• BIST 9111.31
  • Altın 2323.888
  • Dolar 32.3797
  • Euro 35.0176
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

Fazla içilirse kalp krizine yol açabilir

Fazla içilirse kalp krizine yol açabilir
Bir üniversite öğrencisinin 2 kutu enerji içeceği içtikten sonra ölmesini değerlendiren beslenme uzmanları uyarıyor: "Fazla içilirse kalp krizine yol açabilir."

Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Batı Dilleri ve Edebiyatı İngilizce Dili öğrencisi 18 yaşındaki Avni Fidan, önceki gün arkadaşları ile eğlenirken 2 kutu enerji içeceği içtikten sonra fenalaştı. KTÜTıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan Fidan, yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Cesedi TrabzonAdli Tıp Kurumumorguna kaldırılan Fidan'ın kesin ölüm sebebi otopsinin ardından anlaşılacak. Fidan'ın enerji içeceği tüketmesinin ardından fenalaşması, bu konudaki tartışmayı da yeniden alevlendirdi.

Acıbadem Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülşah Esensoy, enerji içeceklerinin kafein içermesi sebebiyle çarpıntıyı artırıcı özelliğe sahip olduğunu söyledi. İçeceğin alkolle birlikte tüketilmesi durumunda çarpıntı yapıp kalp krizine neden olabileceğini belirten Esensoy, ritim bozukluğu, terleme, mide bulantısı, ishalle birleşmesi durumunda ölümcül olabileceğine dikkat çekti.

Bir kutu enerji içeceğinde 500 miligram kafein bulunduğuna dikkat çeken Esensoy, 2 şişe tüketilmesi durumunda bin miligram kafein alınmış olacağını, bunun da doz aşımı sonucunu doğuracağını vurguladı. Esensoy, enerji içecekleri hakkında, "Tansiyonu tetikliyor. Antibiyotik ya da nefes açıcı ilaçlarla kullanıldığında çok büyük tehlike oluşturuyor. Aşırı kullanıldığında uyuşturucu hap etkisi gösteriyor. Sinirlilik, huzursuzluk, baş ağrısı, çarpıntı, ritim bozukluğu, terleme, ellerde titreme, kafein bağımlılığı, mide bulantısı, kusmaya neden oluyor. Fazla miktarda kafein hipertansiyon, kalp yetersizliği, ritim bozukluğu gibi hastalıkları olanlarda kalp ve yüksek tansiyon krizlerine yol açabiliyor." uyarısında bulundu.

Çocukların 2,5 miligram, yetişkinlerin ise 400 miligram kafein alabileceğini ifade eden Esensoy, fazlasının tehlike anlamına geldiğini kaydetti. Enerji içeceklerinin, yaşlılar, çocuklar, hastalığı bulunanlar başta olmak üzere her yaştan insan için çok büyük risk içerdiğini belirten Esensoy, "Bu içecekler sporculara enerji takviyesi amacıyla üretiliyor. Ama günümüzde her yaştan insan meyve suyu niyetine tüketiyor. Yemeklerde, hatta kahvaltıda bile su gibi içiliyor. Bu durum, çok büyük bir risk içeriyor." diye konuştu.

Özel Çekirge Kalp ve Aritmi Hastanesi Başhekimi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Baybars Türel ise enerji içeceklerinin sağlıklı kalp için zararlı olmadığını, ancak ritim bozukluğuna yol açabileceğini söyledi. Türel, "Bazen yüksek doz kafein, adrenalin hormonunun yüksek seviyede salgılanması durumunda ve kalpte buna zemin hazırlayan bir durum varsa, ölümcül ritim bozukluklarına sebep oluyor. Kalp hastalığı bulunan insanlarda duyarlılık çok fazla oluyor. 2 kutu içeceğin ölüme neden olması ihtimali düşük bir ihtimal. Muhtemelen, bunun yanında başka sağlık sorunları da vardı." diye konuştu.

Kafeine duyarlı olan, kullanmamalı

Yapılan uluslararası araştırmalar, enerji içeceklerinin bilinçsiz kullanımlarına bağlı olarak gençler arasında kafein zehirlenmesinin her geçen gün hızla arttığını ortaya koyuyor. Ayrıca, enerji içeceklerinin madde bağımlılığına yol açmasından ve alkolle beraber alınmasının oluşturacağı zararlardan ciddi endişe duyuluyor. Kafein bağımlılığı da gençleri bekleyen diğer bir tehlike. Enerji içeceklerinin bazılarının bir şişesinde ancak 14 kutu kola içmekle alınacak miktarda yani 505 miligram kafein mevcut. Uzmanlar, çocuklar, hamile kadınlar, alkol tüketenler, aktif sporcular, diyet yapanlar, kalp hastalığı olanlar ve kafeine duyarlı olanların kesinlikle enerji içeceği tüketmemesini öneriyor.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2556 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim