• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 19 °C

Gerçek olduğu sanılan 5 sağlık efsanesi

Gerçek olduğu sanılan 5 sağlık efsanesi
Sağlıklı ve formda olmak için günde sekiz bardak su içmenin ve akşamları yemek yememenin şart olduğunu düşünüyorsanız, bundan o kadar da emin olmayın!

Uzmanlar, gözü kapalı bir şekilde gerçek kabul ettiğimiz bazı sağlık mitlerini fazla ciddiye almamamızı öneriyor. İşte sağlıkla ilgili doğru bildiğimiz yanlışlar:

HER GÜN SEKİZ BARDAK SU İÇMELİ
Bazı uzmanlar, bunun sadece su israfı olduğunda hemfikir. 1945'te ABD'de yapılan bir araştırma; herkesin günde en az 2.5 litre su tüketmesi gerektiğini söylüyordu. Ancak burada unutulan; gereken suyun çoğunun sebze ya da meyvelerle de alınabileceğiydi. Yani bol sebze ve meyve yiyorsanız, su miktarını sekiz bardağa tamamlamanız gerekmiyor. Gün boyu içtiğiniz altı bardak çay ile de bir litre sıvı alabilirsiniz.

HAPLAR UZUN SÜRELİ KORUR
Teorik olarak, doğum kontrol haplarını bıraktıktan birkaç gün sonra bile hamile kalabilirsiniz. Jinekoloji uzmanları, "Eğer hapların koruyuculuğu uzun süreli olsaydı, onları her gün almanız gerekmezdi" diyor. Burada önemli olan; adet döneminizi ve yumurtlama günlerinizi doğru hesaplayabilmeniz.

BAŞI SICAK TUTMAK YETERLİDİR
Uzmanlara göre; başımızın diğer bölgelerimizden büyük bir farkı yok ve soğuk günlerde tüm organlarımız eşit oranda ısı kaybediyor. Soğuk havada özellikle ayaklarınızı sıcak ve kuru tutmaya çalışın. Araştırmalar; en çabuk hastalananların ayakları ıslanan kişiler olduğunu gösteriyor.

GECE YEMEK YEMEK ŞİŞMANLATIR
Zayıflığının sırrını, 'akşam 18.00'den sonra bir şey yememek' olarak açıklayan birçok kişi vardır. Fakat deneyler bunun doğru olmadığını, önemli olan tek şeyin aldığınız ve yaktığınız kalori arasındaki fark olduğunu gösteriyor. Bu kişilerin buna inanmasının nedeni ise; akşam yemek yemeyerek, günün altı saatini aç geçirmeleri ve böylece kalori tüketimlerini azaltmaları. (Cosmopolitan dergisi)

ŞİŞMANLARIN BÜNYESİ YAVAŞTIR
Aslında doğru olan; bunun tam aksidir. Ne kadar kiloluysanız, o kadar çok enerji harcarsınız. Yani, yüksek bir metabolizma hızına sahip olursunuz. Eğer bir türlü zayıflayamıyorsanız, bunun nedeni metabolizma hızınız değil, yaktığınız ve aldığınız kalori miktarı arasındaki farktır. Acı baharatların bünyenizi hızlandırdığı da bir gerçektir.

Sabah

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4399 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim