• BIST 9685.43
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 29 °C
  • İzmir 27 °C

Günübirlik ilaçta büyük kapışma

Günübirlik ilaçta büyük kapışma
Hastaneler ile eczaneler, sağlık kurumlarında hastaya yatış ve taburcu işlemi olmaksızın 24 saat içinde yapılan "günübirlik tedavi" ilaçlarını adeta paylaşamıyor.

Geçen günlerde yayınlanan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) 2010 yılı Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT), günübirlik tedavi ilaçlarının eczaneler yerine hastanelerden temininin önü açıldı. Hastaneler, daha önce sadece yatarak tedavi gören hastaların ilaçlarını kendi bünyelerinden temin ediyordu. Şimdi bunlara günübirlik tedavilerde kullanılan ilaçlar da eklendi. Hastalar artık günübirlik tedavileri için eczanelere giderek ilaç temin etmeyecek. Bu ilaçları hastaneler kullanıp SGK'ya fatura edecek. Günübirlik tedavi, hastanın yatış ve taburcu işlemi yapılmadığı ancak hastanede uzun süre tutulduğu durumları açıklıyor.

Yeni uygulama eczacılar ile özel hastaneleri ise karşı karşıya getirdi. Referans'ın sorularını yanıtlayan Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Özgür Özel, söz konusu düzenlemenin ayakta tedavi gören hastaların ilaçlarını kapsamadığını vurgularken, "Bu, marketten ilaç satışı gibi Türkiye'deki ilaç sunumunu derinlemesine etkileyecek bir uygulama değil. Ama bizi rahatsız ediyor, çünkü suistimale açık" dedi. Özel, daha önce de günübirlik tedavide kullanılan ilaçların iki sene boyunca hastanelerden teminine izin verildiğini ancak yaptıkları itiraz üzerine bir yıl önce uygulamanın değiştirildiğini belirtti. Özel, hasta açısından uygulamayı makul olarak tanımlarken, ancak daha önceki deneyimlerinde eczacıların bu konuda suistimallerle karşı karşıya kaldığını savundu. Özel, "Bazı özel hastaneler örneğin ayaktan tedavide verdikleri ilaçları veya raporlu hasta ilaçlarını da bu kapsamda değerlendirip uygulamayı suistimal edebiliyor. Düzenlemeye ilişkin itirazımızı yaptık, değiştirilmesini bekliyoruz" diye konuştu.

HASTANIN MAĞDURİYETİ SÖZ KONUSU
Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Reşat Bahat ise "Zaten olması gereken bir değişiklikti. Günübirlik tedavi de olsa, süreli hastanede yatış da olsa hastaya dışarıdan reçete aldırmamak lazım. Bu hastalara da yatan hasta olarak bakmak gerek. Örneğin çocuğunuzu gecenin 3'ünde hastaneye getirdiniz ve bizim 3-4 saat takip yapmamız gerekiyor. Kullanılacak o ilaçların hasta yakınına dışarıdan aldırılmasının mantığı var mı?" dedi.

Burada hasta memnuniyetinin yaratılmasının önemi üzerinde duran Bahat, ayrıca bu ilaçların yüksek meblağlara sahip olmaması nedeniyle eczaneleri de sıkıntıya sokmadığını savundu. Bahat, suistimallerin yaşanabileceği noktasında ise bu konuda sektör ile SGK'nın başka önlemler alması gerektiğini ve faturanın hastaya çıkarılmamasının önemli olduğunu söyledi. Bahat, "Daha önce ispatlanan bir suistimal olmadı. Zaten sağlıkta bu suistimali anlamak çok zor. Doktor da gereksiz tahlille suistimal yaratabiliyor. Bu korkuyla vatandaş mağduriyetine sebep olmamak gerek" dedi.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4710 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim