• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 17 °C

Gizem ve doktorları tıp tarihine geçti

Gizem ve doktorları tıp tarihine geçti
Dünyada ince bağırsak nakli ile kök hücre aşılaması ilk kez 13 yaşındaki Gizem'e yapıldı.

Gizem tedaviye olumlu yanıt vererek hayata tutundu. Operasyonu yapan doktorlar ise tıp literatürüne girdi.

Tıp dünyasında büyük yankı uyandıran ve uluslararası yayınlarda 'büyük başarı' olarak belirtilen ince bağırsak nakli ile kök hücre aşılamasını ilk kez Türk doktorları başardı. 13 yaşındaki Gizem, kök hücre aşılamasıyla hayata yeniden döndü. İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Op. Dr. Cezmi Karaca ve 4 arkadaşı da bu ameliyatı başarıyla yapan ekip olarak tıp literatürüne girdi.Bir yıl önce girdiği hastaneden iyileşerek taburcu olan Gizem ise "Hayata kaldığım yerden devam edeceğim" dedi.

Gizem Kılıç, 2010 yılının Ocak ayında trafik kazası geçirdi. İnce bağırsağı ve kalın bağırsağının bir kısmını kaybetti. Doktorlar "acil organ nakli" dedi. Bu sırada bir başka trafik kazasında hayatını kaybeden bir kadının ince bağırsak dokuları Gizem'e uydu. Doktorlar ince bağırsak nakli için hazırlıklara başladı ancak daha önce Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan 10 ince bağırsak naklinden sonra yaşayan bir tek kişi vardı. O kişi, Türkiye'de de ilkti. Doktorlar, çok riskli olan ameliyatta Gizem'in yaşam şansını artırmak için nakli kök hücre aşılaması ile birlikte yapmaya karar verdi. Bunun için Sağlık Bakanlığı'ndan özel izin alındı. Mayıs 2010 tarihinde ince bağırsak ve kök hücre nakli aynı gerçekleştirilen Gizem'in ameliyatı başarılı geçti. Küçük kız, ince bağırsak nakli olduktan sonra yaşayan ikinci kişi oldu.

Gizem artık herkes kadar normal

Gizem Kılıç, Türkiye'de kök hücre nakli gerçekleştirilen ve dünyada kök hücre nakli ile birlikte ince bağırsak nakli yapılan ilk kişi olma unvanına sahip oldu. Ameliyatı gerçekleştiren ekibin başı Opr. Dr. Cezmi Karaca, Gizem'in ameliyatlarının çok başarılı geçtiğini ifade ederek, "Gizem geçen sürede hem ilaçlarını kullandı hem de kilo almaya başladı. Yeterli kiloya ulaşmasını bekledikten sonra 28 Şubat'ta son ameliyatını gerçekleştirdik. Bu ameliyatla, daha önce bir kısmı dışarıda olan ince bağırsağı, karın içine yerleştirdik. Gizem artık hepimiz kadar normal bir insan. Bizim gibi normal yoldan beslenerek, tuvalet ihtiyacını giderebilecek" diye konuştu.

Tek isteğim avukat olmak

Gizem Kılıç'ın, bir yıldır tedavi gördüğü hastaneden taburcu olması, ameliyatını gerçekleştiren Organ Nakli Merkezi'ndeki doktorlar tarafından pasta kesilerek kutlandı. Yanından bir an olsun ayrılmayan ailesiyle birlikte ikinci kez doğmanın sevincini yaşayan küçük kız, "Tek istediğim okula gitmek, bu arada dershaneye gittim ama şimdi artık tamamen okullu olacağım. Ben hukuk okumak istiyorum, öğretmenlerim puanımın yeteceğini söylüyor. Bir de basketbol oynamayı çok seviyorum" dedi.

İŞTE O EKİP

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Merkezi'nde bir ilki gerçekleştirerek, dünya tıp literatürüne giren ameliyatı; Op. Dr. Cezmi Karaca, Op. Dr. Mustafa Ölmez, Op. Dr. Eyüp Kebapçı, Op. Dr. Tuğmen, Op. Dr. Murat Doğan ve Op. Dr. Selçuk Kılıç gerçekleştirdi.

HABER: Şeyda Burcu İKiZ

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4407 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim