• BIST 8975
  • Altın 2282.65
  • Dolar 32.2607
  • Euro 35.0338
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

Güneş kremleri cilt kanserini tedavi ediyor!

Güneş kremleri cilt kanserini tedavi ediyor!
Henüz havalar tam ısınmadı ama sıcak günler kapıda. Güneş kremleri ile haşır neşir olma zamanı yaklaştı

Henüz havalar tam ısınmadı ama sıcak günler kapıda. Güneş kremleri ile haşır neşir olma zamanı yaklaştı Dr. Class Ulrich: Güneş kremleri cilt kanserine karşı koruduğu gibi bazı kanserleri tedavi bile edebiliyor...

Eczacıbaşı İlaç Pazarlama tarafından düzenlenen 'Geleceğimizi Şekillendirirken' konulu programa, konuşmacı olarak katılan Berlin Üniversitesi Cilt Kanseri Merkezi Danışmanı Dermotolog Dr. Class Ulrich; bu yaz cilt kanserinden korunmanın yollarını anlattı:
 

Sizce cilt kanserleri artıyor mu?
Dünya Sağlık Örgütü, iki hafta önce dünyada her saat başı bir kişinin cilt kanseri nedeniyle öldüğünü açıkladı. Daha da ürkütücü olan tablo; zararlı ultraviyole ışınlarına karşı bizi koruyan ozon tabakasının, bu yıl daha da incelmiş hatta bazı yerlerde boşlukların oluşmuş olması. Sözün özü; artık bizi koruyacak yeterli ozon tabakası yok. Yaz aylarında Avrupa'ya kayacak olan ozon tabakası boşluğu, eğer güneşten bilinçli bir şekilde korunamazsak cilt kanserlerinin artmasına sebep olacak. Her saatte, bir kişi cilt kanserinden ölüyor. Tüm dünyada cilt kanserinden ölen insan sayısı yılda 65 binden fazla. Yakın zamana kadar en sık görülen kanserler meme, akciğer, prostat kanseriydi; şimdi ise cilt kanseri oldu.

ÖNLEYEBİLİYORUZ
Cilt kanserini güneş kremi ile önlemek gerçekten mümkün mü? Yoksa bildiğimiz kremler küçük teselliler mi?


Güneş ışınlarının dik geldiği ve açık tenli insanların yaşadığı Avustralya'da, tarlada çalışan insanlar üzerinde bir araştırma yapıldı. Bir grup çalışan güneş kremi kullanarak çalıştı. Diğer grup, güneş kremi kullanmadan çalıştı. Güneş koruyucu ile çalışan grupta cilt kanseri görülmediği hatta bazı ufak tefek cilt kanserlerinin kendi kendini tedavi ettiği saptandı.


Bu sonuç, cilt kanserini önleyebileceğimiz anlamına mı geliyor?
Bu araştırmayla, güneşten korunmak için kullanılan ürünlerin büyük kanser vakalarının ortaya çıkmasını durdurduğu görüldü. Tüm bu çalışmaların sonucunda ve elimizdeki verilere bakarak, cilt kanserini tamamen önleyebileceğimizi artık rahatlıkla söyleyebiliyoruz.

AÇIK TENLİLER TEHDİT ALTINDA
Karşınızdaki kişinin risk altında olup olmadığını ilk bakışta anlar mısınız?
Amerika'da her beş kişiden birinde cilt kanseri geliştiriyor. Cilt kanseri vakalarında en sık görüleni bazal hücreli kanser tipidir. Özelikle açık tenli ve mavi gözlüler risk altındadır.


Dünyanın hangi bölgelerinde güneşlenmek daha tehlikeli? Avrupa'daki ozon kalınlığı nasıl?
Cilt kanseri oranı ozon tabakasının kalınlığı ile birebir ilişkili. Bu yaz ozon tabakası daha ince... Hatta bazı yerlerde boşluklar var. Şu anda Kuzey Kutbu'nun üzerindeki boşluk, yaz aylarında Avrupa'ya kayacak. Ultraviyole ışınlarına karşı korunma daha az olacak. Bu durum da cilt kanserinin ortaya çıkmasına zemin hazırlayacak.

RİSK BAŞLIYOR ÇOCUKLUKTA
Çocukluk çağında güneşten korunmak çok önemli... Bu dönemde alınan ışınların, kansere dönüşme riski çok daha fazla. Bebeklerin ileride kansere yakalanma riskini azaltmak için ilk altı aydan sonra mutlaka güneşten koruyucu krem kullanılmalıdır.

TENİNİZE GÖRE KREM SEÇİN
Acıbadem Bakırköy Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Belma Bayraktar, güneş kremi seçme tavsiyeleri verdi:

İKİ SAAT ÖNCE
Cildimizin sağlığı için yapabileceğimiz en önemli şey, güneşten korunmak... Çünkü ultraviyole ışınları, ciltte serbest radikal üretimini artırıp antioksidan savunma kapasitesini azaltarak cilt yaşlanmasına neden oluyor.
Güneş koruyucu ürünün etkisini gösterebilmesi için güneşe çıkmadan en az 20 dakika önce yüzünüze yüksek koruma faktörlü krem sürün.
Güneş kremini, cildinizde tabaka oluşturacak şekilde her yere eşit olarak dağıtın.
Krem sürme işlemini yaz aylarında üç saatlik aralıklarla tekrarlayın. Denize girerseniz veya aşırı terlerseniz, tekrarlamak için bu süreyi beklemeyin.
Güneş koruyucu krem seçerken sadece UVB ışınlarına değil, aynı zamanda VA'ya karşı filtreler içeren ürünleri tercih edin.

ESMERLERE 15 FAKTÖR
Beyaz tenliyseniz, güneşe karşı esmerlere oranla daha korunmasız olduğunuz için yaz aylarında en az 30 koruma faktörü içeren ürünler kullanmalısınız.
Esmer tenliyseniz en az 15 koruma faktörlü bir güneş koruyucu ürün yeterli gelecektir.
Cildinizde lekelenme varsa, özellikle fiziksel filtre içeren yüksek koruma faktörlü koruyuculardan faydalanın.
Güneş koruyucularınızı her yıl yenileyin ve kıvamı bozulmuş ürünleri kesinlikle kullanmayın.

AİLECE KULLANIN
Tatile çıkarken eşinize ayrı, çocuğunuza ve kendinize ayrı güneş koruyucu almanız gerekmiyor. Buğday tenli bir aileyseniz en az 15 koruma faktörlü bir kremle ailece güneşlenebilirsiniz...

SADECE YAZIN DEĞİL 4 MEVSİM KORUNUN
Güneş koruma kremlerini deniz kenarında ya da tatilde sürmek yeterli mi?
Bu çok yanlış bir düşünce... Vücudun güneş gören yerleri olan yüz, kulak, kulağın arkası, erkeklerde saç döküldüğü için kafa, kolun alt kısmı, elin üst kısmı; cilt kanserinin yüzde 90'dan fazla görüldüğü yerlerdir. Bu bölgelere özellikle ilkbahar aylarından başlayarak her zaman güneş koruyucu kremler sürülmelidir. El yıkama alışkanlığı gibi güneşten korunmak da alışkanlık haline getirilmelidir.

LİPOZOMLU ALIN
Güneş koruyucular çok çeşitli... Nasıl seçim yapmalıyız? Koruma faktörüne bakmak yeterli mi?
Çok fazla ürün var ancak kana karışmayan ve uzun süre etkili olanını bulmak gerekir. Lipozom teknolojisiyle hazırlanan ürünlerin hem emilimi kolay hem de cildin en üst tabakasını korur... Lipozomlu güneş kremleri, koruyucu maddeyi yavaş yavaş saldıkları için 12 ile 24 saat arasında koruma sağlayabilir. Ayrıca diğer kremlerden daha az yağlılar.

BOL KREM SÜRÜN
Güneş kremini kalın kalın sürmek gerekiyor ama hiç kimse böyle yapmıyor. Pompalı kremler ise yeterli miktar kullanmak için uygun. Örneğin yüze iki, ellerinizin üzerine bir pompa sürün.
Bu çok mantıklı bir kullanım şekli çünkü herkesin kafasındaki 'bol' miktarı farklı oluyor. Kremlerin koruma süresi 2.5-3 saat arasında olduğu için bu süreleri geçmeden tazelemek gerekiyor.

ÖĞLE GÜNEŞİNDEN UZAK DURMAK ŞART
Öğle güneşinden korunun. Güneş ışınlarının dik geldiği 10.00-16.00 saatleri arasında güneşe karşı akıllı davranın.
Giysilerinize dikkat edin. Güneşten koruyucu kıyafetlere ağırlık verin.
Güneş koruyucu kremin miktarını iyi ayarlayın. Doğru miktar; vücudun her bir santimetrekaresine iki miligram kremin yedirilmesidir. İnsanlar bunu bilmedikleri için az krem kullanıyor.

ESRA TÜZÜN

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3722 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim