• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 19 °C

Evlilikleri ‘sağlık’lı olacak

Evlilikleri ‘sağlık’lı olacak
Bu alandaki kamu-özel sektör ortaklıklarının Türkiye’yi yabancılar için çok çekici kıldığını söyledi.

Dünyanın en büyük hukuk şirketi McDermott Will&Emery LLP, Türkiye pazarına İstanbul merkezli hukuk bürosu Fora&Şanlı ile girmeye karar verdi. ABD’li şirketin ortağı ve Uluslararası Sağlık Birleşmeleri ve Satın Almalardan Sorumlu Başkanı John Callahan, sağlık sektörünün büyüme potansiyelinin ve bu alandaki kamu-özel sektör ortaklıklarının Türkiye’yi yabancılar için çok çekici kıldığını söyledi. Callahan, “Gelen devler bunun ispatı” dedi.

Bundan 5 yıl önce ABD’de sağlık sektörüne yönelik bir konferansta başlayan arkadaşlık, ortaklığa dönüştü. Türkiye ile çevre bölgelerde genişlemek isteyen, sağlık ve enerji alanlarına odaklanan dünyanın en büyük hukuk şirketi McDermott Will&Emery LLP ve satın almalar ile kamu-özel sektör ortaklıkları alanında çalışan İstanbul merkezli hukuk bürosu Fora&Şanlı işbirliğine gitmeye karar verdi.

İşbirliği ile yabancı ve yerli sağlık şirketleri arasında çöpçatanlık yaparak sektöre ivme kazandırmayı hedeflediklerini söyleyen McDermott Will & Emery’nin ortağı ve Uluslararası Sağlık Birleşmeler ve Satın Almalardan Sorumlu Başkanı John Callahan, Türkiye sağlık sektörünü yabancı yatırımcılar için cazip kılan en önemli faktörün ülkede gerçekleştirilen kamu-özel sektör ortaklıkları olduğunu ifade etti. Türkiye’deki kamu-özel sektör ortaklıklarını ‘eşsiz’ olarak nitelendiren Callahan, “Birçok ülkede danışmanlık faaliyetlerimiz var. Tüm bu ülkelerde sağlık sektörü farklı şekillerde gelişme kaydediyor. Ancak, Türkiye’de gerçekleştirilen kamu-özel sektör ortaklıklarının dünyanın en büyükleri arasında yer aldığını söyleyebilirim” şeklinde konuştu.

30 yıl öncesinin ABD’si gibi

Türkiye’deki sağlık sektörünün bugün içinde bulunduğu durumun kendisine ABD sağlık sektörünün 30 yıl önceki halini anımsattığını ifade eden Callahan, “Bugün Türkiye’de sağlık sektörüne yapılan harcamalar, ülkenin Gayrisafi Yurtiçi Hasılası’nın (GSYİH) yüzde 6’sına denk geliyor. Bu oran Avrupa’da yüzde 10, ABD’de ise yüzde 17 seviyelerinde. Ekonomiler gelişmeye başladığı an, en hızlı büyüme kaydeden sektör daima sağlık sektörüdür. Bugün ülkede sağlık sektörüne yapılan harcamalar göz önüne alındığında, Türkiye gibi gelişmiş bir ülke için oldukça düşük seyrettiğini söyleyebiliriz” diye konuştu. Ancak bunun yatırımcılar için kötü bir anlam ifade etmediğini, aksine sektöre yapılacak harcamaların artacağına işaret ettiğini vurgulayan Callahan, “Bu, pazarın büyüme potansiyelini ortaya koyuyor. Bundan dolayı Türk sağlık sektörü yabancı oyuncular için oldukça çekici bir hal alıyor. Ülkeyi yabancı oyuncular için çekici kılan bir başka durum ise sektörde henüz büyük konsolidasyonun oluşmaması” dedi. Callahan, şöyle devam etti: “Ülkedeki hastaneler yüzde 70’i bağımsız gruplar tarafından yönetiliyor. Sektörde büyük pay sahibi baskın oluşum henüz yok. Bu da yatırımcılar için artı bir değer oluşturuyor, çünkü pazarda bir alım gerçekleştirmeleri durumunda, konsolide şansları oluyor. Yeni birleşmelerin önü kesilmiyor, hızlı büyümenin önü açılıyor.”

Müşterileri arasında Mayo Clinic, Harvard Medikal gibi dünyaca ünlü araştırma klinikleri de bulunan McDermott Will&Emery, çok sayıda kamu kuruluşunun da danışmanlığını yapıyor. Bu ABD merkezli şirketlerin çoğunun uluslararası atılımlar yapmak istediğini ifade eden Callahan, bundan dolayı Hindistan ve Çin gibi çok sayıda ülkede girişimleri bulunduğunu belirtti. Türkiye’nin pek çok farklı nedenden dolayı müşterileri için çekici bir pazar olduğunu ifade eden Callahan, sağlam ekonomisi ve sağlık sektörünün arz ettiği büyüme potansiyeli ile cezbedici bir pazar olan Türkiye’nin kamu-özel sektör ortaklıkları açısından da oldukça dikkat çekici olduğunu kaydetti. Türkiye’de yabancı bir firmanın Türkiye’ye yatırım yapmasının, diğer ülkelere oranla çok daha kolay olduğunu, bunun da ülkeyi yabancı yatırımcılar açısından oldukça cazip kıldığını da belirten Callahan, “Örneğin Çin’e gittiğinizde bir şirkette sahip olabileceğiniz hisse oranı konusunda sert yaptırımlar var. Türkiye için ise böyle bir durum söz konusu değil” dedi.

McDermott Will&Emery ve Fora&Şanlı, sadece sağlık sektörü ile değil enerji sektörü ile de yakından ilgilendiklerinin sinyalini de verdi. Özellikle sağlık ve enerji sektörlerine yoğunlaşmış bir yapıya sahip olan McDermott Will&Emery, son 5 yılda dünya genelinde 400 hastane ve sağlık hizmeti alım-satım işlemine aracı oldu.

Sağlık sektörü resesyondan etkilenmez

Türkiye’nin güçlü ekonomik pozisyonunu uzun süre koruyamayacağına dair yorumların, sağlık sektörü yatırımlarını etkilemeyeceğini savunan John Callahan, “Kristal bir topum yok. Ekonomik gidişat ne olur bilemiyorum, ama şunu söyleyebilirim, gidişat her nasıl olursa olsun bundan en az etkilenecek olan sektör sağlıktır. Sağlık sektörü resesyon geçirmez bir oluşumdur. Tüm yatırımcılar bunu bilir” şeklinde konuştu. ABD resesyona girdiğinde, sağlık sektörünün bu durumdan en az etkilenen sektörlerden biri olduğunu ifade eden Callahan, “Durum her ne olursa olsun, hastaneye giden insanların daha yüksek kaliteli hizmet talebi artmaya devam edecek. Bu talepte bir azalma söz konusu olamaz. Türkiye’ye gelince, ülkede sağlık hizmetlerine yapılan yatırım oranının ne kadar düşük olduğu ortada. Bu oranın arttırılmasından başka seçenek olmadığına göre, yabancı yatırımcılar için yeni fırsatların doğacağı ortada” değerlendirmesinde bulundu.

Ortadoğu’dan ilgi büyük

Türkiye’nin sağlık, enerji ve gayrimenkul alanlarında büyük fırsatlar sunduğunu ifade eden Fora&Şanlı ortaklarından Avukat Banu Fora, Amerika ve Avrupa ülkelerindeki ağır ekonomik kriz sebebiyle uluslararası şirketlerin rotasını Türkiye’ye çevirdiğini söyledi. Fora, Ortadoğu’da faaliyet göstermekte olan şirketlerin Türkiye sağlık pazarı ile yakından ilgilendiğini, özellikle Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Kuveytli fonlardan çok sayıda talep aldıklarını belirtti.

Borç kriziyle boğuşan Avrupa’da faaliyet gösteren şirketlerden büyük oranda talep görmeyi bu yıl için beklemediklerini dile getiren Fora, öte yandan ABD merkezli girişim sermayesi şirketlerinin ve sağlık hizmetleri sunan firmaların da Türkiye’ye büyük ilgi duyduğunu söyledi. Fora, Türk şirketlerinin ise borç batağından kurtulmanın yollarını arayan Yunan şirketleriyle yakından ilgilendiklerini belirtti.

Evrim SEL

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2250 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim