• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

GDO mu daha zararlı ilaç kalıntısı mı?

GDO mu daha zararlı ilaç kalıntısı mı?
Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer, meyve ve sebzelerdeki ilaç kalıntılarının, genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) ve hormondan daha tehlikeli olduğunu bildirdi.

Gençer, Türkiye'de GDO'lu ürün bulunmadığını, asıl sıkıntının ise ilaç ve gübre kalıntıları olduğunu söyledi.

Bu sıkıntıya rağmen, tüketicilerin gündeminde GDO'lu ürünlerin daha fazla yer aldığına dikkati çeken Gençer, “En büyük zarar ürünler üzerinde kalan böcek ilaçlarıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Sadece ürünlerin döllenme aşamasında hormon kullanıldığını ifade eden Gençer, böcek ilaçlarının ise ürün hasat edilinceye kadar kullanılabildiğine dikkati çekti.

Gençer, “Bu süre içinde mantari hastalıklar, böcekler, yabancı otlar için ilaçlar kullanılır. Bunlar zararlıdır ama asıl zararlı olanlar böcek ilaçlarıdır” dedi.

"İLACIN AYRIŞMASI İÇİN BELİRLİ BİR SÜRE GEREKLİ"

Bu ilaçların kullanım sürecinin önemli olduğunu bildiren Gençer, ilaçların hepsinin kendine göre bekleme sürelerinin olduğunu dile getirdi.

Ürünlerin hasadının üzerinden belli bir süre geçtikten sonra tüketiciye ulaştırılması gerektiğini vurgulayan Gençer, “Diyelim ki ürünün 15 gün beklemesi gerekiyor. Çünkü ilacın ayrışması için bu süre gereklidir. Her ilacın cinsine göre farklı süreçler vardır. Çiftçinin o süreyi bekledikten sonra ürününü pazara göndermesi gerek” diye konuştu.

Uygulamada bu kurallara uyulmadığını ileri süren Gençer, ilaçlı ürünlerin hasattan hemen sonra pazarlara gönderildiğini iddia etti.

Ankara ve İstanbul halinde laboratuvarlar kurulduğunu hatırlatan Gençer, şunları kaydetti:

“Buralarda gelen ürünlerden numuneler alınıyor, analize gönderiliyor. Kalıntı varsa işlem yapılıyor. Bunun dışında bir de aşırı gübre kullanımından kaynaklanan gübre kalıntısı durumu var. Türkiye'deki asıl sıkıntı ilaç ve gübre kalıntılarıdır. Bunlar insan sağlığına çok zararlıdır. Ne GDO ne hormon, asıl zararlı olan ilaç bakiyeleridir. Sağlıklı ürün yemek istiyorsak bugün Türkiye'de konuşulması gereken konu meyve sebzedeki ilaç kılıntılarıdır ve bu konuda gerekli tedbirlerin alınmasıdır.”

"HORMON ÇOK ZARARLI BİR ŞEY SAYILMAZ"

Gençer, “hormon” diye bilinen, “bitki gelişim düzenleyicileri”nin çok zararlı olmadığını savundu.

Bitkinin döllenmesi için gereken bir sıcaklık olduğunu, o sıcaklığın altına düşüldüğü zaman döllenme faaliyetinin durduğunu anlatan Gençer, “Bunun için erkek çiçekle dişi çiçeğin yıkanarak birbirleriyle temas etmesi için hormon dediğimiz kimyasal sıvı maddesi kullanılır” dedi. Gençer, hormon kullanımının minimum seviyelere indiğini bildirdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1659 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim