• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 19 °C

Göğüs ağrısına dikkat!

Göğüs ağrısına dikkat!
Doç. Dr. Rifat Eralp Ulusoy, sessiz göğüs ağrısının ani ölümcül sonuçlara yol açabileceğini söyledi.

Halsizlik, terleme, kusma ve nefes alma güçlüğü gibi belirtilerin, sessiz göğüs ağrısı ile gelen bir iskemi atağına yani kalp kası beslenme bozukluğuna işaret edebildiğini söyleyen Ulusoy, “Ani ölüm riskini de beraberinde getirebilen sessiz iskemi, diyabet hastaları ve yaşlılarda daha sık görülmektedir” dedi. Sessiz göğüs ağrısı riski taşıyan grupları şeker hastaları, yaşlı hastalar, kalp nakli yapılan hastalar ve zeka geriliği problemi olan hastalar şeklinde sıralayan Ulusoy, tedavi yöntemini ise “Sessiz iskemi saptanan hastalarda, hastalığın derecesine göre ilaç, girişimsel (balon, stent) veya cerrahi yaklaşımlar tedavi açısından değerlendirilmelidir” şeklinde açıkladı.

Sosyal fobi kişiyi alkole yöneltiyor

BAKIRKÖY Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Erhan Kurt, birçok psikiyatrik hastalıkla birlikte görülebilen sosyal fobinin alkol ve madde kullanımını 2-3 kat artırdığını söyledi. Sosyal fobinin, sosyal ortamlarda ve kişisel performans gerektiren durumlarda, başarısız olacağı, aşağılanacağı ve utanılacak şekilde davranacağına ilişkin, kişinin aşırı ve sürekli korku duyması olduğunu söyleyen Kurt, “Bu yüzden sosyal fobik kişi bu tür ortamlara girmekten kaçınmakta, girmemekte, eğer girerse huzursuz olmakta. Eğer kaçma ve kaçınma davranışı iş-özel-sosyal yaşamı olumsuz etkiliyorsa sosyal fobi teşhisi konuluyor” dedi. Hastalığın biyolojik bir yanı olduğunu da söyleyen Kurt, “Bazı araştırmalar kadınlarda daha sık görüldüğünü göstermekle birlikte, erkeklerin sosyal anksiyetelerini yatıştırmak için alkole başvurmaları nedeniyle daha az sosyal fobi tanısı almaları açıklayıcı olabilir. Medeni durum olarak sosyal fobik olanların olamayanlara göre daha sıklıkla yalnız yaşayan, evlenmemiş ya da boşanmış kişiler oldukları görülmektedir” diye konuştu.

Her üç kişiden ikisi telefon bağımlısı

Çağımızın teknolojik hastalığı olan nomofobi, (no-mobile-phone phobia) her geçen gün daha fazla insanı telefon bağımlısı yapmaya başladı. 21’inci yüzyılın hastalığı olarak adlandırılan cep telefonu bağımlılığının son dört yıl içinde yüzde 53’ten yüzde 66’ya yükseldiği ortaya çıktı. SecuryEnvoy isimli teknoloji şirketinin yaptığı araştırmaya göre, 18-24 yaşları arasındaki bu oran yüzde 77’lere kadar çıkıyor. Günümüz insanı günde ortalama 34 kez telefonunu kontrol ediyor. Ayrıca kadınlar arasında nomofobi oranı erkeklere oranla daha yüksek. Araştırmaya göre kadınların yüzde 70’i telefonlarını kaybetmekten endişe ediyor. Erkeklerde ise bu oran yüzde 61 civarında.

Piyasaya sürülen sahte kanser ilacı endişeye sebep oldu

KANSER ilacı ‘Altuzan’ın sahtesi yapılarak piyasaya sürüldüğü iddiası korku ve endişeye yol açtı. Türk Eczacıları Birliği (TEB), piyasada sahtesi olduğu ileri sürülen kanser ilacı “Altuzan” hakkında resmi mercilerden herhangi bir uyarı ya da bilgilendirmenin gelmediğini belirterek, “sahteciliğin tek çözümünün ilacın eczaneden alınması” ile ortadan kaldırılacağını belirtti. Sağlık Bakanlığı kontrolünde yürütülen ve Türkiye’deki bütün eczanelerde uygulanan İlaç Takip Sistemi ile piyasada sahte ilaç bulunmasının imkansız olduğu vurgulanan açıklamada, “Öte yandan, merdiven altı üretim diye tabir ettiğimiz, kim tarafından nasıl üretildiği belli olmayan ve piyasadaki değerinin çok çok altında satışa sunulan ilaç ve benzeri ürünler, ’Amerikan Pazarı’ diye adlandırılan yerlerde ya da internet üzerinden halka sunulmakta, adeta patlamaya hazır birer ’mayın’ olarak sağlığı tehdit etmektedir” denildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2258 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim