• BIST 9079.97
  • Altın 2308.924
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.0934
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

FTR branşı sektör toplantısı sonuçları!

Av.Bülent Özer

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı - Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü tarafından 10.04.2014 tarih ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uygulamaları konulu 2014 / 10 no’lu Genelge sonucunda FTR merkezlerinin günlük yapabileceği fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları tekrar düzenlenmiş ve bu durum bütün FTR Merkezlerinin olduğu kadar sektördeki tüm çalışanları ve SGK mensubu vatandaşlarımızın mağdur olmasına yol açmıştır;

Genelge’de aşağıdaki hususlar tedavi gören ve tedavi görecek hastaları, FTR Uzman Hekimlerini ve Fizyoterapistleri mağdur etmekte olup bu konunun ivedilikle çözüme kavuşturulması için 15.04.2014 tarihinde Ankara’da acil sektör toplantısı gerçekleştirilmiştir.

Toplantı gündemi Genelgenin aşağıdaki maddelerinin tartışılması olmuştur.

1-) “Bir Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzman hekimi için günlük en fazla 8 (sekiz) saat üzerinden fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulaması Kuruma fatura edilecektir. Günlük en fazla 8 (sekiz) saat üzerinden Kuruma fatura edilebilecek fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulaması birden fazla SHS’de çalışan hekim için de geçerlidir.

2-) Bir Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzman hekimi ve bir Fizyoterapist için (A) grubundaki işlemlerden günlük en fazla 8 (sekiz) hastanın, (A) ve (B) grubundaki işlemlerden günlük toplam en fazla 12 (on iki) hastanın,

3-) Bir Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzman hekimi için (C) grubundaki işlemlerden günlük en fazla 32 (otuziki) hastanın, (C) ve (D) grubundaki işlemlerden ise günlük toplam en fazla 64 (altmışdört) hastanın işlemi Kuruma fatura edilebilecektir.

4-) Kurumumuzla sözleşmeli fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmeti veren özel sağlık hizmeti sunucularında gerçekleştirilecek olan günlük muayene sayısı, fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulama sayısına dahil değildir."

Toplantı 15 Nisan 2014 günü Ankara’da yapıldı.

Ülkemizde sunulan özel FTR hizmetinin yaklaşık % 80’ini sunan Özel Sağlık Kurumu temsilcilerinin yanı sıra, FTR Uzman hekimleri ve  “Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği” yönetim kurulu üyelerinden Sayın Prof. Dr. Deniz EVCİK, Sayın Prof. Dr. Alp Çetin ve Sayın Uz. Dr. Nafi Ergün Özdeş de toplantıya katılarak interaktif bölümde görüşlerini ifade ettiler.

Toplantıda 10.04.2014 günü yayımlanan Genelge ile getirilen değişiklikler ve getireceği olumsuz koşullar tartışıldı ve bu değişimler madde madde ele alındı.

Toplantı Görüşmeleri ve Sonuçta Alınan Kararlar :

1. Kamu tarafından sunulan hizmetlerde günlük tedavi sayılarına sınır koymayan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Özel Sağlık Kurumlarına sınır koymasının; taraflı ve hakkaniyetli olmadığı, hukuka açıkça aykırı olduğu ve hasta hakları açısından mağduriyet oluşturacağı görüşü ifade edildi.

2. Yatırım olarak pahalı ve tıp dalları içinde muayene olarak en uzun süreyi alan FTR için SUT’ta ödenen bedelin diğer muayene ve tedavi ücretlerine göre neden daha düşük olduğunun bugüne kadar anlaşılamadığı belirtildi.

3. Fizik tedavi hekimlerinin tedavilerine hukuka aykırı olarak yapılan müdahalenin tıbbi gerekçelere dayanıp dayanmadığı ve yapılan değişimlerde sektörün ve ilgili derneklerin görüşünün alınıp alınmadığı sorgulandı.

4. Tedavisi devam eden hastaların 01 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girecek olan uygulamadan mağdur edilmemesi için neler yapılması gerektiği tartışıldı.

5. Anayasa ile hekimlik ve tedavi hizmetleri hakkında düzenleme yetkisi Sağlık Bakanlığı’na kanunlar çerçevesinde verilmişken, Sağlık Bakanlığının mevzuat düzenlemesi yapmadığı fizik tedavi uygulamaları ile ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hukuka aykırı düzenleme yapmasının gerekçeleri sorgulandı.

6. Her durumda müzakereler devam ederken, mağdur olan kurumların , hastaların  FTR Uzman Hekimlerini ve Fizyoterapistlerin mağduriyetinin bir an önce giderilmesi için ve 60 günlük dava açma süresinin kaçırılmaması açısından ivedilikle Genelge ile getirilen değişiklikler için yürütmenin durdurulması talepli iptal davalarının her kurumca açılarak hukuki platformlarda da hak aranması gerektiği karara bağlandı ve toplantı sonuçlarının deklare edilmesi kararlaştırıldı, saygılarımla duyurulur.

Av.Bülent ÖZER
Adres : Toros Sokak No : 7 / 5 Sıhhiye / Ankara

Tel : 0312 229 20 76   Faks: 0312 229 20 96
GSM : 0535 260 61 97
e-posta : [email protected]
www.bulentozer.av.tr

Bu yazı toplam 10272 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim