• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 28 °C

Günübirlik Hasta Kodlaması İle İlgili Yapılan Hatalar!

Günübirlik Hasta Kodlaması İle İlgili Yapılan Hatalar!
Sağlık Bakanlığı Performans Yönetimi ve Kalite Geliştirme Daire Başkanlığı tarafından "Günübirlik Hasta Kodlaması İle İlgili Yapılan Hatalar!" konulu duyuru yayımlanmıştır.

Sağlık Bakanlığı  Performans Yönetimi ve Kalite Geliştirme Daire Başkanlığı tarafından "Günübirlik Hasta Kodlaması İle İlgili Yapılan Hatalar!" konulu duyuru yayımlanmıştır.

"28.02.2011 tarihli duyurumuzda Günübirlik hasta ile BBaG-İBaG hastalarının ayırımı nasıl yapılır, günübirlik hasta nedir, İBaG-BBaG hastası nedir açıkça belirtilmiş idi. Bunların dışında birçok hastanemizden halen İBaG ve BBaG sınıfında olan hastalara ait veri girişleri söz konusudur. Müşahade odalarında yapılan işlemler, primer sutürler, lokal anestezi işlemlerinin birçoğu TİG verisi üzerinden değil BBaG veya İBaG verileri arasında temsil edilmelidir. Endoskopiler (skopi odasında gerçekleştirilen) ve günübirlik hizmetlerden ameliyathane ortamında yapılan girişimler TİG verisi üzerinden günübirlik olarak kodlanmalıdır.Gerektiğinde detaylı bilgi için TİG danışma telefonlarına veya e-posta adresine başvurabilirsiniz.

Hastanelerde yapılan yerinde değerlendirilmelerimizde, özel girişim odaları oluşturularak kulak lavajı, yabancı cisim çıkarımı, cilt lezyon eksizyonu (lokal anestezi altında) gibi BBaG dahilinde temsil edilmesi gereken faaliyetlerin TİG alanında günübirlik kodlandığı görülmüştür.Bu tür vakalar merkez ekibince tespit edilmektedir. Sistemin doğru veri üretmesi adına bu işlemlerin BBaG olarak kodlanması mecburidir.

Sıkça yapılan diğer bir hata da demografik verilerde yapılan hatalardır. Her bir kodlamacı hasta bilgisini "xml" dosya aracılığıyla bilgi işlem tarafından alıyor olsa dahi verilerin doğruluğunu denetlemek adına dosya bilgileri ile bu bilgileri karşılaştırarak kodlamaya başlamalıdırlar. Bazı hastanelerimizde doğum tarihlerinin yatış tarihi alanlarına yanlışlıkla girildiği, bu verinin de o hastane adına ortalama yatış gün sayılarını anormalleştirdiği görünmektedir. Ayrıca bir çok günübirlik vakanın aslen günübirlik olamayacak tanılarla geldiği görülmektedir. Bu vakalarda yatış gün sayısı yani yatış tarihi ve taburcu tarihlerinin yanlış girildiği düşünülmektedir. Bu tarz şüphelere ve zarar oluşturucu hatalara sebep oluşturmamak adına demografik verilerin kontrolü çok önemlidir.

Bu hatalara son verilmesi, mevcut dönem dahilindekilerin derhal veri tabanından silinmesi, sorun odaklarına müdahale edilmesi, gerektiği yerlerde TİG merkez ekibine danışılması gereklidir. Konu üzerinde sorumluluğun Başhekimlerimizde olduğunu tekrar anımsatır, iyi çalışmalar dileriz."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6881 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim