• BIST 9693.46
  • Altın 2507.077
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8134
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 21 °C

Güney Amerika'da kanserden ölümler artıyor

Güney Amerika'da kanserden ölümler artıyor
Sağlık dergisi Lancet Oncology, Latin Amerika ülkelerinde kanser tehdidinin giderek arttığı uyarısını yapıyor.

BBC'nin haberine göre, uzmanlar, Latin Amerika’da görülen kanser vakalarının ABD veya Avrupa’ya kıyasla daha az olduğunu, ama kanserden ölenlerin sayısının diğer bölgelere göre daha fazla olduğunu söylüyor.

Latin Amerika’da ölümlerin sayıca fazla olmasının nedeni olarak da, geç teşhis ve tedavi imkânlarına erişimin kısıtlı olması gösteriliyor.

Uzmanlara göre, yaşam süresinin uzamasıyla beraber kanser vakaları da arttı ve birçok ülke kanserle mücadelede geri kaldı.

Lancet Oncology dergisinde yayımlanan raporda, kanser vakalarının görüldüğü ülkelerde ekonomilerin büyümesiyle beraber, yaşam standartlarının yükseldiği ve insanların gelişmiş ülkelere daha hızlı adapte olduğu belirtildi.

Latin Amerika’da yaşayanlar Avrupa ve Amerika'ya göre daha hareketsiz bir yaşam tarzına sahip, sağlıksız besleniyorlar, daha çok sigara içip daha çok alkol kullanıyorlar.

Kansere davetiye çıkaran diğer risk faktörleri ise, güneş ışığı altında uzun süre kalmak ve kapalı mekânlarda yakıtların sebep olduğu kirliliğe maruz kalmak.

Araştırmacılar, Latin Amerika’da her 100 bin kişiden yaklaşık 163’ünün kanser olduğunu söylüyor.

ABD’de 100 bin kişiden 300’üne, Avrupa’da ise yine 100 bin kişiden 264’üne kanser teşhisi konmuş.

Latin Amerika’da kanser vakaları sayıca az olsa da, ölenlerin sayısı daha fazla.

ABD’de her 37 kanser hastasından 13’ü, Avrupa’da her 30 hastadan 13’ü yaşamını yitirirken Latin Amerika’da 22 kanser hastasından 13’ünün öldüğü belirtiyor.

Araştırmacılar, 2030’da Latin Amerika ve Karayip bölgesinde 1,7 milyon kişide kanser görülebileceği ve 1 milyon kişinin de hayatını kaybedebileceğini tahmin ediyor.

Araştırma ekibinin başında bulunan Harvard Tıp Fakültesi’nden Prof. Paul Goss, “Latin Amerika’da gelişmiş ülkelerdeki hayat tarzına benzer hayatlar benimsenirse, kanser hastalarının da sayısı artacak. Fakat, Latin Amerika buna hazırlıklı değil” diye konuştu.

Latin Amerika ile Karayip bölgesi’ndeki kanser vakalarını ve tedavi yöntemlerini araştıran uzmanlar, Arjantin, Bahamalar, Bolivya, Brezilya, -Şili, Kolombiya, Kosta Rika, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, Guatemala, Fransız Ginesi, Honduras, Haiti, Meksika, Nikaragua, Panama, Peru, Puerto Rico, Paraguay ve El Salvador’da incelemeler yaptı.

Bu haber toplam 2464 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim