• BIST 9079.97
  • Altın 2323.945
  • Dolar 32.3564
  • Euro 34.9234
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Gözlük Deyip Geçmeyin

Gözlük Deyip Geçmeyin
Gözlük kullanmak trafik kazalarındaki can ve mal kayıplarının da azalmasını sağlar. Her yıl ülkemizde kurtuluş savaşımızdan hazla insanımızı trafik kazalarında kaybetmekteyiz.

Dünya'da Göz kusurları olmasına rağmen gözlük kullanmayan çok sayıda insan mevcuttur.Gözlük kullanmamanın ekonomik maliyeti de çok yüksektir..
 
Gerek iş gerekse eğitim alanında bu kusurların giderilmesi ve mutlaka periyodik olarak görme testi ve muayenesi yapılması gereklidir. Dünyada 158 milyonun üzerinde insan görme kusurlu, bunlar refraksiyon kusurlarının düzeltilmesi ihtiyacı duydukları gözlüklere sahip değiller. Bu gözlük kullanamamanın eksikliğinin maliyet bedeli çok yüksek. Araştırmalara göre, düzeltilmemiş refraksiyon kusurlarının küresel ekonomik verimliliğe verdiği zarar 427 milyar dolar olarak hesaplanmaktadır. Uzağı düzeltilmemiş refraksiyon kusurları, küresel anlamda körlüğe götüren ikinci faktör (katarakttan sonra) olmakta ve de zayıf bir görmeye sebep olmaktadır.
 
2004'te 153 milyon insan doğru gözlüğe sahip olmamaktan dolayı, zayıf ve yetersiz görme sebebiyle acı çekmiştir. Bunların 8 milyonu kördür. Refraksiyon kusurları, gözlükle, kontakt lensle ile düzeltilip giderilebilir. Giderilmeyen refraksiyon kusurları, kişinin çalışma kabiliyetini becerisini veya günlük yaşantılarını sağlıklı sürdürmeyi kısıtlar ve sınırlar. Araştırma, sadece görme kusurları düzeltilmemiş 15 milyon insanın Avrupa kıta'sında varlığına işaret etmektedir. Trajikomik olan şudur ki, kırılma kusurları düzeltilemez değildir. Görme kusurları az bir masrafla restore edilebilir. Durum gösteriyor ki küresel ekonomiye, bunun ağır yükü diğer önlenebilir görme kusurlarından daha büyük bir etki yapmaktadır. Sadece milyonlarca insanın yaşama kalitesini artırmakla kalmayıp, aynı zamanda ekonomiye üretime değerli katkı sağlayacaktır.
 
Diğer bir araştırma ise görme kaybından kaynaklanan bütün ekonomik ağır yükler, kanser, erken bunama ve romatizmaya davetiye çıkarır. Sonuçlar, sağlık politikası üretenlerin dikkatini çekmelidir. Çünkü gelişmiş bir ekonomide bile göz kusurları ekonomik gelişmeyi sınırlar. Gözlük kullanmanın ekonomilere üretime çalışma hayatına katkısı büyüktür. Gözlük kullanmak trafik kazalarındaki can ve mal kayıplarının da azalmasını sağlar. Her yıl ülkemizde kurtuluş savaşımızdan hazla insanımızı trafik kazalarında kaybetmekteyiz.
 
Resmi verilere göre trafik kazalarındaki ekonomik kayıp,20 milyar TL dir. Gözlük öğrencilerin ders başarısını da yükseltir. Görmeyen çocuk öğrenemez. Gözlük Okuma kültürünün gelişmesini sağlar, çağdaş modern bir toplum olmanın da anahtarıdır.

Taylan KÜÇÜKER
Eczacı Gözlükçü 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4285 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim