• BIST 9125.16
  • Altın 2324.488
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9376
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Faydaları saymakla bitmiyor

Faydaları saymakla bitmiyor
Meme kanserine neden olan hücreleri yüzde 75 oranında bloke eden zerdeçal; karaciğer kanserinin metastaz yapmasını da yüzde 70 oranında engelliyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren baharat, ...

Meme kanserine neden olan hücreleri yüzde 75 oranında bloke eden zerdeçal; karaciğer kanserinin metastaz yapmasını da yüzde 70 oranında engelliyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren baharat, Alzheimer'ı da önlüyor

Tropik bölgelerde yetişen ve zencefil benzeri bir bitki olan zerdeçal (kurkumin); yüzyıllardır Hint tıbbı (Ayurveda) ve Çin tıbbında kullanılıyor. Son birkaç yıldır yapılan ve onay verilen birçok çalışma da; bu baharatın özellikle kanserden korunmada ve hastalığın tedavisinde çok faydalı olduğunu ortaya koyuyor.

HASARI DÜZELTİYOR
Köri baharatının üretiminde de kullanılan zerdeçalın; yemek borusunda oluşan kanser hücrelerini yok ettiği biliniyor. Zerdeçalın; bağırsakta polip oluşumunu engellediği, kolon, akciğer, prostat kanserlerinde de faydalı olduğu görülüyor. Zerdeçal; östrojeni taklit eden maddeleri bloke edebilme kabiliyetine sahip bir baharattır. Östrojen taklitçisi bu maddeler; özellikle meme kanserinin büyümesinde önemli rol oynuyor. İnsanlar üzerinde yapılan bir çalışma; zerdeçalın, östrojeni taklit eden kimyasalların neden olduğu kanserli hücreleri, yüzde 75 oranında bloke ettiğini ve büyümeyi tersine çevirdiğini gösteriyor. Ayrıca zerdeçal; parakuatın, nitrozaminler ve karbon tetraklorür gibi diğer kimyasalları bloke etmede de çok etkili... Zerdeçalın yararlı etkileri farelerde yapılan araştırmalarda da kanıtlandı. Son derece zararlı bir kimsayal madde olan dietilnitrozamin (DEN) verilen farelerde, karaciğer kanserinin geliştiği gözlendi. Fareler zerdeçal ile tedavi edildiğinde; kanserli hücrelerde yüzde 38 azalma gözlendi. Hint araştırmacılar, zerdeçalın hasarlı hücrelerin düzelmesinde etkili olduğunu söylüyor.

TÜMÖR KÜÇÜLÜYOR
Yapılan bir başka araştırma ise; zerdeçalın, kanserli tümörlerde yeni kan damarlarının oluşmasını önlediğini ve özellikle karaciğer kanserinde, hastalığın metastaz yapmasını yüzde 70 oranında engellediğini ortaya koyuyor. Karaciğer kanserinde tümörün yüzde 81 oranında küçülmesini de sağlıyor.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6844 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim