• BIST 9077.87
  • Altın 2324.865
  • Dolar 32.3699
  • Euro 34.9644
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Gülmenin kalbe iyi geldiği kanıtlandı

Gülmenin kalbe iyi geldiği kanıtlandı
Gülümseyenin kalp ritmi düşüyor, içten bir kahkaha ise kalpten diyabete, hipertansiyondan obeziteye birçok hastalıktan koruyor.

Gülümsemenin sağlık üzerine olumlu etkisi her zaman söylenir ancak bu kez araştırmalarla ortaya çıktı. ABD'deki Kansas Üniversitesi'nden Psikoloji bölümü öğretim üyesi Dr. Tara Kraft ve Dr. Sarah Pressman gülümsemenin insan sağlığı üzerindeki etkilerini inceledi.

ÜÇ GRUP İNCELENDİ
İncelemeye alınan 169 öğrenci üç gruba ayrıldı. Birinci gruptan sadece tebessüm etmeleri, ikinci gruptan zorunlu bir şekilde gülümsemeleri, son gruptan ise içten bir gülümseme yapmaları istendi. Deney boyunca, katılımcıların kalp ritmi izlendi. Zorunlu olarak gülümseyenlerin bile kalbinde olumlu değişiklikler oluyor. İçtenlikle gülen grubun kalp ritmi ise diğer gruplara oranla çok daha düştüğü belirlendi. Araştırmanın sonuçlarına göre zorla gülmeye çalışmak bile stres üzerinde doğrudan etki yapıyor. Tansiyonu ve şekeri artıran kortizol hormonu çok gülen insanlarda daha dengeli çalışıyor. Araştırmanın başkanlığını yürüten Cardiff Üniversitesi psikoloji bölümü öğretim üyesi Dr. Michael Lewis, "Gülümsemeyle harekete geçen kasların kullanımı beynin duygu-durum sistemini etkiliyor. Böylece kişi stresten uzak duruyor ve buna bağlı olarak hastalıklardan korunuyor" yorumunu yaptı.

YA KAHKAHA ATILIRSA

Verilere göre kahkaha da vücudun endorfin salgılamasına da yardımcı oluyor. Böylece kortizol hormonunun salgılanması minimum seviyeye indiriliyor. İyi bir kahkaha, bağışıklık sistemini uyararak, akciğerleri zararlı hormonlardan korumak hatta kalori yakmak için en sağlıklı yol olarak gösteriliyor. Bu araştırmanın sonuçlarını Türk hekimler de destekliyorlar ve mümkün olduğu kadar hayata gülerek bakmayı öneriyorlar.

Her gün daha fazla gülün
Prof. Dr. Bingür Sönmez Memorial Şişli Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı :Bebekler günde 300 kez güler, erişkin bir insan ise ancak 3-5 kez. Bu eksiği fark eden Amerikalılar "Gülme Kulüpleri" kurmuşlar. Günün belli saatlerinde parklarda toplanan insanlar kahkahalar ile gülerek rahatlıyorlar. Hindistan'da gülme tapınakları olduğu biliniyor. Gülme sırasında mutluluk hormonu olan endorfin salgılanıyor. Bu dışarıdan alınabilecek bir hormon değildir. Vücut üretiyor ve alışkanlık yapıyor. Bu nedenle gülen insanlar devamlı gülerler. Bu hormon tüm damarlarımızı genişletir, tansiyonu düzenler ve ritim bozukluğunu azaltır. Gülme bir anlamda stres yönetimi demektir.

Bildiğimiz etki kanıtlandı

Doç. Dr. Kaan Kırali Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı: Gülümsenin mutlu olmakla ilişkisi olduğu bilinen bir gerçektir. Gülümsemenin sonucunda beyinden mutluluk hormonu salınımı yapılıyor ve buna bağlı olarak stres hormonu salınımı azalıyor. Stresin neden olduğu bilinen kalp damarlarında daralma, kalp krizi riski stres ortamı ortadan kalktığı ve rahat bir ortam oluştuğu için ortadan kalkar. Aynı şekilde şeker hastası olan hastaların ani şeker artışı gülümsemenin sonucunda azalır.

Gülen insanlar kalp hastalığından korunuyor

Prof. Dr. Murat Ersanlı Kardiyoloji Derneği Genel Sekreteri: Olumlu ruh hali stresi azaltıyor. Böylece stres ve buna bağlı kalp hastalıkları, hipertansiyon, diyabet ve obezite gibi hastalıkların da riski azalıyor. Bu aşağı yukarı böyledir. Gülmek kişiyi rahatlatır. Stresi azaltır. Çok gülen insanlarda kalp hastalıklarının görülme olasılığı daha azdır. Ancak gülmek doğal olarak yapılan bir eylemdir, suni şekilde olmaz. Araştırmadaki 169 kişiyi güldürmek kolay bir iş değildir.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1855 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim