• BIST 9732.98
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 24 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 30 °C
  • İzmir 27 °C

Gözünü seven şekerine dikkat etsin!

Gözünü seven şekerine dikkat etsin!
Bu hastalık tedavi edilmediği takdirde gözün kaybedilmesine bile yol açabiliyor...

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ali Tarak, son yıllarda artış gösteren ve halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin, zamanında tedavi edilmediği takdirde gözün kaybedilmesine yol açabilecek sonuçlar doğurabileceğini söyledi. Diyabetin, göz sağlığını da büyük oranda etkilediğini kaydeden Tarak, kontrol altına alınamayan hastalığın gözün önemli derecede hasar görmesine yol açtığını belirtti.

Samsunpark Tıp Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ali Tarık Sakoğlu, yaşam süresinin artmasıyla birlikte yaşlı nüfusun çoğalması, obezitenin yükselmesi şeker hastalığının artışına neden olduğunu belirtti.

2010 yılı itibari ile dünyada 239 milyon şeker hastası olduğunu hatırlatan Dr. Sakoğlu, 2030 yılına kadar bu rakamın 366 milyona ulaşacağının öngörüldüğünü ifade etti.
"Yani bu durum her 14 kişiden bir kişinin şeker hastası olacağını göstermektedir." diyen Dr. Sakoğlu, şeker hastalığının göze bağlı yan etkileri nedeniyle toplumlarda çok ağır sosyal ve ekonomik yükler oluştuğuna vurgu yaptı. Diyabetin eğitimini, koruyucu sağlığını ve erken tedavisini yapan toplumların ekonomik yönden büyük masraflardan kurtulduğunu öne süren Göz uzmanı Sakoğlu, diyabet hastalığında göze ait komplikasyonlar ne kadar artarsa hastalığın tedavisinin de o kadar zorlaşacağı ve tedavisinin masraflı olacağına dikkat çekti.

"ŞEKER HASTALIĞI ÇIKAN GÖZ MUAYENESİNİ DE YAPTIRSIN"
Şeker hastalığı tanısı konulan bir kimsenin mutlaka göz muayenelerini yaptırması gerektiğini vurgulayan Dr. Sakoğlu, "Şeker hastalığının gözü etkilemesi toplumda artık yüksek tansiyon 'hipertansiyon' olarak biliniyor. Diyabetin neden olduğu göz hastalıklarında azımsanmayacak kadar fazla görülüyor." uyarısında bulundu.
Diyabetin neden olduğu göz hastalığında her aşamanın kendine has bir tedavi yöntemi olduğunu hatırlatan Dr. Sakoğlu, "Kademe ilerledikçe tedavinin boyutu da ilerler.Tedavi daha komplike ve daha ekonomik boyutlu olmaya başlar. Her şeyden önemlisi ileri safhalarda hastanın gözünü kaybetme tehlikesi var." diye konuştu.

"TEDAVİDE GEÇ KALMAK MALİYETLERİ DE ARTIRIYOR"
Diyabet hastalarında koruyucu göz sağlığı ve erken teşhisin çok önemli olduğunun altını çizen Op. Dr. Ali Tarık Sakoğlu şöyle konuştu: "Diyabetin göz komplikasyonunu ne kadar erken teşhis edersek o kadar hastalıkla savaş gücümüz artar. Erken teşhis sadece hasta açısından değil ülke ekonomisi açısında da önemlidir. Çünkü bugün gelişmiş toplumlarda ileri "Diyabetik Retinopati" tedavi bütçeleri çok yüksek rakamlara ulaşmaktadır. Diyabetik Retinopati'de başarılı uygulanmış lazer tedavisi bizi komplike tedavinin getireceği ekonomik külfetlerden kurtaracaktır. Üstelik bu yüksek maliyetli tedaviler her seferde olumlu sonuç vermez. Hasta birkaç kez ilaç tedavisi alabilir ve birkaç kez ameliyat olabilir. Bazen 8–10 kez ameliyat olup da sonuç vermeyen vakalar vardır."

(CİHAN)
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2807 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim