• BIST 9070.29
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3641
  • Euro 34.9382
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Geleceğin doktorları "tiryaki" çıktı

Geleceğin doktorları "tiryaki" çıktı
Dünya Sağlık Örgütü öncülüğünde yapılan araştırma sonucunda 3 tıp öğrencisinden 2'si sigara kullanıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) öncülüğünde Türkiye'deki 12 üniversitenin tıp fakültesinde bin 217 öğrenciyle gerçekleştirilen anket çalışması sonucunda her 3 öğrenciden 2'sinin tütün kullandığının ortaya çıktığı bildirildi.

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı ve Proje Araştırma Koordinatörü Doç. Dr. Tacettin İnandı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) işbirliğiyle ''Tıp Öğrencilerinin Tütün Kullanım Alışkanlıkları ve Aldıkları Eğitimin İncelenmesi'' Projesi kapsamında İngiltere, İtalya, İsveç, İsviçre, Danimarka, Portekiz'in aralarında bulunduğu 20 ülkede 2 yıldan bu yana çalışma yapıldığını söyledi.

Proje'nin Türkiye bölümünü MKÜ'nün yürüttüğünü vurgulayan İnandı, bu kapsamda, 51 tıp fakültesi arasından rastgele yöntemle 12'sini seçtiklerini ve anket çalışması yaptıklarını kaydetti.

"16 MİLYON SİGARA İÇİCİSİ VAR"
Ulaştıkları bin 834 tıp fakültesi üçüncü sınıf öğrencisinden bin 217'si ile görüşme yaptıklarını ifade eden İnandı, şöyle devam etti:
''Sigara kullanımı tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu. Dünyada yılda yaklaşık 4 milyon kişi sigarayla ilişkili hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Türkiye'de de 16 milyon dolayında sigara içicisi var. Ülkemizde erişkin her üç kişiden biri sigara içiyor. Türkiye'de her yıl 110 bin kişi sigara ile ilişkili hastalıklardan dolayı hayatını kaybediyor. Yaptığımız çalışmayla sigarayla mücadele en önemli rolü üstelenen hekimleri ele aldık. Geleceğin hekim adaylarıyla ilgili yaptığımız anket çalışmasında tıp fakültesi öğrencileri arasında sigara içme sıklığının çok yüksek olduğu ortaya çıktı. Erkeklerin yüzde 40'ı, bayan öğrencilerin de yüzde 19'u sigara kullanıyor. Sigaranın yanı sıra öğrenciler arasında zararsızmış gibi düşünülen nargile kullanımı da çok yaygın. Erkeklerin yüzde 21'i, bayan öğrencilerin de yüzde 17.3'ü nargile içiyor. Nargilenin yanı sıra erkeklerin yüzde 23.8'i ve bayanların da yüzde 17.9'u puro ya da pipo gibi tütün ürününü hayatının bir döneminde denemiş.''

Anket çalışmasına katılan öğrencilerin yüzde 50'sinin hayatının bir döneminde sigarayı bırakmayı denediğini, ancak başarılı olamadığını belirten İnandı, bu konuda profesyonel desteğe ihtiyaç olduğunu kaydetti.

"ÖZEL DERS ŞART"
Öğrencilerin yüzde 90'ının kapalı mekanlarda sigara yasağını desteklediğini ifade eden İnandı, ''Sigaranın bırakılması ya da hiç başlanılmaması açısından hekimlerin öneri, tutum ve davranışları toplum üzerinde çok önemli. Vatandaşlar için önemli bir model olan hekimler arasında sigara kullanımının azaltılması için tıp fakültelerinde eğitim programlarının gözden geçirilmesi, müfredatlara tütün konusunda özel derslerin konulması gerekiyor. Bu şekilde tıp fakültesi öğrencileri arasında sigara içme alışkanlığının önüne geçilmiş olur'' diye konuştu.

Proje kapsamında 20 ülkenin anket çalışmasının önümüzdeki günlerde yapılacak toplantıyla yeniden değerlendirileceğini belirten İnandı, bu konuda tıp fakültelerinde yapılabileceklerle ilgili görüş alışverişinde bulunulacağını ve uluslararası politikaların ortaya çıkacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2210 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim