• BIST 9079.97
  • Altın 2310.506
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.0929
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

Evden hastaneye '30 dakika' şartı kaldırıldı

Evden hastaneye '30 dakika' şartı kaldırıldı
Sağlık Bakanlığı’nın, 2012 yılındaki, sağlık personeline en fazla 30 dakikada kurumuna ulaşacak biçimde ikamet zorunluluğu getiren genelgesi kaldırıldı. Türk SağlıkSen tarafından, söz konusu genelgenin...

Sağlık Bakanlığı’nın, 2012 yılındaki, sağlık personeline en fazla 30 dakikada kurumuna ulaşacak biçimde ikamet zorunluluğu getiren genelgesi kaldırıldı. Türk SağlıkSen tarafından, söz konusu genelgenin iptali için açılan davayı görüşen Danıştay 15. Dairesi genelgenin iptaline hükmetmişti. Anayasa Mahkemesi de ikamet mecburiyeti ile ilgili kanuni düzenlemeyi iptal etmişti. Bakanlık, Danıştay ve Anayasa Mahkemesi kararının ardından, yeni yayınladığı bir genelge ile ikamet mecburiyetini düzenleyen genelgeyi yürürlükten kaldırdığını duyurdu.

Sağlık Bakanlığı, 2012 yılında yayımladığı genelgeyle sağlık çalışanlarının sağlık kuruluşlarına yarım saatte ulaşabilecek mesafede ikamet etmelerini istedi. Bakanlık, personelin ikametine ilişkin yayımladığı genelgede, sağlık çalışanlarının mesai saatleri dışında da ihtiyaç duyulabileceğini belirtti. Genelgede, 'Kamu ve özel sağlık kuruluşlarında sağlık hizmetlerinin verimli ve aksamadan yerine getirilmesini temin amacıyla sağlık personelinin, ihtiyaç duyulan en kısa sürede sağlık kuruluşuna ulaşması gerekmektedir. Bu itibarla ilgili personelin normal ulaşım şartında 30 dakika içinde sağlık kuruluşunda bulunmasını sağlayacak şekilde kanun hükmüne riayet edilmelidir.' denildi. Genelgede, eş durumu, sağlık sorunu ya da 30 dakikalık mesafede ev bulunamaması gibi durumlarda, sürenin esnetilebileceği belirtildi. Genelgeye aykırı hareket eden personel hakkında idari ve disiplin işlemi yapılacağı da hükme bağlandı.Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, bakanlık genelgesine tepki göstererek, "Sağlık çalışanlarına haksızlık yapılıyor. Genelgenin iptali için dava açacağız." dedi. Türk Sağlık-Sen tarafından da söz konusu genelgenin iptali için açılan dava, Danıştay 15. Dairesi’nce görüşüldü. Danıştay, aldığı kararla genelgenin iptaline hükmetti. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi’ne de açılan dava sonucunda ikamet mecburiyeti ile ilgili kanuni düzenleme iptal edildi. Sağlık Bakanlığı, Danıştay ve Anayasa Mahkemesi'nin kararlarının ardından bir genelge yayınlayarak, sağlık çalışanlarına 30 dakikada hastanede olacak şekilde ikamet zorunluluğu getiren düzenlemenin kaldırıldığını duyurdu. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun imzasıyla yayınlanan genelgede, söz konusu mahkeme kararlarına dikkat çekilerek genelgenin yürürlükten kaldırıldığı belirtildi. Yayınlanan yeni genelge ile ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, “30 dakika şartı Anayasa'ya aykırı ve insan hakkı ihlaliydi. Çalışanların sosyal yaşamlarına müdahale içeriyordu. Ayrıca, İstanbul gibi trafik sıkıntısı olan şehirlerde hastanelere yakın oturan çalışanları bile mağdur edebilecek bir düzenlemeydi. Hem Anayasa Mahkemesi hem de Danıştay’ın iptali bunu ispatlamıştır. Sağlık Bakanlığı da yeni genelgesi ile bu durumu sonlandırmış oldu. Dileğimiz, hukuka uygun olmayan ve çalışanı mağdur edecek uygulamalardan tamamen vazgeçilmesidir.” diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3924 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim