• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Ergenlik dönemindeki 'tik'lere dikkat!

Ergenlik dönemindeki 'tik'lere dikkat!
Manisa Ruh Sağlığı ve Hatalıkları Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Betül Eliküçük, "Hepimizin basit bir bademcik intihabı dediğimiz hastalık, tourettenin habercisi olabilir" diye konuştu.

Tik hastalıkları ve buna bağlı yaşanan davranış bozuklukları hakkında bilgi veren Manisa Ruh Sağlığı ve Hatalıkları Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Betül Eliküçük, bu hastalığın çocukluk ve ergenlik döneminde başladığına dikkat çekerek, "Tik bozuklukları nöropsikiyatrik bir hastalıktır. Süreğen değildir ve ailesel geçiş gösterir. Tik bozuklukları ani olur, tekrarlayıcıdır, gerginlik ve stresle artar, sonra da kişi rahatlar. İki tip tik vardır. Bunlardan biri motor, diğeri ise vokal tiktir. Tik bazen basit bir omuz silkmesi de olabilir, bazen de zıplama ve yapılan hareketi tekrarlama da olabilir. Vokal tikler ise boğaz temizleme, öksürme ve küfürlü konuşma şeklindedir. 7-11 yaşları arasında yüzde 5 ila 20 çocukta görülür. Tikler geçici, kronik, başka türlü adlandırılamayan ve tourette şeklinde 4 gruba ayrılır" diye konuştu.

Tik bozukluklarının en önemlisinin 'tourette' olduğunu belirten Dr. Eliküçük, "Tourette sendromu ise en az bir motor ve bir tane de vokal tikten oluşur. 12 aydan uzun sürer ve 3-8 yaşları arası başlar. 20 yaşından sonra azalır. Bu sendroma neden olan sebeplerden biri A Grubu Beta Hemolitik Streptokok mikrobudur. Bu mikrop vücudun isteğiyle beyne gidip ve buradaki bazal çekirdekleri etkilemesi sonucu ortaya çıkıyor. Böylece üst solunum yolu enfeksiyonlarında rahatsızlık görülüyor. Hepimizin basit bir bademcik iltihabı dediğimiz hastalık torettenin habercisi olabilir. Bu mikropla her karşılaşıldığında bu hastalık alevlenir. Tourette, Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) ile çok sık gözükür. Tiklerin yanında çocukta dikkat eksikliği, obsesif kompülsif özellikler ve sosyal ilişkilerde zorluk da gözlenebilir. Hastalığın önlenmesi için herhangi bir tik varlığında çocukların çocuk nörologu ya da çocuk psikiyatrisine gösterilmesi uygun olur" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4299 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim