• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 19 °C

Fazla fark ücretini geri almak hasta eder!

Fazla fark ücretini geri almak hasta eder!
Özel hastanelerin fazla fark ücreti aldıklarına dair şikâyetlerin yoğunlaştığı bir dönemde Feyza Demir adlı bir hasta konunun üzerine ısrarla gidince yönetmelikteki yasal boşluk ortaya çıktı.

Özel hastanelerin fazla fark ücreti aldıklarına dair şikâyetlerin yoğunlaştığı bir dönemde Feyza Demir adlı bir hasta konunun üzerine ısrarla gidince yönetmelikteki yasal boşluk ortaya çıktı. Buna göre, hastanın şikâyeti yerinde bulunursa SGK hastaneye ceza kesiyor ancak hasta ödediği fazla parayı yönetmelikteki boşluk nedeniyle alamıyordu.

Demir’in başvurusu üzerine ortaya çıkan boşluğu çözmek için SGK yeni bir yönetmelik çıkardı. Ne var ki, bu yönetmeliğin de sorunu çözemeyeceği ileri sürülüyor.

 

 


Binlerce hastayı mağdur eden yasal durum Demir’in tedavi için 31 Mayıs ile 28 Haziran 2011 tarihlerinde Bahçelievler Özel Memorial Hizmet Hastanesi’ne gitmesiyle başladı. Hastane, Demir’den muayene farkı ücreti adı altında toplam 43 lira alması gerekirken, 130 lira fark ücreti aldı. Yani 86 lira 60 kuruş fazla tahsilat yaptı. Eşinden fazladan para alındığını öğrenen Hasta Hakları Derneği Başkanı Orhan Demir, fazla paranın iadesi için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İstanbul İl Müdürlüğü’ne başvurdu. Demir’in başvurusu üzerine İl Müdürlüğü, hastanenin sadece Demir ailesinden değil, birçok hastadan haksız para aldığını tespit etti ve hastaneye 30 bin lira para cezası kesti. Orhan Demir de 86 lira 60 kuruşluk fazla ücretin ne zaman iade edileceğini sorduğu dilekçe ile SGK İstanbul İl Müdürlüğü’ne başvurdu. Ancak SGK İstanbul İl Müdürlüğü’nden Demir ailesine gelen cevap şoke etti. İl Müdürlüğü, söz konusu hastaneye 30 bin lira para cezası kesildiğini ancak hastanenin kendisinden aldığı fazladan ücretin iadesi için herhangi bir düzenlemelerinin olmadığını, dolayısıyla hastanenin aldığı 86 lira 60 kuruşluk fark ücretinin iade edilmesi yönünde yapılacak herhangi bir işlemin de bulunmadığını yazılı olarak bildirdi. Bu duruma şaşıran Demir işi yargıya taşımaya karar verdi ve ‘Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne başvuruda bulundu. 

Yönetmelik değişti 

Özel hastaneler, hastalardan fazladan ücret aldığı zaman, özel sağlık kurumlarından hizmet satın alım sözleşmesi kapsamında cezalandırılıyor. Eski yönetmeliğe göre bir hastadan fazladan alınan ücretin altı bin liradan az olmamak üzere en az 10 katı cezaya çarptırılabiliyordu. Demir’in başvurusu ise SGK’yı yeni yönetmelik yapmaya sevk etti. Yeni yönetmeliğin eskisine oranla birçok noktada açmazları olmasına karşılık, fazladan kesilen ücretlerle ilgili düzenlemesi şöyle: Fazla ücret alan hastane itiraz eden vatandaşa parasını iade ederse kesilecek ceza yarıya iniyor. Eğer hastane iade etmeye yanaşmaz ise o zaman aldığı ücretin 10 katı ceza ödüyor. Parasını geri alamayan vatandaş ise durumu ‘Hakem Heyeti’ne bildiriyor. Heyet de sorunu çözemezse vatandaş tüketici mahkemesine gidiyor. Orhan Demir yeni yönetmelikle belirlenen iade madesinin yeni olmadığını, hastanelerin parayı iade etmemekte ısrar ettiklerini söyleyerek, “Özel hastaneler hastaya parayı iade yerine cezanın tamamını ödemeye razı oluyor. Çünkü özel hastaneler para iadesinin yaygınlaşmasını istemiyor” dedi.

 
Farkı nasıl alınır?

Sağlık Bakanlığı’nın düzenlemelerine göre özel hastaneler, hastanenin sınıf türüne göre sosyal güvencesi olan bir hastadan, Sağlık Uygulamaları Fiyatı’nın (SUT) yüzde 30’u ile yüzde 90’ı arasında bir ücretin yanı sıra, devlete verilmek üzere 12 liralık bir ücret alabiliyor. Örneğin; bir A sınıfı özel hastanenin tarifesine göre kardiyoloji bölümü muayene ücretinin 100 lira olduğu göz önüne alındığında, SUT fiyatı düzenlemesi uyarınca SGK, hastaneye muayene bedeli olarak 34 lira 60 kuruş ödüyor. Bu durumda hastadan hastanenin alabileceği maksimum para 34 liranın yüzde 90’ına denk gelen 30 lira 60 kuruş oluyor. Bu ücrete devlete verilmek üzere hastadan alınan 12 lira da eklendiğinde para miktarı 42 lira 60 kuruşa çıkıyor. Ancak özel hastanelerin çoğu SUT fiyatı üzerinden ilave ücret almak yerine kendilerinin düzenlediği tarifeler üzerinden para almaya çalışıyor.

Bu haber toplam 5152 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim