• BIST 8988.92
  • Altın 2296.158
  • Dolar 32.3236
  • Euro 35.0675
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

'Gözlerinizi daha fazla kırpın'

'Gözlerinizi daha fazla kırpın'
Göz Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Op. Dr. M. Erman Emre bilgisayar başındayken göz sağlığını tehdit edebilecek pek çok etkenin bir araya geldiğini ve bu etkenlerin kalıcı rahatsızlıklara neden olabileceğini belirtiyor.

Emre, "Kullanımı hızla artan bilgisayarlar nedeniyle pek çok kişi göz yorgunluğu, gözlerde ağrı, yanma, batma, kuruluk, kaşıntı, kızarıklık, sulanma gibi şikayetlerde bulunuyor. Bazen de odaklama zorluğu, gözleri kısarak bakma, ışığa karşı duyarlılık, ışık saçılmaları ve baş ağrısı gibi problemler ortaya çıkabiliyor." diyor.

İş yerinde, göz kırpmadan bilgisayara akma, klimalar ve nemin azalması, kağıt tozları, kapalı alanlarda havada kalan mikroplar, makinelerin saldığı kimyasal maddeler, sürekli bilgisayara bakılarak çalışılması gözlerde olumsuz etkilere yol açabileceğini vurgulayan Emre, "Gözlerde kuruluk, bulanık görme, çift görme, ağrı, kızarıklık, yorgunluk gibi belirtiler "bilgisayara bakma sendromu"nun işaretçisi." bilgisini veriyor. Bilgisayara bakarak vakit geçirmenin, gözlerin çok daha az aralıklarla kırpılmasına ve bununda göz kuruluğuna neden anlatan Emre, bunu sebeplerini şöyle açıklıyor: "Diğer bir neden ise monitörün tam karşıda duruyor olması. Normalde masa üstünde duran birkitapya da defter okunurken gözler biraz daha kısılmış oluyor. Aksine, bilgisayara bakış açısı genellikle direkt olarak kurulduğundan, gözlerin daha fazla açık tutulmasını gerektiriyor. Bu da gözün, açık olan bölgeleri yaş tutabilmesi için ekstra güç harcamasına neden oluyor. Daha büyük alanın daha uzun sürelerde açık kalması, gözyaşının daha çabuk buharlaşması anlamına geldiğinden göz kuruluğu kaçınılmaz bir hal alabiliyor. Göz yağ tabakası zayıf olan kişilerde ise bu rahatsızlıkların görülme oranı daha yüksek."

"MONİTÖRE ÜSTEN BAKIN "

Emre bilgisayar kullanırken yapılabilecekleri basit tavsiyeleri şu şekilde: "Bilgisayar başındayken daha fazla gözlerinizi kırpın. Monitörünü tam karşıya almak yerine, monitöre üstten bakabilecek şekilde oturun. Çalıştığınız ortamı iyice havalandırın. Gözünüzü ardına kadar açmak yerine biraz daha kısarak bilgisayarına bakın.Belirli aralıklarla dinlenin, bu aralıklarda bilgisayardan uzaklaşın ve gözlerini daha fazla kırpın.Ekranın üst kenarı göz hizasında olmalı, ekrandan uzaklık ekrandakileri rahat görebilecek en uzak mesafe olmalıdır.Ayrıca, pencerelerle ekran açısı uygun olmalı, pencere ve diğer kaynaklardan gelen görüntüler ekran üzerine düşmemelidir. İri puntolu ve gözü yormayan karakterlerle yazmak, koyu renk zeminler üzerinde açık renk karakterlerle çalışmak, çalışırken 45–50 dakikada bir 5-10 dakika ara verip gözü dinlendirmek de göz sağlığı için çok önemlidir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3745 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim