• BIST 9079.97
  • Altın 2300.797
  • Dolar 32.3298
  • Euro 35.0874
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

GSS'de tezatlar diz boyunu da aştı

GSS'de tezatlar diz boyunu da aştı
Hükümet 3.5 yıldan beri defalarca ertelediği "Zorunlu Genel Sağlık Sigortası"nı 1 Ocak 2012 günü devreye soktu. Ortada bilgi karmaşası olduğu gibi tezatlar da can yakmaya başlayacak

Hükümet 3.5 yıldan beri defalarca ertelediği "Zorunlu Genel Sağlık Sigortası"nı 1 Ocak 2012 günü devreye soktu. Ortada bilgi karmaşası olduğu gibi tezatlar da can yakmaya başlayacak

1 Ocak 2012 günü 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 1 Ekim 2008 gününden beri ertelenen seve seve GSS devreye girdi. Artık hiç kimse "Ben GSS'li olmak istemiyorum" deme hakkına sahip değil. Bu arada SGK bu yazının hazırlandığı anlarda daha genelgesini çıkarabilmiş değildi ve SGK önlerinde karmaşa had safhalardaydı.

GSS'DE TEZATLAR


1- 18 yaşından sonra çocuğuna baktıramazsın ama primini ödemek zorundasın

"18 yaşından sonra kendi üzerinden çocuğuna sağlık yardımı veremezsin, artık o özgür bir birey oldu" deniyor ama çocuğun için gelir testi yaparken "Ana-baba-dede-ninenin harcamalarına göre gelirlerine bakarım" diyorlar. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu; madem 18 yaşından büyük çocuğuma baktıramıyorum, git sadece çocuğun gelirine bak o zaman.

2- Borçluysan sağlık yardımı vermem ama borcunu da icrayla alırım

Zorunlu GSS'ye bir kuruş bile borcun olsa sağlık yardımı vermem ama prim borçlarını her ay sana borç olarak yazar, üstüne bir de gecikme zammı ilave eder, icraya verir alırım diyor. Madem borcu zorla alacaksın, o zaman borcu olsa da sağlık yardımını ver.

3- Gelirin yok ama harcaman var

Hiç gelirim yok deme şansın yok. "Kira veriyorsun, kredi kartıyla market alışverişi yapmışsın, demek gelirin var" denecek. "Anamdan borç aldım öyle yaşıyorum" desen, "Anandan aldığın borç da gelirindir" denecek, "Ödediğin kira veya ödeyemediğin kira da gelirindir" denecek ve senden zorla GSS primi istenecek.
Bu arada babanın emekli aylığı var, annenin evde bakım parası var, sana devlet öğrenci bursu veriyor, bunlar da senin gelirindir denecek.

4- Eş evde oturursa prim yok ama çalışırsa GSS primi ödeyeceksin

Çalışan veya emekli eşler, kadın-erkek fark etmez birbirlerine hiç GSS primi ödemeden baktırma hakkına sahipler. Bu arada siz ayda 30 gün çalışıyorsunuz ve bu durumda eşiniz evde oturuyorsa eşinize sağlık yardımını GSS primi ödemeden aldırabilirsiniz. Ancak eşiniz "Ben de ayda 10-15 gün çalışayım, eve katkıda bulunayım" derse, işte
0 zaman eşiniz 30 günden eksik çalıştığından 30 günden eksik olan çalışmaları için SGK'ya her ay GSS primi ödemek zorunda. Kısaca eş çalışmazsa bedava, çalışırsa para ödeyerek GSS'li olacak.
Ayrıca, eşlerden her ikisi de ayda 30 günden az çalışıyorsa ikisi de GSS primi ödeyecek.

5- Yeşil kart vizesi almak zor

Haberlerde görmüşsünüzdür, yeşil kartlılar yılda bir defa vize yani gelir testi yaptırmak zorunda. Ancak, 1 Ocak 2012 günü gelir testi değişti. Eskiden olduğu gibi gelire göre gelir testi yok, harcamaya göre gelir testi var. Bu sebeple 1 Ocak 2012 gününden sonra kaymakamlıklara gidenlere "Bugün git 15 gün sonra gel" diyorlar. "Peki bu süre boyunca sağlık yardımı ne olacak" sorusuna ise cevap veren yok.

6- Zorla GSS, özel sağlık sigortacılığını da öldürüyor

Artık, "Ben SGK'nın sağlık yardımını istemiyorum, kendi cebimden ödeyerek sağlık yardımı alacağım" veya "Özel bir sigorta şirketine sağlık sigortası yaptırıp poliçe satın alacağım" deseniz de bir anlamı yok. SGK diyor ki; ister cebinden sağlık yardımı al, ister özel sağlık sigortası satın al fark etmez, bana da her ay GSS primi ödeyeceksin.

7- Emekliye de GSS primi ödetecekIer

Başlığa bakıp yanlış anlamayın; emekliler kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları için prim ödemeden sağlık yardımı alırlar. Ancak 18 yaşından büyük çocukları varsa bunlara sağlık yardımı verdiremezler ve zorla GSS primi ödeyecekler. Yani, emeklinin aldığı aylık gelir sayılacak ve baktıramadığı 18 yaşından büyük çocuk için emekliden zorla GSS primi alınacak. Öte yandan, devletin verdiği özürlü aylığı, 65 yaş aylığı, sosyal yardımlar, evde bakım paraları, öğrencilere verilen burslar gelir sayılacak.

***

Genel Sağlık Sigortası zirvesi Antalya'da
27 Ocak 2012 Cuma günü Antalyalılarla buluşuyorum. Herkesi uzaktan yakından ilgilendiren "Genel Sağlık Sigortası uygulamaları ve sosyal güvenlik mevzuatındaki son değişiklikler'' konularında bilgilerimi paylaşacağım seminere
katılımınızı beklerim. Bilgi için, Tel.: 0242 244 13 55-247 17 32, [email protected]

ALİ Tezel /Haberturk

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7485 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim