• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Evcil hayvanların tıbbi tedavide kullanılması sorgulanıyor / Video

Evcil hayvanların tıbbi tedavide kullanılması sorgulanıyor / Video
Evcil hayvanların tıbbi tedavide kullanılması, tıp dünyasında tartışmaya sebep olan konulardan biri.

Bazı araştırmalar kimi psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde hastaların hayvanlarla iletişiminin oldukça yararlı olduğunu gösteriyor. Yüksek tansiyon ve artrit olarak bilinen eklem iltihaplanması olan kişiler de evcil hayvanların kullanıldığı terapilerden fayda sağlıyor. Ancak bazı uzmanlar bu terapilerin geçerliliğini sorguluyor. Amerika'nın Sesi (VOA)'da yer alan haber göre, tıp çevrelerinin konu üzerinde anlaşmaya varamaması ise evcil hayvan sahiplerinin hastaların yardımına koşmasına engel değil.

Pat Wells, orduya ait bir huzurevinde yaşayanları 10 yıldır ziyaret ediyor: ”11 Eylül saldırılarından sonra yardım etmeye karar verdim.”

Önce huzurevini tek başına giden Wells, daha sonra evcil hayvanların terapideki önemini keşfetmiş. Arkadaşının köpeğini ödünç alarak başladığı ziyaretlerine, kendi köpeği Rikka’yla devam eden Wells köpeklerin çok işe yaradığını söylüyor: ”İnme geçiren ve odasından çıkmayan bir kadınla tanıştım. Köpeklerle gittiğimde ayağa kalkıp bizi karşıladı. Bakıcıları haftalardır kendisini bu kadar iyi hissetmediğini söyledi. Ertesi gün ameliyatla bacakları kesilecek olan hastalarsa bizi görünce mutlu oldu. Stres altındaki huzurevi görevlilerine de yardım ettik. Her gidişimizde işini bırakıp köpeklerle ilgilenen bir doktor vardı.”

Gönüllüler huzurevine köpekleriyle ayda üç kez gidiyor.

Ida Simpson, ”Kendimi iyi hissediyorum,” şeklinde konuşuyor.

James Stygart, ”Köpekler çok iyi arkadaşlık ediyor, çok seviyorum,” diyor.

Terapist Steven Briefs köpeklerin hastalara iyi geldiğini söylüyor: ”Özellikle eklem iltihaplanması nedeniyle ellerini kullanamayan hastalar köpeklerden çok yararlanıyor. Köpekleri okşuyorlar, seviyorlar. Yüksek tansiyon hastaları da köpeklerin yararını görüyor. Köpekler anksiyeteyi azaltıyor, hastaların sosyalleşmesini sağlıyor. Kendilerini yalnız hissetmiyorlar. Köpekler gelince odalarından çıkıp salona geliyorlar. Bir gün de olsa neşeye doluyorlar.”

Travy Baetz gibi gönüllüler, ziyaretlerden kendileri de fayda sağladığını söylüyor: ”Köpeğim okşanmayı, insan içinde olmayı çok seviyor. Sakinleşiyor. Köpeğimin başkalarının üzerinde olumlu etkiler bırakması beni gururlandırıyor.”

Terapide kullanılan köpeklerin Amerikan Köpek Yetiştirme Kulübü tarafından verilen sertifikaları var. Amerika’da köpeklerin tıbbi tedavide kullanılmasını teşvik eden grupların sayısıysa yüzden fazla.

Bu haber toplam 2322 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim