• BIST 9645.02
  • Altın 2410.846
  • Dolar 32.5611
  • Euro 34.7004
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 21 °C

Faruk Çelik: 4C'liler yüzde 40 daha fazla ücret alacak

Faruk Çelik: 4C'liler yüzde 40 daha fazla ücret alacak
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, TGRT Haber'de yayınlanan Ankara'nın Gündemi programında gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Kıdem tazminatının kalkması gibi bir durum söz konusu değil. Kıdem tazminatı şu anda, birçok anlamda geçerliliğini yitirmiş durumda. Çünkü birçok yerde mağduriyet var. Özellikle KOBİ düzeyinde sorunlar var. Kamuda 200 bin işçi var. Bizde kayıtlı olan toplam çalışan işçi sayısı 11 milyon 500 bin. Bunların 200 bini kamuda. Kurumsal işletmelerin işçileri de 1 milyon deseniz, 10 milyon nerede? Demek ki 10 milyon girdi çıktı yapıyor. Kıdem tazminatını hak eden sadece yüzde 10 civarında işçi görünüyor. Özel sektörde işçinin kıdem tazminatının garantisi yok" ifadelerini kullandı.

"KIDEM TAZMİNATI BİRÇOK ALANDA GEÇERLİLİĞİNİ YİTİRMİŞ DURUMDA"

Çelik, kıdem tazminatıyla ilgili önemli sorunların olduğunu belirtti. Türkiye'deki işçilerin birçoğunun kıdem tazminatlarını alamadığını kaydeden Çelik, şöyle devam etti:

"Kıdem tazminatının kalkması gibi bir durum söz konusu değil. Kıdem tazminatı şuanda, birçok anlamda geçerliliğini yitirmiş durumda. Çünkü birçok yerde mağduriyet var. Özellikle KOBİ düzeyinde sorunlar var. Kamuda 200 bin işçi var. Bizde kayıtlı olan toplam çalışan işçi sayısı 11 milyon 500 bin. Bunların 200 bini kamuda. Kurumsal işletmelerin işçileri de 1 milyon deseniz, 10 milyon nerede? Demek ki 10 milyon girdi çıktı yapıyor. Kıdem tazminatını hak eden sadece yüzde 10 civarında işçi görünüyor. Özel sektörde işçinin kıdem tazminatının garantisi yok. Biz kıdem tazminatını kaldırmakla ilgili değil, tazminatın alınamadığı durumlar için düzenleme yapmayı düşünüyoruz. Biz öyle bir sistem kuralım ki, işçi ile işveren arasında artık kıdemimi alacak mıyım almayacak mıyım meselesi olmasın. İşçinin kendi hesabına para yatsın, yılı dolduğu zaman da gitsin kendi hesabından parasını çeksin. 'Acaba işveren iflas eder mi, hile yapar mı, başına bir şey gelir mi, fabrika kapanır mı' diye düşünmesin kimse. Kıdem, her ay maaş yatar gibi işçinin bireysel hesabına yatırılsın. İşçi, günü, saati gelince parasını hesabından çeksin. Biz bunu işçinin hakkını korumak için istiyoruz. Kıdem tazminatı alamayanlar için bu sistemi düşünüyoruz. Biz 1 buçuk milyon değil 11 buçuk milyon işçi kıdem tazminatı alsın istiyoruz. 12 ay değil 1 ay çalışan bile tazminat alabilsin istiyoruz."

Bakan Çelik, sağlık sisteminde bir kısıtlama olacağı gibi haberlerin asılsız olduğunu, aksine ağız ve diş sağlığını gibi konuları da sigorta kapsamına almak için çalışmaların olduğunu ifade etti.

"1 OCAK İTİBARİYLE 4C'LİLER YÜZDE 40 DAHA FAZLA ÜCRET ALACAK"

4C'lilere yılbaşından sonra zam müjdesi veren Çelik, "Adam diyor ki '10 yıl çalıştım. 10 yılın sonunda çalıştığım şirket özelleştirildi. Özelleştiren firma da bizi işten çıkardı. Tazminatlarımızı aldık ama şu anda işsiziz.' Biz 4C ile bunların kamuda çalışma imkanlarını sağladık. Fakat tabi hayat devam ediyor. Yeterli olmadı. Belli dönemlerde ücret artışları oldu. Bu dönemde de acaba bu statüyü ortadan kaldırabilir miyiz diye düşünüyoruz. Çünkü bu arkadaşlar 'Biz KPSS ile buralara girdik. Bir kısmımızı kamuya aktarırken, bizi 4C statüsüne getirdiniz. Bizim günahımız ne' diyor. Bu yıl kendilerine statüyle ilgili çalıştığımızı söyledik. Ben bakanlar kurulunda başbakanımıza 4C'lilerin sıkıntılarını anlattım. Başbakanımız da 'Mezuniyet durumlarına göre çok ciddi bir ücret artışı yapın' dedi. İlkokul mezunu bir 4C'li 1.033 TL alırken, üniversite mezunu 1.250 TL alıyordu. Biz yüzde 40'lık bir artışa gittik. 1 Ocak itibariyle 4C'liler yüzde 40 daha fazla maaş alacak" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3692 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim