• BIST 9093.58
  • Altın 2324.208
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.9781
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

"Gereksiz antibiyotik kullanımı artıyor"

"Gereksiz antibiyotik kullanımı artıyor"
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Aylin Dalkıran, direnç gelişimine neden olan en önemli etkinin, antibiyotik tüketimindeki artış ve sonuçta oluşan seçici baskılanmalar olduğunu söyledi.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Aylin Dalkıran, düşük gelirli ülkelerde ölümlerin yüzde 45'inin enfeksiyon hastalıklarından kaynaklandığına dikkat çekti.
Gereksiz antibiyotik kullanımının her geçen gün arttığını belirten Dalkıran, ''Gelişmiş ülkelerde antibiyotik kullanımı 3., 4. sırada yer alırken ülkemizde birinci sırada bulunuyor.'' dedi.

Günümüzde hemen her bakterinin kendilerine karşı kullanılan antimikrobiyal ajanlara karşı belli oranlarda direnç kazandığını dile getiren Dalkıran, direnç sorununun virüs, mantar ve parazitler için de söz konusu olduğunu kaydetti.

Seyahatlerin yaygınlaşmasının, kişiler arası bulaşma ve direnç sorununun küresel boyutta seyrine de neden olduğuna işaret eden Dalkıran, şunları söyledi:
''Yakın bir zamanda tüm dünyayı etkisi altına alan Domuz Gribi Pandemisi, bir enfeksiyon hastalığının kısa sürede dünya genelinde yayılmasının en güncel örneği. Günümüzde yeni direnç fenotipleri ortaya çıkıyor. Bu direnç fenotipleri de insanlarla insanlar, insanlar ile bitkiler ve insanlarla hayvanlar arasında, çevresel faktörlerle yayılıyor. Sınırlı bir bölgedeki dirençli hastalık yapıcı mikroorganizmalar bütün bir ülkeye hatta sınırları aşarak diğer ülkelere yayılabiliyor.''

Antibiyotiklere karşı direnç gelişmesini önlemenin mümkün olmadığı ancak uygun tedbirlerle azaltılıp kontrol edilebileceğini aktaran Uzm. Dr. Aylin Dalkıran, antibiyotiklerin iyi belirlenmiş gerekçelerle, uygun doz ve sürede bilinçli bir şekilde kullanılması gerektiğini vurguladı.

Hastaların bilinçlendirilmesi ve eğitim verilmesinin de son derece önemli olduğuna değinen Dalkıran, ''Toplumda akılcı antibiyotik kullanımını artıracak politikalar geliştirmek hedefler arasında yer almalı. Hem toplumda hem de hastanelerde enfeksiyon kontrol önlemlerine karşı daha duyarlı olmak, özellikle el yıkamaya büyük özen göstermek gerekiyor. Antibiyotiklerin reçetesiz verilmesi de sorunun temelinde yer alan faktörlerden biri. Toplumun kitle iletişim araçlarıyla bilinçlendirilmesi, hekime antibiyotik yazma baskısını önleyebileceği gibi reçetesiz antibiyotik kullanma alışkanlığını da azaltabilir.'' şeklinde konuştu.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1707 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim