• BIST 9693.46
  • Altın 2506.054
  • Dolar 32.5782
  • Euro 34.7401
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 21 °C

Estetiğe annelerinin kolunda geliyorlar

Estetiğe annelerinin kolunda geliyorlar
Medicana International Hastanesi Plastik Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Necmettin Kutlu, gençlerdeki estetik operasyonlarla ilgili merak edilen soruları yanıtladı...

Medicana International Hastanesi Plastik Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Necmettin Kutlu, gençlerdeki estetik operasyonlarla ilgili merak edilen soruları yanıtladı...

Gençlerde estetik operasyonlara eskiye oranla daha mı çok talep var?
Günlük hayatta karşılaştığımız çoğu kişi için görünüm ve beden algılaması aslında çok önemli... Halk arasında ergenlik çağı olarak da adlandırılan adolesan çağında yapılan estetik girişimler aslında çok eskilere dayanmaktadır. Ancak, medyanın bu konuya ilgisi son dönemde daha fazladır. Bu ilginin nedenini sorarsanız, biz de bilmiyoruz. Ancak yaşıyor ve gözlemliyoruz. Özellikle 2000'li yıllardan sonra gençlerin yaptırdığı estetik operasyonlardaki artış daha da belirginleşti. Bu sadece ülkemizde değil, yurtdışında da söz konusu... Hatta belki yurtdışında daha da büyük boyuttadır diyebilirim. Nitekim ben de profesyonel amaçlı ziyaretlerimde yoğun bir talebe muhatap olmuşumdur.

BURUN AMELİYATI REVAÇTA
Gençler arasında en çok tercih edilen estetik bölgesi hangisi?

Yüzün en çıkıntılı ve belirgin ögesi olan burun, hâlâ gençlerin en çok tercih ettiği estetik ameliyat bölgelerinden... Tarihçiler boşuna, 'Kleopatra'nın burnu biraz daha kısa olsaydı, dünyanın tarihi değişirdi' dememişler. Yarının tarihini yazacak gençler de doğal olarak ilk değişimi burunlarında yaşamak istiyor.

Peki kızların ve erkeklerin tercih ettiği estetik bölgeler arasında fark var mı?
Kızlara öncelik verecek olursak, burundan başlamak üzere, meme küçültme ve büyütme, kepçe kulak, dudak kalınlaştırma, liposuction, yağ veya değişik dolgu maddelerinin enjeksiyonu, karın gerdirme ve çarpık bacakların düzeltilmesi olarak sıralayabiliriz. Erkeklerde ise yine burun ön sırada olmak üzere, kepçe kulak düzeltilmesi, özellikle memelerde aşırı büyüme sonucu göğüs küçültme, akne izlerinin silinmesi ve karın germe işlemi sayılabilir.

15 GÜNDE YAĞLARA SON!
Güzel ve birbirine benzeyen genç kızların oynadığı televizyon dizileri estetik ameliyatların gençler arasında yaygınlaşmasında etkili olabilir mi?
Tabii ki... Her televizyon kanalında sayıları giderek artan diziler ve yarışmalar, buralarda uygulanan makyajlar, giysiler, takılar ve mizansenler estetik ameliyatlar için hep önemli olmuştur. Ancak, biz plastik cerrahlar, kendimize de pay çıkartacak olursak, geliştirilen yeni teknikler, cerrahiyi daha uygun ve kısa zamanlı kılmıştır. Sonuçlarının da daha erken dönemde, sorunsuz görülmesi ve bunların yine basına yansıması talep artışlarına önemli katkıda bulunmuştur.

Gençler estetik ameliyatı yaz tatilinde mi yaptırıyor? Karın germe ameliyatı ne kadar sürüyor?
Karın germe biraz sıkıntı verebilir. Bu ameliyatta nispeten 15 gün kadar bir kısıtlama yaşanabilir. Ancak artık 15 günlük ara tatillerde bile bu estetik operasyonlar yapılabilmektedir. Böylece yaz tatili, tatil olarak yaşanabilmekte ve bedendeki değişim de rahatlıkla sergilenebilmektedir.

EVLİLİK ÖNCESİ AMELİYAT MASASINA YATIYORLAR
Gençler estetik ameliyat yaptırmaya aileleri ile beraber mi karar veriyor? Yoksa operasyon geçireceklerini aile ve çevrelerinden saklıyorlar mı?
Ülkemizdeki geleneksel yapı nedeniyle gençler, bize aileleriyle birlikte geliyor. Bazen de aile içinde kendilerine yaşça ve duyguca en yakın buldukları kişi ile birlikte bize danışıyor, fikir sahibi oluyorlar. Ancak öğrencilerse ve aileleri il dışındaysa, görüşmeye kendileri yalnız da gelebiliyor. Biz cerrah olarak, ebeveyn yönlendirme hakkına sahip değiliz. Ancak yine de şu ilkeleri gözetmeli ve bunların doğrultusunda hareket etmeliyiz:

Düşünülen girişim gerçekçi mi? Genç, ameliyatı olma kararında yetkin mi?
Şekilsel bozukluk belirgin mi? Bunu düzeltmekle ilgili beklentileri gerçekçi bir yapıda mı?

Fiziksel olgunluk düzeyi bu girişimi kaldırabilecek mi?
Hasta ameliyat sonrası süreçte uyumlu olabilecek mi?

Mezuniyet hediyesi olarak estetik ameliyat yaptırmak için gelen aileler var mı?
Elbette bu şekilde gelen aileler var. Ancak, bizim pratiğimizde daha çok evlilik öncesi, hazırlık amaçlı başvurulara daha çok rastladık.

FINDIK BURUN ARTIK DEMODE
Ameliyat ne kadar sürede iyileşiyor?
Doğru karar ve teknik, iyileşme sürecinde çok önemlidir. Burun ameliyatları sonrasında morarma, göze kan oturması ve aşırı ödem olabilir. Normalde burun alçısı bir haftada alındığında, bunların artık ya geçmiş olması veya izlerinin çok az kalması beklenir. Her ne kadar burnun tam oturması altı-sekiz ay kadar sürse de bir hafta sonra ancak kişinin kendinin anlayabileceği bir ödem görülebilir. Artık abartılı fındık ve oyuk tarzı burunlar demode olduğundan kişiyi tanımayan biri, onun burun estetiği geçirmiş olduğunu bile anlamaz.

LIPOSUCTION ZAYIFLATMAZ SADECE VÜCUDA ŞEKİL VERİR
En erken yaşta yapılabilecek estetik operasyon hangisi?

Henüz beş yaşındaki birinin kuylağı, hemen hemen bir erişkinin kulağının boyutundadır. Ayrıca erken yaşta kulak kıkırdağı daha yumuşak ve direnci az olduğundan, erişkindeki gibi inceltme işlemine gerek duyulmaksızın katlanabilmektedir. Dolayısıyla çok erken yaşta ameliyata en kolay ve rahat karar verebilen organ kulaktır.

PSİKOLOJİ DE ÖNEMLİ
Son yılların en gözde operasyonlarından liposuction ve karın germe operasyonları için ne söyleyebilirsiniz?
Liposuction, aslında bilindiği gibi bir zayıflatma değil, şekillendirme girişimidir. Bunun için gençler henüz aktif ve enerjik iken kilolarını aktivite, spor ve diyet yaparak atabilirler ve ancak sonra, gerekirse, liposculpturing dediğimiz teknik ile vücuda şekil verme işlemi yapılabilir. Yine de gelişmekte ve her an değişmekte olan bir yapıda bu tarz girişimlerden önce, gelecekte ne olacağını bilmediğimiz bir sürece müdahalede bulunduğumuzu unutmadan, kararı hasta ve ebeveyni ile diyalog kurarak iyi bir süzgeçten geçirmeliyiz. Aslında bu tarz bir yaklaşım meme küçültme için de geçerlidir. Karın germe daha çok kilo verme sonrası ortaya çıkan aşırı deri sarkmaları için yapılır. Bunu yapmadan önce hastanın psikolojisi iyi değerlendirilmeli ve yakın zamanda tekrar kilo alıp almayacağına dair bir kanaate varılmalıdır.

MEMELERİNİ SAKLIYORLAR
Büyük göğüsler, genç kızlarda büyük bir sorun haline geldi. Sizce bunun nedeni ne? Büyük memeli kızlar sizce kaç yaşında ameliyat olmalı?
Kızlarda büyük memeler, özellikle Batı ülkelerinde cinsel yaşamın erken başlaması ve doğum kontrol haplarının erken yaşta kullanılması nedeniyle, oldukça sık ve git gide artan oranlarda görülmektedir. Büyük memeler, sırtta kamburlaşmaya, boyunda dayanılmaz ağrılara ve psiko-sosyal rahatsızlıklara yol açar. Birçok genç kız, göğüslerini saklamak ve erkeklerden farklı görünmemek adına büyük tişörtlerle kambur bir şekilde gezmeye başladı. Bu nedenle göğüs küçültme ameliyatları artık 15-16 yaş gibi erken dönemlerde bile yapılır hale geldi.
 

ESRA TÜZÜN

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5060 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim