• BIST 9524.59
  • Altın 2511.012
  • Dolar 32.6136
  • Euro 34.4311
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 15 °C

Eşini seven prostat tedavisine götürsün!

Eşini seven prostat tedavisine götürsün!
Erkekler sürekli kaçarak korkulu rüyalar görmeye devam ediyor ama... Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Öge, özellikle 45 yaşını geçen erkeklerde prostat,..

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Öge, özellikle 45 yaşını geçen erkeklerde prostat muayenesinin önem taşıdığını, bu konuda çekingen davranan erkeklerin, erken teşhis açısından muayeneye yönlendirilmesinde eşlerin çabasının olumlu sonuçlar verdiğini belirtti.

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Öge, AA muhabirine yaptığı açıklamada, prostatın bir hastalığın adı değil, boşaltım sisteminin sonunda mesane ve dış idrar kanalı arasında bulunan kestaneye benzeyen ve tüm erkeklerde bulunan bir organ olduğunu anlattı.

Prostatın yaş ilerledikçe büyüdüğünü, bu organla ilgili hastalıkların ise 40-50 yaş civarında ortaya çıkmaya başladığını kaydeden Doç. Dr. Öge, yeni tanı almış kanser hastalarının yüzde 12'sini prostat kanserinin oluşturduğunu, 50 yaşını geçmiş erkeklerin yüzde 50'sinin iyi huylu ürolojik hastalıklara yakalandığını, bu hastalığın başında da iyi huylu prostat büyümesi geldiğini anlattı.

-ARTIK ''ERKEKLERİN KABUSU'' DEĞİL-
Doç. Dr. Öge prostat için ''erkeklerin kabusu'' denildiğini ancak bu sözün 10 yıl öncesine kadar geçerli olduğunu, gelişen teknolojiyle birlikte prostat hastalıklarının tanı ve tedavisinde ilerleme sağlandığını anlattı.

Hastanede kalış sürelerinin artık bir günü bile geçmediğini, kansız prostat ameliyatlarının yapıldığını belirten Doç. Dr. Öge, ''Ancak biliyoruz ki, birçok erkek bu güvenli ve konforlu tedavinin yerine, kaçarak korkulu rüya görmeye devam etmektedir. İşte burada görev eşlere düşmektedir. Çünkü muayeneden ve doktora gitmekten kaçan erkeği biz ürologlara yönlendirecek en büyük güç eşidir''dedi.

-''KOCASINI SEVEN PROSTAT MUAYENESİNE GÖTÜRSÜN''-

Erkeklerin üroloji muayenesinden çekindiğini ve şikayeti olmasına rağmen doktora gitmediğini anlatan Doç. Dr. Öge, prostat hastalıklarının en korkulanı olan prostat kanserinin başlangıç aşamalarında herhangi bir şikayet olmadan ortaya çıktığını, şikayetin görülmeye başlamasıyla hastalığın yayılmış veya tedavi edilebilir olmaktan çıkmış olabileceğine dikkat çekerek şöyle devam etti:

''Prostat kanseri tanısı muayene ve PSA dediğimiz bir kan testi ile çok kolaylıkla konulur ancak hasta muayeneye geldiği zaman. Ve bu tanıyı erken dönemde koyduğumuz zaman hastayı yüzde 100'e yakın bu kanserden kurtarabiliyoruz ki prostat kanseri erkekleri öldüren kanserler arasında 2. sırasında yer almaktadır. Erkeklerin yaptığı en büyük hata arkadaşlarının kan testleri ile kendilerininkini karşılaştırıp muayeneye gitmeden sonuca varmaya çalışmalarıdır. 'Falancanın PSA değeri şu kadar yüksekmiş, onda bir şey yoksa bende de yoktur' yorumunu yapmalarıdır.''

Doç. Dr. Öge, bu değerlendirmenin bir ürolog tarafından muayene edildikten sonra yapılması gerektiğini anlatarak, sözlerini şöyle tamamladı:

''Özellikle 45 yaşından sonra, kocasını seven kadınlar, eşlerini prostat muayenesine götürsün. Ailede prostat kanseri varsa, bunu 40 yaşa çekmek gerekir. Eğer eşinizi seviyorsanız ve sizinle uzun bir ömür yaşamasını istiyorsanız lütfen yılda bir kez üroloji muayenesine yönlendirin ve kesinlikle başını kuma gömmesine izin vermeyin. Birçok erkeğin hayatının eşlerinin onları bize getirmesi sayesinde kurtulduğunu söyleyebilirim.''

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3345 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim