• BIST 9674.32
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 29 °C
  • İzmir 24 °C

EÜ Tıp Fakültesi'nde randevular aylar sonraya verilebiliyor

EÜ Tıp Fakültesi'nde randevular aylar sonraya verilebiliyor
Randevu tarihlerinin sarkmasıyla ilgili sık sık eleştirilere konu olan Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serhat Bor, sevk zincirine geçilmesini istedi.

1. ve 2. basamakta tutulabilecek hastaların da gelmeleri yüzünden sıkışıklık yaşandığını ifade eden Prof. Dr. Bor, Ege Bölgesi'nde 16 milyon kişiye hitap eden referans hastanesi olduklarını ve Türkiye'nin en önemli merkezlerinden biri olmaları sebebiyle vatandaşların kendilerini tercih etmesinin yoğunluğa yol açtığını söyledi. Bor, "Soğuk algınlığı da ciddi bir kanser de aynı numaratörden sıra alıyor. Soğuk algınlığı vakası gelmediği takdirde kanser vakası çok daha rahat gelecektir." dedi.
Zaman zaman aylar sonrasına verilen randevular ve kuyruklar sebebiyle eleştirilerin odağındaki EÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Dekanı Serhat Bor, Türkiye'nin en büyük referans hastanesi olmaları sebebiyle vatandaşların yoğun ilgisinin sıkıntısını yaşadıklarını belirtti.

Cihan Haber Ajansı (Cihan)'na eleştirileri doğrulayan Prof. Dr. Bor, kendi alanında çok yetkin 500 öğretim üyesi bulunan hastaneye herkesin gelmek istediğini söyledi.

"Bu da çok normal, çünkü herkes en iyi sağlık hizmetini almak istiyor. Ayrıca zor vakalar sürekli üniversitelere gönderiliyor. Şimdi 18 yaşındaki bir hastanın apandisitini herkes alıyor da 78 yaşında, kalp yetmezliği ve şekeri olan, bir tarafı felçli adamın apandisitini kimse almıyor." diye konuşan Bor, sonuçta bu kadar çok talep olunca kuyrukların uzadığını dile getirdi.

Performans sisteminin getirdiği bir motivasyon kaybı da olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Serhat Bor, “Her ne kadar öğretim üyelerinin haklarının yenmemesi için en uygun performans sistemini uygulamaya çalışsak da üniversite öğretim üyeleri arasında ciddi bir motivasyon kaybına yol açtı." dedi.

Bor, kendilerinin yönetim olarak yıllardır nasıl hizmet veriyorlarsa aynı şekilde nitelikli, kaliteli hizmete devam edilmesini istediklerini vurgulayarak, performansın tek getirisinin verimliliği arttırması olduğuna işaret etti.

Verimliliği arttırmak isterken en büyük korkularının kaliteden taviz verilmesi olduğunun altını çizen Dekan Bor, "Randevular için hoşgörü istiyoruz. Biz birçok konuda Türkiye'nin en iyi merkezleri arasındayız. Böyle bir kurumda da bekleme olacak. Türkiye'de en çok kalp nakli yapan hastaneyiz ama bir sınırımız var. Geçen gün bir hasta, 'Ben kalp naklinde bekliyorum.' dedi. İstiap haddimiz var. Bütün iyi merkezlerde beklemek normaldir. Sevk zinciri olsa, üniversiteye gelmesi gerekmeyen vakalar 1. ve 2. basamakta tutulsa o zaman bize gerçekten gereken vakalar gelir. Biz de bunlara çok daha iyi hizmet veririz." dedi.

EÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nin yılda ortalama 850 bin poliklinik yaptığını, 60–65 bin hasta yatırıldığını anlatan Bor, şunları kaydetti: "Bunlar kayıtlı vaka. Arada kayıtsız gelen hastaları da düşünürsek muhtemelen 1 milyonun çok üzerinde bir rakamla karşı karşıyayız. İyi bir kurum olunca başvuru da çok oluyor. Bizim en büyük sorunumuz, bize gelmesi şart olmayan, elzem olmayan hastanın 1. ve 2. basamakta tutulmaması. Kalp nakli, ciddi bir kanser vakası tabii buraya gelecektir. Basit bir tansiyon veya şeker vakası ise 1. ve 2. basamakta tutulmalı, gerekirse bize sevk edilmelidir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1977 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim