deneyimli olması ve sıcakkanlı tavırlarıyla hastaya güven vermesi tedavi sürecini kolaylaştırıyor. Eğer ki engelli hasta bir çocuk ise mutlaka pedodonti uzmanının klinik muayenesinden geçmeli ve pedogojik formasyona sahip pedodonti uzmanı eşliğinde tedaviye devam edilmelidir.

Engelli hastaların diş tedavileri nasıl yapılıyor?

Diş hekimliği tedavileri hasta ile tam uyum gerektiren tedaviler. Özellikle zihinsel özürlü hastalarda bu uyumu yakalamak maalesef mümkün olamıyor. Bu tarz sağlık sorunları olan hastaların, özellikle de çocukların diş tedavileri lokal anestezi altında yapılamıyor, hasta tedavi sırasında sabit duramadığı için diş tedavileri yarım kalabiliyor. Bu nedenle bu hastaların tedavileri genel anestezi veya sedasyon ile gerçekleştiriliyor.
Hospitadent Dental Group Başhekimi Selçuk Özbölük genel anestezi ya da sedasyon ile yapılacak diş tedavilerinin muhakkak genel anestezi uzmanı eşliğinde ve tam steril ameliyathane ortamında yapılması gerektiğini önemle vurguladı.

Engelli hastalara ve yakınlarına ağız ve diş sağlığı için öneriler

Her gece yatmadan önce en az 2 dakika boyunca dişler mutlaka fırçalanmalıdır.

6 ayda bir rutin diş hekimi kontrolüne gidilmelidir.

Fissür Sealant (diş cilası) uygulaması ile dişlerinize sürülecek özel bir cila sürülerek gıda artıklarının birikerek çürük oluşumu engellenebilir.

Beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmeli, şekerli ve asitli gıdalar yerine su ve süt tüketilmelidir.

Diş çürüğünü önlemek amacıyla flor uygulamaları yapılmalıdır.

Özel üç yüzlü fırçalar ve elektrikli diş fırçaları kullanım kolaylığı sağlar bu nedenle bu tarz fırçaların kullanılmasında fayda var. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5281 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim