• BIST 8986.97
  • Altın 2294.889
  • Dolar 32.3248
  • Euro 35.0632
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Glutensiz diyetlere ilgi artıyor

Glutensiz diyetlere ilgi artıyor
Glutensiz diyetler Amerika’da gıda sektörünün en hızlı büyüyen dallarından biri haline geldi. Yeni bir araştırmaya göre, geçen yıl tahıl temelli protein hariç glutensiz yiyecek satışları 6 milyar 200 milyonu geçti.

Gluten nedir, neden glutensiz yiyecekler bu kadar büyük ilgi görüyor?

Virginia’nın Norfolk kentindeki Lucy’s adlı pastaneden, fırından yeni çıkmış kurabiye kokuları geliyor. Görünüşte her zaman yediğimiz kurabiyelerden farkı yok. Ancak acil servis doktoru ve pastanenin sahibi Lucy Gibney, arada çok büyük fark olduğunu söylüyor: “Bunlar çok özel, geleneksel tariflerden farklı. Kurabiye genelde buğday unu, tereyağı ve yumurtadan yapılır ancak biz bunları kullanmıyoruz.”

Lucy’s buğday, arpa ve çavdarda bulunan bir protein olan glutensiz kurabiye üretiyor çünkü birçok kişide gluten alerjisi var.

Lucy Gibney, “Önce süt, yumurta, fıstık ve gluten, alerjisi olan oğlum için evde glutensiz yiyecekler pişirmeye başladım,” şeklinde konuşuyor.

Oğlu için lezzetli yiyecekler üretme çabası dört yıl içinde bu yıl beş milyon dolar yapması beklenen başarılı bir yatırıma dönüşmüş. Washington’da açılan özel yiyecek fuarı Fancy Food Show’da Lucy’s masası büyük ilgi görmüş. New Hampshire’dan gelen Marilyn Klemm bir Lucy’s şubesi açmayı düşünüyor: “Web sayfasındaki bilgiler çok güzel. Gelip tadına bakmak istedim çünkü müşterilerim giderek daha çok glutensiz yiyecek istiyor.”

Sergide Washington eyaletinden gelen 25 yıllık Sticky Fingers Pastaneleri’nden Ted Vogelman da glutensiz kurabiye çeşitleri sunuyor: “Tamamen müşterilerden gelen istek üzerine bu fuarda glutensiz ürünlere yöneldik.”

Organizatör Louise Krammer’a göre Sticky Fingers ve Lucy’s dahil fuara glutensiz ürün sunan 300 şirket katıldı.

Louise Krammer, “Bu çok büyük bir artış. Birkaç yıl önce bu sergiye glutensiz yiyecek satan en fazla 40 şirket katılırdı. Şimdi sayı inanılmaz arttığı gibi çok çeşitli glutensiz ürünler de görmeye başladık,” diyor.

Maryland Üniversitesi Çölyak Araştırmaları Merkezi Başkanı Alessio Fasano, glutensiz gıdalara ilginin artmasına şaşırmamış: “Bunun bir nedeni, çölyak hastalığının glutenle ilgili olan en bilinen ve üzerinde en çok araştırma yapılmış bir rahatsızlık olması. Çölyak hastalığının yanı sıra gluten hassasiyeti olarak bilinen rahatsızlık var ki o da nüfusun % 6’sını ya da 18 milyon kişiyi etkiliyor.”

Doktor Fasano, başağrısından kısırlığa kadar çok farklı belirtileri olan gluten hassasiyetinin ilk kez Avrupalılar’da görüldüğünü söylüyor. Şimdiyse gluten sorunları Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Çin’de de görülüyor.

Glutene alerjisi olmayan kişiler bile bazen glutensiz yiyecekleri tercih ediyor.

Vinnie Pamula, “Glutenle sorunum yok. Ancak glutensiz yiyecekler tükettiğim zaman kendimi daha iyi hissediyorum,” diyor.

Vinnie Pamula gibi glutenli yiyeceklerden kaçınanlar, lezzetli ürünlerin çoğalmasından ve daha kolay bulunmaya başlamasından son derece memnun.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2576 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim