• BIST 9079.97
  • Altın 2304.725
  • Dolar 32.3425
  • Euro 35.1032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 23 °C

Gıda zehirlenmelerine dikkat

Gıda zehirlenmelerine dikkat
Uzmanlar, yaptıkları açıklamalarda yaz aylarında et, süt, balık gibi gıdaların çabuk bozularak zehirlenmelere sebebiyet verdiğine dikkat çekti.

Uzmanlar sıcak yaz aylarında kalorisi yüksek, ağır, yağlı, karbonhidratlı gıdaların zehirlenmelere sebep olabileceğini belirterek şunları söyledi: “Bunların yerine, meyve, sebze ağırlıklı yiyeceklerin tercih edilmesi gerekiyor. Bu kapsamda temizlikte büyük önem taşıyor. Yemeklerin hazırlanması ve yenilmesi sırasında hijyene önem verilmesi de gerekir. Sıcak suyla, sabunla ya da özel dezenfeksiyonlarla en az 30 saniye boyunca ellerin temizlenmesi lazım."

BEBEKLER VE HAMİLELER DAHA ÇOK ETKİLENİYOR

Yaz aylarında oluşan gıda zehirlenmelerinde risk faktörlerinin kişiden kişiye değiştiğini kaydeden uzmanlar sözlerine şöyle devam etti: ''Kişilerin bağışıklık sisteminin güçlü ve mikroorganizmalara dirençli olması, riskleri ortadan kaldırır. Zehirlenmelerden özellikle bebekler, yaşlılar, hamileler gibi bağışıklık sistemi hassas olan kişiler daha çok etkilenir. Ayrıca kemoterapi, ışın tedavisi gibi ağır tedavi görenlerde de zehirlenmeler ağır neticelere sebep olabilir.”

Gıda zehirlenmelerinde, bulantı, kusma ve ishal gibi üç ana belirti olduğunu belirten uzmanlar sözlerini şöyle tamamladı:

''İleri aşamalarda ise ateş, baş ağrısı, karın krampları gibi emareler görülmektedir. Zehirlenme belirtileri, tüketilen gıda grubuna ve mikroorganizmanın cinsine bağlı olarak 30 dakika sonra da görülebilirken, belirtiler 72 saate kadar uzayabiliyor. Vücut bir mikroorganizmayı, toksini aldığı zaman bunları atmak isteyecektir. Bunu da ya kusarak ya da ishalle atacak. Bu yüzden bulantıyı kesmenin, ishali bastırmanın çareleri aranmamalı. Zehirlenme belirtileri iki günden fazla seyrettiği zaman problem olur. Böyle durumlarda kişi bir an önce bir sağlık kuruluşuna gitmelidir. Kanlı ishal, ishalle beraber boyun ağrıları ve şiddetli ateş gibi durumlarda ise acilen hekime müracaat etmek gerekir.”

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2213 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim