• BIST 9645.02
  • Altın 2417.671
  • Dolar 32.5828
  • Euro 34.8268
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 24 °C

Göz tansiyonu taramasına dikkat!

Göz tansiyonu taramasına dikkat!
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Sağlığı Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Tuncer Özmen, alışveriş merkezleri ya da başka alanlarda özel hastane ya da poliklinikler tarafından...

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Sağlığı Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Tuncer Özmen, alışveriş merkezleri ya da başka alanlarda özel hastane ya da poliklinikler tarafından yapılan göz taramalarını eleştirerek, "Özel sektör bunu her zaman çok etik koşullarda gerçekleştirmiyor"' dedi.

Türk Oftalmoloji Derneğinin düzenlediği 44. Ulusal Oftalmoloji Kongresi, Antalya'nın Konyaaltı ilçesine bağlı Beldibi'nde bulunan Rixos Sungate Otel'de devam ediyor.

Kongrenin ikinci Başkanı Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Sağlığı Hasatlıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Tuncer Özmen, gazetecilere yaptığı açıklamada, halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen
glokomun 40'lı yaşlardan sonra görülme sıklığının arttığını belirterek, "Glokomda erken teşhis çok önemli. Glokom sinsi bir hastalıktır. İlk çıktığında fark edilmezse görme sinirini yavaş yavaş tahrip eden ve körlüğü götüren bir hastalıktır" dedi.

Glokomun erken teşhisinde muayenenin önemini vurgulayan Özmen, "Doktora gidip göz tansiyonunuzu ölçtürüp muayene olmanız önemli. Yılda bir kere göz tansiyonunuzu ölçtürün" diye konuştu.

Özmen, glokom taramasının alışveriş merkezleri gibi özel hastane ya da polikliniklerin açtığı stantlarda yaptırılmamasını önerdi. Türkiye'de sağlığın özel sektöre kaydırıldığını ifade eden Özmen, özel hastanelerin glokom taramasıyla ilgili alışveriş merkezleri başta olmak üzere bir çok platformda stant açtığına dikkati çekti.

Özmen, şunları söyledi:

"Özel sektör de bunu her zaman çok etik koşullarda gerçekleştirmiyor. Normalde bunu ölçmek için ideal yöntemler var, hem kolay ve pratik hem de halkın gözünde cazip görüldüğü için havalı tonometre dediğimiz havayla çalışan aletlerle ölçüyorlar. Bu alet, göz tansiyonunu her zaman normalin üzerinde çıkarıyor. Bu taramaları orada burada, alışveriş merkezlerinde yapıyorlar ve diyorlar ki (sende göz tansiyonu var, sen bizim hastaneye gel). Bu tarama yalancı bir hastalık çıkarıyor, olmadığı halde göz tansiyonu varmış gibi... İnsanlar telaşlanıyor ama o kurumlar kendilerine yeni hasta kazanıyor, reklamla müşteri kazanıyor."

Havalı tonometre ile göz tansiyonunun gerçek anlamda ölçülmesinin söz konusu olmadığını ifade eden Özmen, "Havalı tonometre ile yapılan taramalar gerçek sonucu çıkarmıyor. Bu tür taramalar Sağlık Bakanlığı ve ilgili sivil toplum örgütünün denetiminde ya da organizasyonunda yapılması gerekiyor. Bugün bir özel hastane ya da poliklinik halkın sağlığının koruması ıçin tarama yapmaz, sonuçla kendine yeni müşteri katmak para kazanmak için yapar. Halk sağlığı, koruyucu hekimlik onların üzerine düşen vazife değildir" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5087 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim