• BIST 9693.46
  • Altın 2504.678
  • Dolar 32.5828
  • Euro 34.7996
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 21 °C

Günübirlik tedavi uygulaması acilen kaldırılmalıdır!

Günübirlik tedavi uygulaması acilen kaldırılmalıdır!
Türk Eczacıları Birliği; ;Yıllardır sakıncalarına dikkat çektiğimiz, endişelerimizi ilettiğimiz “günübirlik tedavi uygulaması”nın usulsüzlüklerin önünü açtığını belirterek günübirlik tedavi uygulaması acilen kaldırılmasını istedi.

Türk Eczacıları Birliği; Yıllardır sakıncalarına dikkat çektiğimiz, endişelerimizi ilettiğimiz “günübirlik tedavi uygulaması”'nın usulsüzlüklerin önünü açtığını belirterek günübirlik tedavi uygulaması acilen kaldırılmasını istedi.

Türk Eczacıları Birliği, tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi;

SAHTE KANSER İLACI SKANDALINDAN ÇIKARTILMASI GEREKEN DERS:
GÜNÜBİRLİK TEDAVİ UYGULAMASI ACİLEN KALDIRILMALIDIR!

Geçtiğimiz hafta içinde Sağlık Bakanlığı’nın uyarısıyla ortaya çıkan sahte kolon ve lenf kanseri ilaçlarının bir teki bile serbest eczanelerden çıkmadı. Bunların tamamının, hastanelerden temin edilen ilaçlar olduğu ortaya çıktı. Türk Eczacıları Birliği olarak yıllardır sakıncalarına dikkat çektiğimiz, endişelerimizi ilettiğimiz “günübirlik tedavi uygulaması” bu tür usulsüzlüklerin önünü açmaktadır. Bir daha böylesine büyük bir sahteciliğin, insan hayatını tehlikeye sokan durumların yaşanmaması için; günübirlik tedavi uygulaması kaldırılmalıdır!

Medyaya da yansıdığı gibi, geçtiğimiz haftalarda çok sayıda sahte kanser ilacı ele geçirilmiş, sahtesi ve orijinalleri arasındaki farklar Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanmıştı. Bizler de eczacılarımızı konu hakkında uyarmıştık. O tarihte sahteciliğin nereden kaynaklandığı henüz bilinmemekteydi. Ancak bugün bir firma tarafından çeşitli vakıflara bağışlanan kanser ilaçlarının bazı simsarlar tarafından ele geçirilip sahte kutularla yarı fiyatına günübirlik tedavi yapan hastanelere satıldığı, bu ilaçların da hemen hepsinin son kullanma tarihinin geçtiği bilinmektedir. Bu ilaçların bir tek kutusu bile eczanelerden çıkmamıştır.

ÇOĞU HASTANE ECZANESİNDE ECZACI BİLE YOK!

Bu vahim olay bir gerçeği, bir kez daha gündeme getirmiştir. Günübirlik tedavi adı altında, ayaktan tedavi gören hastaların ilaçlarının hastanelerden karşılanması uygulaması son derece sakıncalıdır. Böylesi bir uygulamanın dünyada eşi benzeri yoktur. Çoğu hastane eczanesinde eczacı bile bulunmamaktadır. Bilindiği gibi, Türkiye’deki 24.000 eczanede İlaç Takip Sistemi kullanılmaktadır. Eczanelerin İlaç Takip Sistemi’ne geçmesindeki kararlılık ile, İlaç Takip Sistemi’nin olmadığı hastanelerde günübirlik tedavi adı altında kanser vb. hastalara ilaç kullanımına izin veren uygulama tam bir tezattır. Günübirlik tedavi, hastaların sağlığı hiçe sayılmak pahasına özel hastanelere para aktarmanın bir yolu olarak benimsenmiştir. Bu ilaçları en ucuza temin edip karlarını maksimize etmek isteyen bazı özel hastaneler halk sağlığı ile oynamaktadır.

Türk Eczacıları Birliği olarak, böylesine ciddi sorunlar yaşanması mümkün olan günübirlik tedavi uygulamasına karşı dava açmıştık, sonuçlanmasını bekliyoruz. Şanslıyız ki bugün bir ölüm vakası olmadı, peki ya yarın? Bu tür bir sağlıksızlığın bir kez daha yaşanmaması için insan sağlığı ile doğrudan ilgilenen tüm birimlerin daha hassas davranması gerektiğini hatırlatıyor, bugün son derece tehlikeli ve suiistimale açık olan günübirlik tedavi uygulamasının bir an evvel kaldırılmasını talep ediyoruz.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİ

Bu haber toplam 5344 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim