• BIST 9645.02
  • Altın 2410.881
  • Dolar 32.5648
  • Euro 34.7004
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 21 °C

Günübirlik ilaç Danıştay'da

Günübirlik ilaç Danıştay'da
Eczacılar, özel hastanelerle paylaşamadığı hastaların günübirlik tedavilerinde kullanılan ilaçlar konusunda Danıştay'a başvurdu.

İstanbul Eczacı Odası (İEO), 2010 Yılı Sağlık Uygulama Tebliği'nin (SUT) bu ilaçların eczaneler yerine hastanelerden temininin önünü açan iki maddesinin iptali için Danıştay'da dava açtı. Bu ilaçlar, sağlık kurumlarında hastaya yatış ve taburcu işlemi olmaksızın 24 saat içinde yapılan tedavilerde kullanılıyor. Eczacılar, hastanın lehine de olsa, özel hastanelerce suiistimal edilerek diğer tedavi biçimlerinde de kullanıldığını iddia ettiği uygulamanın değişmesini istiyor, İEO, ayrıca SUT'nin hasta muayene katılım payının eczanelerde tahsil edilmesini, aksayan Medula Provizyon Sistemi'ni ve tüp bebek tedavisini de içeren 7 maddeyi daha yargıya taşıdı.

Tahsildar olmayalım
İEO, geçen günlerde yayımlanan SUT'nin 9 maddesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali için Danıştay'da dava açtı. Referans'ın ilgili maddelere ilişkin sorularını yanıtlayan İEO yetkilileri, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) geçen yıl günübirlik ilaçların özel hastanelerden teminine izin veren uygulamayı eczanelerden gelen itirazlar üzerine değiştirdiğini ve SUT'ye "Özel sağlık kurumlarında yapılan günübirlik tedavilerde kullanılan ve tanıya dayalı işleme dahil olmayan ilaçların serbest eczanelerden temini esastır" maddesini eklediğini kaydetti. "Anlaşılan o ki bazı özel hastanelerin günübirlik tedavi kapsamında göstererek ayaktan tedavi ilacı da verdiği görüldü ve uygulamadan dönüldü" diyen eczacılar ancak son açıklanan SUT'de uygulama kapsamına özel hastanelerin alınmasına karşı çıktıklarını kaydetti. Hastaların sağlık kurumlarında oldukları muayenelerin katılım paylarının eczanelerde tahsil edilmesine baştan beri karşı çıkan eczacılar, bu uygulamayı düzenleyen maddeyi de dava konusu yaptı. İEO yetkilileri, "Tahsildar olmak istemiyoruz" diye konuştu.
Yargıya taşınan diğer maddeler arasında bir süre önce eczaneler tarafından kullanılmaya başlanan ancak sıklıkla aksaması nedeniyle sorun yaratan Medula sistemiyle ilgili düzenlemeler de yer aldı. "Medula sisteminden kaynaklanan nedenlerle provizyon alınamaması" başlıklı SUT maddesine işaret eden eczacılar, "Eğer sistemde arızadan kaynaklı provizyon alınamıyorsa hasta gidecek ve kurum yetkililerinden imzalı bir tutanakla sistemin çalışmadığını ispatlayacak ve ilacını öyle alabilecek. Bir sağlık hizmetinin işlememesi ihtimali üzerine bir düzenleme yapılması bizi çok rahatsız ediyor. Sistemin işlememesi değil işlemesi düzenlenir. İşlemiyorsa işleyecek hale getirilip devreye alınır. Burada kamu ‘işlemiyor' diye itiraf ediyor ve bunun üzerine düzenleme yapılıyor" dedi. Yetkililer, SUT'nin eczacılara kamunun geri ödemesine ilişkin maddesinde de önemli bir boşluk olduğunu ifade etti. Burada kurumun uygun gördüğü biçimde bir ödemenin düzenlendiğini kaydeden yetkililer, "Oysa buna ilişkin mevcut protokoller, düzenlemeler var. SUT'de ise bir boşluk yaratılmış. Oysa yasallık ilkesi var, böyle şey hukuk devletinde söz konusu olamaz. Buna da karşı çıkıyoruz" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2801 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim