• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Erkek çocuk isteği zarar veriyor

Erkek çocuk isteği zarar veriyor
Özellikle kırsal kesimde ilk çocukları kız olan annelerin art arda hamile kaldığı tespit edildi.

Tajev Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, doğurganlık oranının diğer yörelere göre doğu bölgelerinde yüksek olduğunu, buna sebep olan durumun başında erkek çocuk sahibi olma isteğinin yattığını belirterek şu bilgileri verdi:

"Aralıklarla hamile kalınması kadın sağlığı açısından faydalı"

“Özellikle kırsal kesimde ilk çocukları kız olan annelerin art arda hamile kaldığını tespit ettik. Bu bölgede görev yapan meslektaşlarımızdan aldığımız bilgiler, diğer bölgelere göre bu bölgede doğum oranlarının çok yüksek olduğu ve bunun birçok nedeni olduğunu görüyoruz. Bunlardan biri ataerkil aile yapısı.

Ayrıca, doğum kontrol yöntemlerinin yeterince uygulanmaması, annelerin eğitim düzeyinin düşük olması doğurganlık oranının yüksek olmasına neden oluyor. Ailelerin erkek çocuk sahibi olma arzusu var. Bu arzu nedeniyle kadınlar peş peşe hamile kalıyor. Hele ikinci, üçüncü kız ise erkek çocuk olması için dört, beş hatta altıncı doğuma kadar gidiliyor.

Sık değil aralıklarla hamile kalınması kadın sağlığı açısında faydalıdır. Geleneksel olarak doğum kontrolü ikinci planda tutuluyor. Bazı kadınlar erkek çocuğu doğurmak için art arda hamile kalıyor. Erkek çocuk beklentisi de doğum sayısını artıran etkenlerdir birisi. Sosyoekonomik düzeyi düşük olan yerlerde doğum oranı yüksek oluyor.

“İyot eksikliği ölü doğum riskini artırıyor”

Şanlıurfa’da yapılan bir çalışmada halkın yüzde 58`inin evlerinde iyotlu tuz kullanmakta olduğu ve yüzde 42`sinin iyotsuz tuz kullandığı tespit edildi. İyot, insan vücudunda çok az bulunan, normal büyüme ve gelişme için gerekli olan mineraldir. Sağlıklı ve zeki nesiller yetiştirmemiz için iyotlu tuz kullanılması gerekmektedir. İyot eksikliği tiroit hormonunun yapımının az olmasına yol açar.

Annedeki iyot eksikliği düşüklere, ölü, erken, düşük ağırlıklı doğumlara, bağışıklık sisteminin yetersizliğine, bebek ölümlerindeki artışa, bebekte guatr ve hipotroide neden olur. Ayrıca bebekte sağırlık, dilsizlik ve cücelik oluşabilir. İyot eksikliğinin en ağır şekline `Kretinizm` denir. Kretinizm zeka geriliği ile karakterizedir. Sıklıkla cücelik de gözlenir.

“Rahim ağzı kanserinde hijyen önemli”

Rahim ağzı kanserinin, yapılan araştırmalara göre çoğunlukla erkekler tarafından Human Papilloma Virüs (HPV) adı verilen mikrop aracılığıyla kadınlara bulaşıyor. HPV mikrobunun erkeğin cinsel teması sonucu kadına taşınarak rahim ağzı kanserine yol açıyor, hastalığın Türkiye’de en fazla Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki kadınlar açısından risk oluşturuyor. Kadınların erken yaşta evlendirilmesi, doğum oranının fazla olması ve erkeklerin birden fazla kadınla evlenmesi bölge kadınının kansere yakalanmasındaki en büyük etkendir.

“Modern yöntemlerle korunmak çok önemli”

Çok eşlilik, erken yaşta evlendirilme, stres, temizliğin önemsenmemesi, sosyo ekonomik seviyenin düşük olması, fazla doğum ve sağlıklı beslenilmemesi, kadınlar için büyük risk oluşturuyor. Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda rahim ağzı kanserinin ülkemizde en fazla Doğu ve Güneydoğulu kadını tehdit ettiğini görüyoruz.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki bazı illerde bu kanser türüne çok sık rastlamaktayız. Yapılan araştırmalarda Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ki doğum oranları yüksek. Evde yapılan doğumlar da yüksek oranlarda. Öncelikle modern yöntemlerle korunmak çok önemli. Özellikle doğum kontrol hapları ve spiral takılması konusunda bazı hurafeler var. Bunlar gerçek değil. Doğum öncesi bakım almayanların oranı bu bölgede yüzde 35, evde doğum oranı da yüzde 45.

Bizim Tajev olarak amacımız, sosyal sorumluluk projelerine katılarak, düzenli olarak konferanslar düzenlemek ve çeşitli etkinliklerle toplumun bilinçlenmesini sağlamaktır.”

Kadınlara ücretsiz muayene…

Türk Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı üyesi 15 hekim tarafından yapılan toplantıların yanı sıra Birecik Devlet Hastanesi`nde 150 kadına ücretsiz jinekolojik muayene ve Doğum Ünitesi`ne, bebeğin doğumdan sonra içine konulduğu, temizlendiği ve gerekli durumlarda "canlandırma" işleminin yapılabildiği "ısıtıcı ve taşıyıcı" cihazı hediye edildi. TAJEV Başkanı Prof. Dr. Ünlü, son teknolojik donanıma sahip cihazın daha önce hastanede bulunmadığını belirterek, bunun bir ilk olduğunu ve cihazın maliyetinin 20 bin TL civarında olduğunu söyledi.

gercekgundem

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4744 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Gebe Kalmaya Karar Vermek - Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç Yazdı12 Kasım 2020 Perşembe 11:25
  • Ağrısız Doğum Nedir?05 Kasım 2020 Perşembe 17:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi05 Kasım 2020 Perşembe 17:49
  • Çin Takvimiyle Bebeğin Cinsiyeti Anlaşılır mı?19 Eylül 2020 Cumartesi 13:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Çalışmaları Neden Popüler?10 Eylül 2020 Perşembe 14:32
  • Kürtaj Hakkında En Çok Merak Edilen Konular14 Mayıs 2020 Perşembe 10:44
  • Mikro TESE ameliyatı13 Mayıs 2020 Çarşamba 12:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranları30 Mart 2020 Pazartesi 13:25
  • Gebelikte Korona Virüsü (COVID19)29 Mart 2020 Pazar 22:03
  • Ertesi Gün Hapı Nedir?22 Şubat 2020 Cumartesi 08:53
  • EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim