• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 14 °C

Gastrik bypass şeker hastalığına çare mi? / Video

Gastrik bypass şeker hastalığına çare mi? / Video
İki araştırma, kilo vermek için yapılan ameliyatlara yeni bir ışık tutuyor.

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre, ilk araştırma, gastrik baypas ameliyatlarının daha güvenli olduğunu, diğer araştırmaysa bu tür ameliyatların dünya çapında 300 milyon kişiyi etkileyen tip 2 şeker hastalığını tedavi edebileceğini gösteriyor.

Kilo verme ameliyatları Amerika’da yaklaşık 10 yıl önce rağbet görmeye başladı. Ameliyat, obezlerin kilo kaybetmesini ve daha sağlıklı yaşamalarını sağlıyor. Ameliyat olan bazı şeker hastalarıysa bu hastalıktan tamamen kurtuluyor.

Peki bu ameliyat güvenli mi? Bazı hastaların hayati tehlikesi olan enfeksiyonlara yakalandığı ve kan pıhtılaşması vakaları görüldüğü biliniyor. Eskiden gastrik baypas ameliyatları sadece hükümetin oluşturduğu sağlık programları kapsamında seçilen hastanelerde yapılabiliyordu. Bu hastanelerin yılda 125 gastrik baypas ameliyatı gerçekleştirmesi zorunluydu.

Yeni bir araştırma, ameliyatı bu hastanelerde olmanın fark oluşturup oluşturmadığını inceliyor.

Araştırmanın başkanı olan Doktor Justin Dimick, Michigan Üniversitesi’nden. Doktor Dimick, ”Gastrik baypas ameliyatı yapan tüm hastanelerde alınan sonuçları karşılaştırdık. Ameliyat için belirlenen hastanelerde elde edilen sonuçlar öteki sağlık merkezlerinden çok farklı değildi,” şeklinde konuşuyor.

Araştırmasının sonuçlarını Amerikan Tabipler Birliği’nin dergisinde yayınlayan Doktor Dimick, elde edilen sonuçlarda araştırma başlamadan önce bile ilerleme olduğunu çünkü cerrahların eğitim programları sırasında çok önemli deneyimler edindiklerini söylüyor.

Araştırmacılar, gastrik baypas ameliyatlarının, kan şekeri seviyesini kontrol altında tutmak için pankreasın yeterli ensulin salgılamadığı tip 2 şeker hastalığını nasıl tedavi ettiğine yönelik ilk bulguları da elde etti.

Bu araştırmayı Cleveland Kliniği’nden Doktor Sangeeta Kaşyap yürüttü. Kaşyap, ”Gastrik baypas ameliyatları, pankreasın yeniden çalışmasını sağlıyor,” diyor.

Uzmanlar ameliyat olan hastaların yüzde 40’ında tamamen kilo vermeden bile pankreasın tekrar çalıştığını gördü. Doktor Kaşyap sindirim sisteminde ince bağırsağı safdışı bırakmanın yeniden hormon salgılanmasını sağladığını söylüyor.

Doktor Kaşyap, ”Metabolizmanın normal işlevini geri getirmesi için ince bağırsağı safdışı bırakmanın çok yararı var,” şeklinde konuşuyor.

Gastrik baypas ameliyatlarının en çok hangi hastalara yarar sağlayacağını anlamak için bazı hastaların şeker hastalığından nasıl tamamen kurtulduğunun incelenmesi gerekiyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 5492 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim