• BIST 9079.97
  • Altın 2324.118
  • Dolar 32.3373
  • Euro 34.9482
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Eş durumu tayin hakkı için Danıştay'a dava

Eş durumu tayin hakkı için Danıştay'a dava
Türk Sağlık-Sen farklı kurumlarda görev yapan sözleşmeli memurlara eş durumu tayin hakkı verilmesi için Danıştay'a dava açtı.

Türk Sağlık-Sen tarafından açılan davada sözleşmeli personelin çalışma esaslarını belirleyen bakanlar kurul kararında yer alan "Sözleşmeli personelin kurumlar arası yer değişikliği yapılamaz." hükmünün iptali istendi.

Dava dilekçesinde Sağlık Bakanlığı'nda görevli sözleşmeli memurların kısıtlı da olsa eş durumu tayini hakkından faydalandırıldıklarına dikkat çekildi.Üniversitehastanelerinde çalışan sözleşmeli personelin her üniversite ayrı bir kurum sayıldığından eş durumu tayin hakkından faydalanamamasının ise ciddi bir mağduriyete yol açtığı ifade edildi.

Dilekçede söz konusu düzenlemenin anayasaya kanun önünde eşitlik başlığını taşıyan 10. maddesine aykırı olduğu belirtildi. Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararlarda "Eşitlik ilkesiyle güdülen amaç, aynı koşullar içinde bulunan özdeş nitelikteki durumların yasalarca aynı işleme bağlı tutulmalarını sağlamaktadır. Ancak, aynı işi yapan ve aynı sorumlulukları taşıyan ve kamu hukuku ilişkisi içinde çalışan kişilerin aynı statü içinde bulunmaları gerekirken, bunların ayrı statülerde ve çok farklı ücretlerde çalıştırılmalarında isabet bulunmamaktadır." yönünde tespitte bulunulduğu hatırlatıldı.

Dilekçede ayrıca "Üniversite hastanelerinde görev yapan 4/B sözleşmeli personelin eş durumu tayin hakkından faydalandırılmamasının her türlü hukuki-vicdani ve mantıki temelden uzak bir uygulama olduğu açıkça görülecektir" denilerek söz konusu düzenlemenin yürütmesinin durdurularak iptal edilmesi istendi.

Konu ile ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci sözleşmeli personellerin ailelerinden ayrı yaşamak zorunda bırakıldığına dikkat çekerek şunları söyledi:

"Sözleşmeli memurlar eşleri ile işleri arasında bir tercihe zorlandılar. Ailelerinden adeta zorla ayrıldılar. Sağlık Bakanlığı'nda görev yapan sözleşmelilere kısıtlıda olsa eş durumu tayin hakkı verildi. Fakat üniversite hastanelerinde çalışanlar bu haktan mahrum bırakıldı. Kurumlar arası da sözleşmeli personele yer değişikliği imkanı tanınması için Danıştay'a davamızı açtık. Bunu engelleyenbakanlar kurulukararının iptalini istedik. Mağduriyetin son bulmasını istiyoruz. Sözleşmeli personellerin sorunlarının tek çözümü kadrodur. Hükümetin bunu artık görmesi gerekiyor."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5869 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim