• BIST 9043.44
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

Gebelik muayeneleri yasaya göre bedavadır

Gebelik muayeneleri yasaya göre bedavadır
Tıpkı eski 506 sayılı Yasa’da olduğu gibi 5510 sayılı Yasa’da da gebelik muayeneleri bedavadır, hatta daha ötesi ilaçlardan yüzde 20’lik katkı payı bile alınamaz ama yasaya aykırı Sağlık Uygulama Tebliği gebeleri mağdur ediyor.

Tıpkı eski 506 sayılı Yasa’da olduğu gibi 5510 sayılı Yasa’da da gebelik muayeneleri bedavadır, hatta daha ötesi ilaçlardan yüzde 20’lik katkı payı bile alınamaz ama yasaya aykırı Sağlık Uygulama Tebliği gebeleri mağdur ediyor. Hem muayene parası hem de ilaç parası ödetiyor…

30 Eylül 2008 günü yürürlükten kaldırılan 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu gereğince kadının hamile kalmasından başlayan ve doğumu takip eden 8. haftaya (çoğul gebelikle 10. haftaya) kadar uzanan yaklaşık 11 aylık dönemde gebelik ile ilgili yapılan tüm muayene, tetkik, tahlil, doğum ve bu süre boyunca gebelik için verilen ilaçlar tamamen bedavaydı.

KADININ SİGORTALI OLMASINA BİLE GEREK YOK

5510 sayılı Yasa’ya göre normalde hastalık muayeneleri için basitçe, kişilerin en az 30 günlük sigortalı olması (Bağ-Kur’lu ise 60 günden çok borcu olmaması) gerekir ama hamilelik ve doğum için sigortasız kadın da olsa, birisi üzerinden sigortası da olmasa her hastane SGK’dan provizyon almadan derhal muayene etmek zorundadır. Hatta her türlü tahlili de bedava yapmak zorundadır. (bkz. madde 67 ilk fıkra)


YENİ KANUNDA AYNI ŞEYİ SÖYLÜYOR

1 Ekim 2008 günü yürürlüğe giren, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 15 inci maddesi,

“…gebeliğinin başladığı tarihten itibaren doğumdan sonraki ilk sekiz haftalık, çoğul gebelik halinde ise ilk on haftalık süreye kadar olan gebelik ve analık haliyle ilgili rahatsızlık ve özürlülük halleri analık hali kabul edilir.” demektedir.

Kanun’un 63 ve 67 inci maddelerine göre de; analık muayene, tetkik, tahlil, doğum ve verilen ilaçlar konusunda bırakın parayı, kadınlardan PROVİZYON bile istenemeyeceğini açıkça ifade etmektedir. Yani, bir kadın SGK ile sözleşmeli veya sözleşmesiz olan özel-kamu hangi hastaneye giderse gitsin ben hamileyim veya hamile olduğumu düşünüyorum bu sebeple de muayene ve tahlil yaptırmak istiyorum diyorsa, bütün hastaneler SORGUSUZ-SUALSİZ, SGK’sı var mı yok mu diye sormadan derhal muayene ve tahlil ve tedavilerini yapmak zorundadır. Sonra da aynı hastane yine SGK’sı var mı yok mu diye sormadan kadından nüfus cüzdan fotokopisini alıp, hamilelik muayene ve tedavisi olarak SGK’ya kağıt ortamında fatura göndermek zorundadır.


SGK’NIN SUT’U KONUYU GÖRMEZDEN GELMİŞ

Sosyal Güvenlik Kurumu, Kanun’un hastane ve eczanelerde uygulamasını göstermek için hazırladığı Sağlık Uygulama Tebliğ’leri (SUT) ise konuyu görmezden gelip, analık durumunu hastalık gibi ele almakta ve muayene, tetkik, tahlil ve doğum için ücret alınmasını, ilaçların da eczanelerden yüzde 20 katkı payı ile verilmesini öngörmektedir. Yani, konuyu bilmeyenler veya bilip de vatandaşa eziyet etmek isteyenlerin hazırladığı, SUT hamilelik ve doğumun ücretsiz olması gerektiğini yazmamaktadır. Bu sebeple bir an önce tıpkı, acil, tıpkı trafik kazası, tıpkı malül-muhtaçlar da olduğu gibi hamilelik ve doğumun bedava olduğu SUT’a kaydedilmelidir.

Ali TEZEL
[email protected]

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6615 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim