• BIST 9079.97
  • Altın 2306.744
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0321
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 19 °C

Gırtlak kanseri erken teşhis edilebilir

Gırtlak kanseri erken teşhis edilebilir
Nişantaşı Kulak Burun Boğaz Grubu’ndan Doç. Dr. Erhun Şerbetçi, gırtlak kanserinde erken tanının diğer kanser türlerine göre daha kolay olduğunu belirtti.

Nişantaşı Kulak Burun Boğaz Grubu’ndan Doç. Dr. Erhun Şerbetçi, gırtlak kanserinde erken tanının diğer kanser türlerine göre daha kolay olduğunu belirterek, bu kanser türünün çoğu kez ses tellerinden başladığını ve ilk belirtisini ses kısıklığı ile gösterdiğini ifade etti. Şerbetçi “Günümüzde açılı Endoskopik muayeneler sayesinde gırtlak ve ses teli tümörlerinin vücudun diğer tümörlerine kıyasla çok daha erken bir şekilde yakalanabiliyor. Erken teşhis ile tam tedavi şansı da yüksek oluyor” şeklinde konuştu.

Son yıllarda oldukça artış gösteren gırtlak kanseri diğer kanser türlerine nispeten daha iyi seyirli tümörler arasında kabul ediliyor. Uzmanlar bunun en önemli nedenini hastalığın diğer türlere göre erken tanı şansının yüksek olması olarak belirtiyor. Gırtlak kanserinin önemine değinen ve 'Gırtlak kanserinde erken tanı diğer kanser türlerine göre daha kolay' ifadesinde bulunan Nişantaşı Kulak Burun Boğaz Grubundan Doç. Dr. Erhun Şerbetçi açılı endoskopik muayeneler sayesinde gırtlak ve ses teli tümörlerinin vücudun diğer tümörlerine kıyasla çok daha erken bir şekilde yakalanabildiğini kaydetti.

Ses kısıklığının bu kanser türü için en önemli belirtisi olduğunu da belirten Şerbetçi, 'Gırtlak kanserleri çoğu kez ses tellerinden başlar ve ilk belirtisini ses kısıklığı ile gösterir. Bu gibi durumlarda hasta eğer gecikmeden bir doktora başvurursa yapılacak basit bir endoskopik muayene ile teşhis erkenden konulmuş olur. Eğer ailevi eğilim ya da sigara içimi hikâyesi varsa belirli aralıklarla tekrarlanabilecek endoskopide tümörün erken yakalanma olasılığı çok yüksektir.' şeklinde konuştu. Bunun yanı sıra ses telinden başlamayan gırtlak tümörlerinin de var olduğunu da belirten Doç. Dr. Şerbetçi bu gibi durumlarda erken tanı konulabilmesi için rutin Kulak-Burun-Boğaz muayenelerinde gırtlak bölümlerinin daha ayrıntılı olarak görülebileceği açılı endoskoplarla muayene edilmesi gerektiğini söyledi. Şerbetçi, bu tür muayenelerin günümüzde artık çok rahat bir şekilde uygulanmakta olduğunu da sözlerine eklerken, hastaların bir ileri muayeneden geçtiklerini bile çoğu kez fark etmeden gırtlak ve geniz boşluğu gibi bölgelerinin incelenebildiğini belirtti.

ERKEN TEŞHİS İLE TEDAVİ BAŞARISI ÇOK YÜKSEK

Endoskopik muayeneler sayesinde gırtlak ve ses teli tümörlerinin vücudun diğer tümörlerine kıyasla çok daha erken bir şekilde yakalanabildiğini belirten Şerbetçi, “Böylelikle erken teşhis edilen vakalarda tam tedavi başarısı çok yüksek olur. Gırtlak kanserleri çoğu kez bir kolon tümörlerinden daha kolay teşhis edilebilirler. Ancak hastalar mide-barsak tümörlerinin erken tanısı için nispeten daha sıkıntılı sayılabilecek endoskopik muayeneleri rutin kontrollerinde bile yaptırırken KBB alanındaki çoğu tümör olasılıklarından ve bunların erken tanısının günümüzde kolaylaşmış olduğundan haberdar değildir.” dedi.

mynet

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3572 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim