• BIST 9059.9
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3641
  • Euro 34.9382
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Gereksiz antibiyotik kullanımı artıyor

Gereksiz antibiyotik kullanımı artıyor
Dr. Aylin Dalkıran, vücutta direnç gelişimine neden olan en önemli etkinin, antibiyotik tüketimindeki artış ve sonuçta oluşan seçici baskılanmalar olduğunu söyledi.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Aylin Dalkıran, düşük gelirli ülkelerde ölümlerin yüzde 45’inin enfeksiyon hastalıklarından kaynaklandığına dikkat çekti. Gereksiz antibiyotik kullanımının her geçen gün arttığını belirten Dalkıran, “Gelişmiş ülkelerde antibiyotik kullanımı 3-4. sırada yer alırken ülkemizde birinci sırada bulunuyor” dedi.

Günümüzde hemen her bakterinin kendilerine karşı kullanılan antimikrobiyal ajanlara karşı belli oranlarda direnç kazandığını dile getiren Dalkıran, direnç sorununun virüs,mantar ve parazitler için de söz konusu olduğunu kaydetti. Seyahatlerin yaygınlaşmasının, kişiler arası bulaşma ve direnç sorununun küresel boyutta seyrine de neden olduğuna işaret eden Dalkıran, şunları söyledi:
“Yakın bir zamanda tüm dünyayı etkisi altına alan Domuz Gribi Pandemisi, bir enfeksiyon hastalığının kısa sürede dünya genelinde yayılmasının en güncel örneği. Günümüzde yeni direnç fenotipleri ortaya çıkıyor. Bu direnç fenotipleri de insanlarla insanlar, insanlarla bitkiler ve insanlarla hayvanlar arasında, çevresel faktörlerle yayılıyor. Sınırlı bir bölgedeki dirençli hastalık yapıcı mikroorganizmalar bütün bir ülkeye hatta sınırları aşarak diğer ülkelere yayılabiliyor. Antibiyotiklerin reçetesiz verilmesi de sorunun temelinde yer alan faktörlerden biri. Toplumun kitle iletişim araçlarıyla bilinçlendirilmesi, hekime antibiyotik yazma baskısını önleyebileceği gibi reçetesiz antibiyotik kullanma alışkanlığını da azaltabilir.”
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2880 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim