• BIST 9524.59
  • Altın 2490.271
  • Dolar 32.5113
  • Euro 34.7174
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 19 °C

Gazze'nin "afet bölgesi" ilan edilmesi önerisi

Gazze'nin "afet bölgesi" ilan edilmesi önerisi
Arap Doktorlar Birliği Acil Durum ve Yardım Komitesi Başkanı Ebu Ali: "Büyük bir insani felaketin yaşandığı Gazze'nin afet bölgesi ilan edilmesini talep ediyoruz. Savaş bitse bile bu insani kriz aylar boyu devam edecek"

Arap Doktorlar Birliği, Gazze'nin afet bölgesi ilan edilmesini talep etti.

Mısır'ın başkenti Kahire'de "İnsani felaket Gazze" adı altında basın toplantısı düzenleyen Arap Doktorlar Birliği Acil Durum ve Yardım Komitesi Başkanı İhab Ebu Ali, "Büyük bir insani felaketin yaşandığı Gazze'nin afet bölgesi ilan edilmesini ve İsrail saldırılarının durmasının ardından olabildiğince hızlı bir şekilde imar sürecinin başlatılmasını talep ediyoruz" dedi.

Ebu Ali, felaketin boyutlarının sadece ölü ve yaralı sayısıyla ölçülemeyeceğini, Filistin halkının yaşadığı büyük yıkımların dikkate alınması gerektiğini kaydetti.

İhab Ebu Ali, "Sağlık sistemi çöktü. Gazze tarihindeki en büyük krizi yaşıyor. Savaş bitse bile bu insani kriz aylar boyu devam edecek" diye konuştu.

Toplantıya telefon bağlantısıyla katılan Arap Doktorlar Birliği Gazze yetkilisi Mahmud Ebu Dıraz da İsrail saldırıları nedeniyle tüm fertleri ölen aileler olduğunu söyledi.

Saldırılardan kaçarak evlerinden göç edenlerin sayısının 500 bini bulduğunu ve bu kişilerin sınırlarda barınaksız yaşamaya çalıştığını kaydeden Ebu Ali, İsrail saldırılarında ölenlerin yüzde 85'inin sivil olduğunu ve yüzlerce çocuğun hayatını kaybettiğini ifade etti.

Ebu Dıraz, "2008 ve 2012 yıllarındaki savaşları da yaşadım ancak bu sonuncusu hiçbirine benzemiyor" ifadesini kullandı.

Toplantıya katılan Ürdünlü milletvekili Muhammed Aşa ise Arap ülkelerinin tepkisinin yaşanan olaylar ölçüsünde olmadığını belirtti.

Mısır'ın krizi sonladırma amacıyla oynadığı rolden övgüyle söz eden Aşa, dünyaya İsrail'in Gazze'de işlediği savaş suçlarını ortaya çıkarma çağrısında bulundu.

Toplantı sonunda Gazze'de ve Mısır'ın Refah kentinde sahra hastaneleri kurulması, Filistinli göçmenler için sığınak, gıda, su ve ilaç temini gibi tavsiyelerin yer aldığı bildiri metni okundu.

Mısır hükümetinden Gazze'ye insani yardımlar için Refah Sınır Kapısı'nı süresiz olarak açmasını talep eden Doktorlar Birliği, uluslararası kuruluşlara da Gazze'ye yardım ve yeniden imarına destek taahhütlerini yerine getirmeleri çağrısı yaptı.

Gazze'deki Filistinli gruplar ve İsrail arasında dün saat 08.00'de başlayan 72 saatlik ateşkes sağlanmıştı. Mısır'ın ateşkes önerisinin İsrail ve Hamas tarafından kabul edildiği bildirilmişti.

Gazze'de görevini fiilen yürüten Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İsrail'in havadan, karadan ve denizden düzenlendiği saldırılarda 426'sı çocuk, 246'sı kadın, 79'u yaşlı bin 868 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 877'si çocuk, bin 853'ü kadın, 374'ü yaşlı 9 bin 563 kişi yaralandı.

Batı Şeria'da 12 Haziran'da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü. İsrail, olayların ardından 7 Temmuz'da "Koruyucu Hat" adı altında Gazze'ye havadan, 17 Temmuz Perşembe akşamı da karadan saldırıya geçmişti.

Bu haber toplam 2224 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim