Obezite günümüzün belki de en büyük sorunu. Hem sağlıklı yaşama engel hem de sosyal hayata. Özellikle kadınları vuran obezite menopoz döneminde de büyük bir problem.
Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, kilo verme gerekliliği ve gösterilen çabaların her zaman istenilen sonuca ulaşamadığını dile getirirken, "Kadınlar bilinmesi gereken en önemli husus kilo vermeye başlarken hormonal dengelerinden emin olmaları. Çünkü hormonal düzensizlikler ve sorunlar kadınların kilo vermelerinin önündeki belki de en büyük engel" dedi.
Menopoza yaklaşan kadınların menopoz öncesi veya menopoz sırasında sürekli kilo alma tehdidi altında olduğunu belirten Prof. Dr. Tıraş, şöyle devam etti: "Bu dönemdeki kadınlarda diyete direnç çok yüksektir. Menopozdaki kadınlar için hedef kiloya ulaşmak kilo vermekte zorlanan gruplar içinde neredeyse en zorudur. Kadınların menopoz döneminde zayıflama planı uygulamadan önce mutlaka hormon dengelerini sağlamaları gerekir. Uygun hormon tedavisi kimi zaman etkin biçimde kilo vermeyi sağlayacak en iyi yöntem olabilir"
GENÇ KADINLARIN EN BÜYÜK KÂBUSU: PCOS
Polikistik Over Sendromu'nun (PCOS) genetik yatkınlık gösteren bir yumurtalık hastalığı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Tıraş, "Sendrom tipik olarak genç kızlarda ve genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkıyor. Adet düzensizliği, yağlı ve sivilceli cilt yapısı, tüylenme ve kilo artışı gibi belirtilerle seyreden Polikistik Over Sendromu (PCOS) her 5 kadından birinin sorunu. Nedeni tam olarak bilinmeyen Polikistik Over Sendromu’nda tedavi ancak belirtilere yönelik olarak planlanabiliyor. Hastanın tedavisindeki en önemli ve birinci basamak kilonun kontrol altına alınması ve kilo verdirilmesidir" şeklinde konuştu.
RAHİM KANSERİ RİSKİ DE ÇIKABİLİR
PCOS hakkında görüşüne başvurduğumuz Tüp bebek, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Numan Bayazıt da PCOS'un belirtilerini şöyle sıraladı:
"PCOS ‘li bir kadını doktora en sık götüren şikayetler kıllanma, adet seyrekliği ve gebe kalmakta gecikmektir. Kıllanmanın sebebi artan insülinin yumurtalıklarda androjen yapımını arttırmasıdır. Aynı nedenle yumurtalar düzenli olarak büyüyüp çatlayamaz ve dolayısıyla adet düzeni bozulur, gebe kalmak güçleşir. Bu durum çok uzun süreli devam ederse rahim kanseri gelişme riski ortaya çıkar. Çünkü çatlayan yumurtanın salgıladığı progesteronun rahimi koruyucu etkisinden yoksun kalınmaktadır. PCOS’nin uzun vadeli iki önemli sekeli de kalp-damar hastalıkları ve Tip 2 diabet gelişmesidir. Bu hastalarda kolesterol ve tansiyon yükselme eğilimindedir. Bununla birlikte insülinin de direk olarak damar sertliğine yol açtığı düşünülmektedir. Tip 2 diabet ise insülin direncinin doğal sonucudur. Çünkü insülinin esas görevi kandaki şekeri yakmaktır. PCOS’li bir kadın şişmansa yüzde 10 ihtimalle şeker hastasıdır. Her yıl test yapıldığında da %16’sının testinin bozulduğuna rastlanmaktadır. Bu nedenle periyodik tarama önerilir. Esas olarak ailesel geçiş gösterdiğinden bütün ailenin taranması gerekir."
TEDAVİ NASIL OLUR?
Op. Dr. Bayazıt şöyle konuştu: "PCOS’da bütün şikayetleri ortadan kaldıran tek bir tedavi yöntemi yoktur. Örneğin gebe kalmakta zorluk çeken bir kadında tedavi yaklaşımı yumurtlatma, adetleri seyrek olanda ise aksine doğum kontrol hapları olabilir. Bunlar semptomlara yönelik tedavilerdir. Problemi başlangıcından çözebilecek önlemler ise insülin salgılanmasını azaltacak olanlardır. Örneğin egzersiz, kilo verilip vücuttaki yağ kütlesinin azaltılması ve gıdalarla alınan karbonhidrat miktarının kısılması insülin salgılanmasını azaltır. Esas olarak bunlar PCOS’li bir kadının ileride karşılaşabileceği kalp-damar problemleri ve şeker hastalığı riskini azaltmak için hayat boyu yapması gereken şeylerdir. Bazı hastaların 5 - 6 kilo vererek problemlerinin ortadan kalktığına rastlamaktayız. Son yıllarda sık kullandığımız bir ilaç ise insüline duyarlılığı arttıran ve Tip 2 diabetli hastaların da kullandığı metformin (glucophage) ve benzeri ilaçlardır."
Genç kadınların kâbusu: PCOS

Sadece biraz kilo vererek problemlerini ortadan kaldırabiliyorlar... Obezite günümüzün belki de en büyük sorunu. Hem sağlıklı yaşama engel hem de sosyal hayata...

Kaynak: 

Bu haber toplam 3658 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
SON EKLENEN GALERİLER
Diğer Haberler




- 12:58 - Sarıyer'de vahşet! Öldürüp yakmışlar
- 11:35 - Kimliğini kaybedince kabus yaşadı, şaka gibi tazminat kazandı
- 11:33 - Erzurumlu 78'lik dedeye kornea nakli
- 10:41 - Ziyarete gittiği arkadaşının evinde öldü
- 10:31 - Kanserin vücutta yayılmasına yol açan hücreler tespit edildi
- 10:22 - Düzce'de traktör devrildi: 1 ölü
- 10:11 - Çağrı merkezinde gıda zehirlenmesi şüphesi: 104 kişi hastaneye kaldırıldı
- 19:24 - Sağlık Hizmeti Sunucularına Duyuru (TAVI Kayıt Formu Zorunlu Uygulamanın Başlatılması)
- 14:16 - EKPSS Pazar günü yapılacak
- 14:06 - 'Diyabet cerrahisinde müthiş rant var'
- 13:49 - FTR uzmanı doktor, kalbine kurşun sıkarak intihar etti
- 13:26 - Kanser hücresini 'uçurarak' tespit ediyor
- 13:03 - Şenol Güneş taburcu oldu
- 12:43 - Tek haneli köyde muhtarlık için eşiyle yarışacak
- 12:25 - 15 yeni üniversite kuruluyor... 10 üniversite bölünüyor
- 11:51 - Kanseri başlangıcında tespit edebilecek deri implantı geliştirildi
- 11:47 - 20/04/2018 tarihli Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı atama kararı
- 11:42 - Genç doktor 10 yıl yoğun bakımda yaşam mücadelesi verdi, yatağından meslektaşlarını selamladı
- 10:00 - Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Ekleri Birleştirilmiş Son Hali - 20.04.2018
- 09:12 - Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Ekleri karşılaştırma tablosu - 20.04.2018
- 09:01 - MEDULA Kullanım Kılavuzu güncellendi-20.04.2018
- 06:40 - Özel Hastaneler Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı-20.04.2018
- 18:09 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru-19.04.2018
- 17:45 - Yurtdışı İlaçlar Hakkında Duyuru-19.04.2018
- 14:09 - Kemal Kılıçdaroğlu'nun acı günü
- 13:52 - FETÖ'cü 28 sağlık çalışanına ceza, 55'ine beraat
- 12:54 - Kazada yaşamını yitiren emniyet müdürü toprağa verildi
- 12:43 - Babasını kaybettiği trafik kazasına giderken kaza yaptı
- 12:38 - Cemal Safi cuma günü son yolculuğuna uğurlanacak
- 12:22 - Hayat kurtaran motorize doktorlar, görev başında
- 12:02 - Tıp literatürüne geçen ameliyat
- 11:44 - Gaziantep Otogarında zabıtalara saldırı, 1'i ağır 2 görevli yaralı
- 11:31 - Asansör kapısına eli sıkışan çocuğun iki parmağı koptu
- 11:21 - Mersin Üniversitesi 195 sözleşmeli sağlık personeli alımı yapacak (DPB)
- 11:21 - İş göremez raporu verilen sağlık memuru intihar etti
- 11:01 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2018/16
- 17:57 - Son dakika: OHAL 7. kez uzatıldı
- 16:38 - Erken seçimle çakışan YKS Sınavının tarihi değişti
- 16:03 - Erdoğan açıkladı... Erken seçim tarihi belli oldu
- 15:45 - Erdoğan açıklama yapıyor (Beştepe'de erken seçim zirvesi)
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Sağlık Bakanlığı 2018 Yılı Belge Bedelleri
Üniversite mezunu hemşireler reçete yazabilecek
Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
Sağlık raporlarının düzenlenmesi hakkında genelge
Özel sağlık kurum ve kuruluşlarının denetimine ilişkin yönerge
Hemşirelere doktor olmanın yolu açılıyor
Zerdeçalın bilinmeyen faydaları!
Günde kaç fincan kahve tüketilmeli?
3 boyutlu yazıcı ile ilk defa köprü ve ev yapıldı!
Yutulan sakız kaç sene midede kalıyor?
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim