• BIST 8987.31
  • Altın 2279.121
  • Dolar 32.3276
  • Euro 35.0194
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

Göz tansiyonuna dikkat

Göz tansiyonuna dikkat
Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Serkan Güreser, halk arasında "karasu" olarak da bilinen göz tansiyonunun tedavi edilmediğinde görme kaybına neden olabileceğini söyledi.

Göz tansiyonunun (glokom) sinsi ilerleyen bir hastalık olduğunu dile getiren Çorum Özel Elitpark Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Serkan Güreser, rahatsızlığın çoğunlukla tesadüfen fark edildiğini söyledi. İleri dönemlere kadar hiçbir belirti vermeyen hastalığın doktor muayenesi olmadıkça ortaya çıkarılmasının güç olduğunu kaydeden Güreser, "Göz muayenesi sırasında göz tansiyonunun ölçülmemesi ihmal edilmemelidir.

Göz tansiyonu yavaş seyreden fakat sürekli ilerleyen ve giderek göz siniri tahribatına yani görme kaybına yol açan karakteristik bir belirtisi olmayan kronik bir göz hastalığıdır. Tedavi edilmediğinde görmenin tümüyle kaybına neden olan bir hastalık olduğundan teşhis edildiğinde hastalığın niteliği ve ciddiyeti doktor tarafından hasta ve hasta yakınlarına açıkça anlatılmalıdır. Çünkü hasta, hastalığın ciddiyetinin tam bilincinde olmadığı için genellikle tedaviyi sürdürmemekte bu da görme kaybıyla sonuçlanmaktadır" dedi.

Opr. Dr. Serkan Güreser, Çorum'da da muayeneye gelen hastalarda göz tansiyonuna sıkça rastlandığına dikkat çekti.

Güreser, 45 yaş üzeri insanlar, ailesinde glokomlu yakınları bulunanlar, şeker hastaları, yüksek numara gözlük kullananlar (aşırı miyop ve hipermetroplar), gözüne darbe alanlar, uzun süre kortizon kullananlar, vücut tansiyonu yüksek ve düşük olan, gece hipertansiyon ilacı kulananlar, gözleri saydam kısımları ince ilanlar ile migreni bulunanların göz tansiyonu riski yüksek gruplar arasında yer aldığına işaret etti.

Göz tansiyonu çeşitleri hakkında da açıklama da bulunan Güreser, "Göz tansiyonu 3 çeşittir. Birincisi açık açılı glokomdur. Sık rastlanan halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen asıl hastalık budur. Kronik glokomda gözün içerisinde üretilen sıvı gözü terk etmekte güçlük çeker ve göz tansiyonu yükselir. Göz tansiyonu yükselince görme sinirleri tahrip olur. Tahrip olan sinirler gözün görme alanını daraltır. Hastalık müdahale edilmediği zaman körlüğe kadar ilerler. Glokomun diğer bir çeşidi göz tansiyonu krizi tipi hastalıktır. Gözde ön odacık denilen bölge vardır.

Bu aniden kapanır, göz tansiyonu yükselir ve hasta tansiyon krizine girer. Yaş ne kadar ilerlemiş, katarakt gelişmişse ve mercek kalınlaşmışsa göz tansiyon krizine girme riski o kadar artar. Göz tansiyon krizi genellikle 40 ve üstü yaşlarda görülür. Bir de sekonder glokom adı verilen bir glokom türü mevcuttur. Sekonder glokomda gözde göz içi basıncının yükselmesine neden olan travma göz içi iltihapları, katarakt gibi bir göz hastalığı
vardır. Bebeklikte ve çocukluk çağında izlenen glokom türlerinde ise gözde sulanma ışığa karşı hassasiyet ve gözde büyüme gözde mavimsi bir renk izlenir" diye konuştu.

Glokomun teşhis edildikten sonra tedavisi mümkün olan bir hastalık olduğunu anlatan Güreser, "Ancak zamanında teşhis edilmeyip hastalık göz sinirinde tahribat yapar ve görme derecesini düşürdükten sonra teşhis edilirse yapılan tedavi ancak ancak mevcut görmeyi korumaya yardımcı olur. Kayıpları geriye getiremez. Bu nedenle hastalar görme kayıpları oluşmadan göz siniri tahrip olmadan erken dönemde yakalanırsa görme kaybına engel olunarak kolayca tedavi edilir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1800 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim